Päijät-Häme hyötyy matkailusta liki 900 miljoonaa euroa vuodessa

Päijät-Häme saa matkailusta välitöntä tuloa liki 370 miljoonaa euroa vuosittain. Tulo on kasvanut vuosina 2010-2016 noin seitsemän prosenttia. Matkailun tuoma kokonaishyöty maakuntaan on lähes 900 miljoonaa euroa vuodessa.

Tiedot selviävät Lahti Regionin teettämästä selvityksestä.

- Nämä luvut osoittavat elinkeinon merkityksen alueelle. Matkailu on nyt tosi merkittävä kasvuala, joka vaatii tulevaisuudessa investointejakin, sanoo Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman.

Myös matkailun työllistävä vaikutus on kasvanut. Matkailu työllistää suoraan 4 300 henkilötyövuoden verran ja välillisesti vielä 1 800 henkilötyövuotta.

Jos tarkastellaan matkailun hyötyjä toimialoittain, eniten siitä hyötyivät vähittäiskauppa ja polttoainekauppa. Ne saavat välitöntä matkailutuloa 159 miljoonaa euroa vuodessa. Seuraavina tulevat majoitus- ja ravitsemuspalvelut, joiden matkailutulo on 156 miljoonaa vuodessa.

- Matkailun välilliset vaikutukset heijastuvat laajalle. Kesävieraat moninkertaistavat pikkupaikkakuntien asukasluvun, ja kannattavat vähittäiskauppoja. Voidaan rakentaa uusiakin kauppoja osin matkailutulojen varassa, Forsman sanoo.

- Meidän tehtävämme on pohtia, miten kaupanala saataisiin aktiivisemmin mukaan kehittämään matkailua.

Toinen välillinen hyötyjä ovat huoltoasemat. Etenkin isot tapahtumat näkyvät tankkausluvuissa.

- Päijät-Hämeen sijainti vaikuttaa siihen, että täällä on suurissa tapahtumissa paljon päiväkävijöitä, jotka eivät majoitu alueella.

Tosin esimerkiksi Messilän leirintäalueella Hollolassa on 30 000 yöpyjää vuodessa.

Alueen matkailutulosta suurimman osan, 62 prosenttia eli 227 miljoonaa euroa, kerää Lahti, jossa on myös 60 prosenttia maakunnan matkailualan yrityksistä. Toiseksi eniten matkailutuloa menee Heinolaan: 16 prosenttia eli 60 miljoonaa euroa.

Päijät-Hämeen saama kokonaishyöty matkailusta on 894 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Etelä-Savossa sama luku oli 538 miljoonaa (vuonna 2015) ja Tangomarkkinoiden Etelä-Pohjanmaalla 663 miljoonaa euroa (2014).

- Vaikka palveluita kehitetään matkailuun, ne hyödyttävät alueen asukkaitakin, Forsman sanoo.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut