Lahtelaiselle vuokranantajalle tulvii myötätuntoa - Tuhotun kaksion korjaukseen tullut apua jo yli 11 000 euron arvosta

Petri Koivisto

Lahtelaisen vuokranantajan auttaminen on saanut lähes kansanliikkeen piirteitä sen jälkeen, kun kuvat tuhotusta vuokra-asunnosta tulivat julkisuuteen. kertoi aiheesta heinäkuussa, ja sen jälkeen asia on ollut esillä muissakin tiedotusvälineissä.

Lahden Kyrölänkadulla sijaitseva kaksio tuhoutui tänä vuonna lähes täysin, kun päihdeongelmista kärsinyt vuokralainen ryhtyi hajottamaan paikkoja.

Pelkästään tarvikkeita on korjaustöitä varten tullut yli 10 000 euron edestä. -sivustolla olevan "Autetaan Mattia" -ryhmän avulla on lisäksi koottu vähintään 1 400 euron summa. Viikon kestänyt keräys päättyi viime perjantaina.

Vuokranantajalle itselleen avun määrä on yllätys.

– Monet itkut on päästetty ihmisten auttamishalusta, sanoo asunnon omistavan lahtelaisen perikunnan edustaja Matti Huomo.

Huoneiston korjaaminen alkaa tapetoinnilla ja katon maalaamisella. Töihin ryhdytään viimeistään tiistaina aamulla vapaaehtoisvoimin, ja ilmaisella työvoimalla hanketta myös jatketaan.

Eri yritykset ovat lahjoittaneet korjaustöitä varten muun muassa keittiökalusteet, WC:n kaakelit ja lattialaminaatit. Asunnosta tuhotut pistorasiat uusitaan niin ikään maksutta.

– Yritykset ovat lähteneet mukaan tosi hyvin. Ne, ketkä ovat mukana, tekevät sydämellään töitä, kiittää Irti Huumeista ry:n tukihenkilötoiminnan ohjaaja Pasi Tuomaila.

"Autetaan Mattia"-ryhmässä on yli 800 jäsentä. Asunnon korjaamista varten perustetulle tilille tuli lahjoituksia tasaisella tahdilla.

– Joku oli laittanut jopa 40 euron lottovoittonsa.

Sosiaalisessa mediassa kerätyn käteislahjoituksen avulla rahoitetaan tapettien hankinta, uusi liesi ja asunnon ulko-ovi, joka samoin oli rikottu.

Ei ole ennenkuulumatonta, että päihteistä kärsivät vuokralaiset tekevät asunnostaan selvää jälkeä. Lahden tapauksessa hävitys oli kuitenkin harvinaisen täydellistä. Viemäriputkia oli katkottu, lattian pintamateriaalia revitty, kaakeleita hajotettu, väliseinää puhkottu, kylpyhuoneen lattikaivo rikottu ja lattialistoja sekä pistorasioita irrotettu.

– Varmaan naapureihinkin on ääniä kuulunut, mutta asioihin ei ole ehkä uskallettu puuttua, arvioi Pasi Tuomaila.

Huumeruiskojen neuloja oli ympäri huoneistoa. Huoneistosta on myös löytynyt tavaraa, joka on mahdollisesti anastettua. Asuntoon jätetty ruoka houkutteli paikalle kärpäsiä sankoin joukoin.

Nyt huoneisto odottaa tyhjänä korjaajiaan. Kyrölänkadulla sijaitseva kaksio on omistajansa mukaan taas käyttökunnossa mahdollisesti jo syyskuussa.

Vapaaehtoisia remonttimiehiä olisi tulossa töihin Helsingistä ja Tampereelta asti. Talkoolaiset pyritään löytämään Lahden kaupunkiseudulta, koska urakka voi Matti Huomon mielestä olla kaukaa tuleville liian raskas.

– On fyysisesti ja henkisestikin rankkaa hommaa ensin olla päivän töissä ja sitten lähteä ajelemaan Lahteen.

Vuokranantaja on tehnyt rikosilmoituksen ex-vuokralaisestaan. Ongelmalliseksi osoittautuneen vuokralaisen häätäminen kesti kuukausikaupalla, ja sinä aikana asunto tuhottiin.

Uusi vuokralainen on jo tiedossa. Hän on Huomon mukaan entuudestaan tuttu ja varmasti luotettava henkilö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.