Rakastetun prinsessa Dianan kuolemasta 19 vuotta

Iida Tiihonen

19 vuotta sitten, sunnuntaina 31. elokuuta 1997, Pariisista kantautui musertava suru-uutinen. Prinsessa Diana, brittihovin rakastetuin jäsen ja yksi maailman kuuluisimmista naisista, oli kuollut 36-vuotiaana auto-onnettomuudessa.

Diana ja hänen miesystävänsä Dodi al-Fayed pakenivat Pariisissa paparazzeja, kun auto törmäsi Seine-joen alittavan tunnelin tukirakenteisiin. Autonkuljettaja ja al-Fayed menehtyivät välittömästi. Pahoin loukkaantunutta Dianaa jouduttiin irrottamaan autosta pitkään, mutta hän kuoli muutama tunti onnettomuuden jälkeen vammoihinsa.

Keltainen lehdistö sai onnettomuuden johdosta ihmisten vihat niskoihinsa, sillä heitä syytettiin Dianan kuolemasta. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että autonkuljettaja oli ajanut humalassa ja kaahannut suurta ylinopeutta.

Uutinen Dianan kuolemasta järkytti 19 vuotta sitten koko maailmaa, varsinkin Britanniaa. Buckinghamin ja Kensingtonin palatsien porteille alkoi ilmestyä heti suru-uutisen levittyä kukkia ja kynttilöitä rakastetun Dianan kunniaksi.

Brittihovi reagoi Dianan kuolemaan varsin hitaasti ja se kirvoitti paljon kritiikkiä. Kuningatar Elisabet piti muistopuheen televisiossa viisi päivää Dianan kuoleman jälkeen.

Dianan hautajaiset järjestettiin Westminister Abbeyssa Lontoossa 6. syyskuuta. Sadat miljoonat ihmiset seurasivat televisiosta prinsessan viimeistä matkaa.

Dianan elämä kuninkaallisena ja osana Britannian hovia ei ollut missään vaiheessa helppo.

Diana ja prinssi Charles avioituivat vuonna 1981 näyttävästi, samalla Diana Spencerista tuli Walesin prinsessa. Häiden televisiolähetystä seurasivat sadat miljoonat ihmiset ympäri maailman.

Vuonna 1982 syntyi prinssi William Arthur Philip Louis, kaksi vuotta myöhemmin prinssi Harry eli Henry Charles Albert David.

Brittihovin asiat kiinnostivat siinä määrin, ettei Dianan ja Charlesin perheellä ollut käytännössä minkäänlaista yksityisyyttä. Valokuvat ja toimittajat seurasivat perhettä kaikkialle. Tämän tiedettiin ahdistaneen varsinkin Dianaa.

Lopulta kävi ilmi, ettei kruununperijä Charlesin ja sympaattisen Dianan unelma-avioliitto ollutkaan unelmaa. Vuonna 1992 Dianan ja Charlesin erosta tiedotettiin, vuonna 1996 erosta tuli virallinen. Eroa uskotaan edeltäneen vuosien kulissiliitto, jossa kumpikaan ei ollut onnellinen ja petti tahoillaan.

Diana muistetaan brittihovin maanläheisenä ja sympaattisena "sydänten prinsessana", joka osoitti tukensa heikoimmille. Avioeron jälkeen Diana keskittyi poikiinsa ja hyväntekeväisyystyöhön.

Dianan kuolema oli traaginen, mutta sen musertavuutta lisäsi tieto siitä, että prinsessa oli vihdoin löytänyt rinnalleen uuden rakkauden vaikean avioliiton jälkeen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut