Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Trafi vastaa m/s Kympin kipparin syytöksiin: Koska onnettomuus sattui järvialueella, hälytys olisi pitänyt tehdä 112:een

Tiirismaan laivat oy:n toimitusjohtaja Saku Salmela ihmetteli uppoavassa m/s Kympissä, kun hänen yölliseen vhf-hätäkutsuunsa ei tullut vastausta. Hän ehti jo suomia Trafin toimintaa, kuinka apua ei tule, jos sitä yöaikaan tarvitsee.

Kutsuun ei tullut vastausta, koska järvialueilla ei ole VHF-hätäkutsun välitystä tukevaa tukiasemaverkkoa. Kun järvialueella sattuu haveri, oikea osoite on soittaa hätänumeroon 112.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin erityisasiantuntija Jami Metsärinne kertoo saaneensa tiedot yön onnettomuudesta median kautta.

Hän kertoo, että VHF-hätäkutsua viranomaisille lähettävää tukiasemaverkkoa on vain merialueilla ja Saimaalla, missä on runsaasti matkustaja- ja kauppa-alusliikennettä.

- Järvialueilla on sovittu, että hätätilanteessa hälytys tehdään 112:een ja paikallisilla pelastuslaitoksilla on ohjeet, kuinka vesipelastustehtävissä toimitaan.

Metsärinne kertoo, että vaikkei VHF-hätäkutsu järvialueilla tavoita viranomaisia, se kuuluu kuitenkin samalla alueella mahdollisesti oleville muille aluksille.

- Tässä tapauksessa, kun onnettomuus sattui yöaikaan ja tähän aikaan syksystä, ei lähellä välttämättä ollut muita aluksia, missä hälytys olisi huomattu.

Metsärinteen mukaan hälytyksen kantama muille alueen aluksille voi olla 10-30 kilometriä. Kuinka pitkälle hälytys kantaa, riippuu muun muassa siitä, miten korkealla alusten antennit ovat ja onko alueella merkittäviä maastoesteitä.

Merialueilla ja Saimaalla toimivan tukiasemaverkon laajentamista ei Metsärinteen tietojen mukaan olla laajentamassa järvialueille. Siellä luotetaan pelastuslaitosten, mahdollisen paikallisen järvipelastusyhdistysten ja alusten keskinäiseen apuun.

- Jos järvialueella sattuu sellainen onnettomuus, että matkustaja-aluksesta pitää evakuoida suuri määrä väkeä, siihen kykenevät käytännössä vain muut samalla alueella liikennöivät matkustaja-alukset, joihin väki voidaan evakuoida. Alueiden järvipelastusyhdistyksillä on yleensä käytössä sen verran pienet alukset, ettei niihin pystytä evakuoimaan kymmeniä matkustajia.

Kauppamerenkulkuun eli kaupalliseen toimintaan käytettävän aluksen omistajan on tehtävä vesillä sattuneesta onnettomuudesta Trafille merionnettomuusilmoitus. Tästä on säädetty merilaissa.

- Trafin kontolla on lähinnä haverien jälkihoito. Trafi tarkastaa onnettomuudessa olleen aluksen jälkikäteen, että se on jälleen merikelpoinen. Jos aluksessa on vikaa, määräämme sen korjattavaksi ennen kuin alusta saa liikenteessä taas käyttää, kertoo Trafin itäisen valvontayksikön päällikkö Matti Latvalahti.

Lahti kuuluu itäisen valvontayksikön piiriin.