Työpaikkailmoituksissa syrjintää - vaadittiin kielitaitoa, tiettyä kansalaisuutta ja ikää

Tanja Kröger

Työpaikkailmoituksissa on ilmennyt syrjintää. Tieto käy ilmi Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun touko-kesäkuussa tekemästä valvonnasta. Kaiken kaikkiaan 60 ilmoituksessa oli hakukriteereinä perusteita, joiden nähdään olevan syrjiviä.

Syrjivissä työpaikkailmoituksissa oli esimerkiksi vaadittu lakimieheltä suomea äidinkielenä, kuorma-autokuskilta sujuvaa suomen kielen taitoa, siivoojalta Suomen kansalaisuutta ja kuljettajalta vähintään 23 vuoden ikää.

Vastuualue lähetti syrjivän työpaikkailmoituksen tehneille työnantajille selvityspyynnön. Ainoastaan kahdella heistä oli antaa hakukriteerille hyväksyttävä peruste, kun taas enemmistö myönsi, ettei heillä ole hyväksyttävää syytä hakukriteerille. Osa sanoi, etteivät he tienneet lain määräyksistä tai vetosivat siihen, että joku toinen oli tehnyt ilmoituksen.

Työnantaja on aina vastuussa työpaikkailmoituksen sisällöstä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo tiedotteessa, että työpaikkailmoituksia valvotaan koko ajan ja jos syrjintää esiintyy ilmoituksissa, saattaa työsuojeluviranomainen ryhtyä jatkotoimenpiteisiin, jos niin päättää.

Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Työsuojelu.fi-sivustolta löytyy kaksi kuvitteellista työpaikkailmoitusta, joiden avulla voi testata, tunnistaako syrjinnän työnhaussa.

Lähde:

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 4. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 5. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 6. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 7. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 8. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 9. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 10. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 11. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 12. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 13. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 14. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 15. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.