Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sähköä yritetään muuttaa ruoaksi

Ripaus sähköä, kourallinen hiilidioksidia ja sopiva lajitelma pieneliöitä. Tällä reseptillä saatetaan tulevaisuudessa tehdä ruokaa.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT ja Teknologian tutkimuskeskus VTT aloittivat elokuun alussa Suomen Akatemian rahoittaman, nelivuotisen tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on tuottaa uusiutuvan sähköenergian avulla proteiineja ja öljyjä.

LUT:n ryhmä tutkii prosessissa tarvittavan vedyn tuotantoa, sähkötekniikkaa ja järjestelmän ohjausta.

-  Lopputuote voisi korvata vaikkapa Brasiliassa kasvatettua soijaa. Onnistuessaan menetelmä olisi melkoinen murros maatalouteen, sanoo tutkimusryhmän johtaja, energiatehokkuuden professori Jero Ahola.

Menetelmän toimintaperiaate perustuu pieneliöiden eli mikrobien monistamiseen.

Sähköä johdetaan kallioperään upotettuun ja vedellä täytettyyn reaktoriin, mikä tuottaa vetyä. Lisäksi laitteeseen lisätään ravinteita ja ilmasta otettua hiilidioksidia.

Tällä tavoin laitteen mikrobeja on tarkoitus monistaa ja siivilöidä talteen. Lopputuotteena pitäisi saada mikrobiöljyä ja proteiinia.

-  Mikrobikannan valinnalla voitaisiin vaikuttaa lopputulokseen, Ahola sanoo.

Aholan mukaan menetelmän avulla voitaisiin tuottaa ruokaa missä päin maapalloa tahansa. Tuotantoon ei tarvittaisi yhtä suuria maa-alueita kuin perinteisessä maataloudessa.

Hän kuitenkin painottaa, että tutkimushankkeessa tehdään aiheesta niin sanottua perustutkimusta. Tavoitteena on ennen kaikkea lisätä tietoa aiheesta, jotta menetelmää voitaisiin tutkia ja kehittää eteenpäin.

Menetelmän toimivuudesta, turvallisuudesta ja kannattavuudesta ei ole tässä vaiheessa varmaa tietoa.