Suomalaiset luottavat yhä poliisiin - "Poliisi kansalaisen puolella, ei vastapuolella"

Teemu Suvinen

Suomalaiset luottavat poliisin kykyyn huolehtia yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta. Yli 90 prosenttia viimeisimmän vuonna 2014 julkaistun poliisibarometrin vastaajista sanoi luottavansa poliisiin erittäin tai melko paljon.

Valittujen palojen ja brittiläisen -tutkimuslaitoksen tekemässä tuoreessa tutkimuksessa poliisi sijoittui suomalaisten luotettavimpien instituutioiden listalla kolmen parhaan joukkoon yhdessä pankin ja avioliiton kanssa.

- Poliisi ansaitsee luottamusta omalla asenteellaan. Poliisin kanssa asioidessaan suomalaiset tuntevat, että poliisi on heidän puolellaan, eikä vastapuolella, uskoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Poliisissa koetaan ihmisten luottamus äärimmäisen tärkeäksi asiaksi.

- Luottamuksen ylläpitäminen on yksi tämänhetkisen strategiamme neljästä kärkiaiheesta. Suomessa on perinteisesti luotettu poliisiin. Mikäli luottamus alkaisi rakoilemaan, sitä ei korvaisi mikään, linjasi Poliisijohtaja Tomi Vuori Poliisihallituksesta.

Kuten Vuori sanoi, poliisiin on perinteisesti luotettu. Luottamus ei kuitenkaan ole automaatio ja itsestäänselvyys. Uusimmassa vuoden 2014 poliisibarometrissä selvisi, että aiempaa suurempi osa (42%) vastaajista pitää mahdollisena, että poliisin sisällä esiintyy korruptiota tai epäeettistä toimintaa . Edellisessä barometrissä vuonna 2012 osuus oli vain 27 prosenttia.

- Uskon, että tähän vaikutti suurelti julkisuutta saaneet oikeustapaukset, joista osan käsittely on vieläkin kesken, Vuori sanoo viitaten muun muassa Aarnio-oikeudenkäyntiin ja Putin-vuotoon.

- Toisaalta ihmiset ovat suuren julkisuuden myötä nähneet, että poliisissa reagoidaan nopeasti ja päättäväisesti virheisiin. Se voi myös rakentaa luottamusta, Vuori pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 2. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 3. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 4. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 5. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 6. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 7. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 8. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 9. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 10. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 11. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 12. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 13. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 14. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?
 15. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.