Lahtelainen Jartek sai jättitilauksen maailman suurimmalle modernille sahalle – lajittelulinjoista kymmenien miljoonien eurojen kauppa

Tällaiselta näyttää sahalaitoksen lajittelulinja. Kuva on Jartekin valmistamasta linjasta Keitele Timber oy:n sahalaitoksella Alajärvellä. Jartek Invest oy

Nina Räty

Lahtelainen perheyritys Jartek Invest oy on tehnyt mittavan sopimuksen venäläisen ULK Group LLC -yhtiön kanssa sahatavaran käsittelylinjojen toimittamisesta. Kymmenien miljoonien eurojen suuruisessa kaupassa Jartek toimittaa käsittelylinjat Venäjän Arkangelin alueelle Pinegan sahalaitokseen.

Kun venäläisyhtiön sahalaitos valmistuu, siitä tulee maailman suurin moderni saha ja Pohjois-Euroopan suurin saha. Kauppa on Jartekin historian suurin ja samalla myös Euroopan suurin lajittelulinjatoimitus.

Pinegan sahalaitoksessa käsitellään vuodessa yli kaksi miljoonaa kuutiota tukkeja, miljoona kuutiota valmista sahatavaraa ja yli puoli miljoonaa tonnia pellettiä. Jartek Invest toimittaa sahatavaran käsittelyyn neljä tuorelajittelulinjaa ja kolme kuivalajittelulinjaa.

– Asiakas halusi yhteistyökumppanikseen luotettavan laitetoimittajan, jolla on kykyä toimittaa uusinta, varmasti toimivaa teknologiaa. Jartekilla on kykyä vastata tilaajan asettamiin haasteisiin. Valintaan vaikutti myös yhtiömme pitkä kokemus Suomen ja Venäjän markkinoilta ja vahvistunut automaatio-osaaminen, kertoo Jartek Investin toimitusjohtaja Teemu Uimonen.

Uusi automaatioyhtiö vahvasti mukana

Jartek on kevään aikana perustanut uuden automaatioyhtiön Jartek AI oy:n, joka kehittää saha-alan automaatiota vastaamaan 2020-luvun tekniikkaa ja ratkaisuja. Yhtiöön on palkattu useita alan johtavia automaatio-osaajia. ULK:n toimitus työllistää uutta automaatioyhtiötä ja vauhdittaa kehitystyötä.

ULK:n toimitus sisältää useita miljoonia kiloja teräksestä valmistettavia laitteita ja useita satoja rekkalastillisia tavaraa.

Linjojen suunnittelu, valmistus ja asennusvalvonta työllistävät paljon alihankkijoita yhtiön omien resurssien lisäksi. Projekti kestää yhteensä yli kolme vuotta.

– Suomi tarvitsee nyt kipeästi vientikauppoja. Tämä tilaus helpottaa yhtiön tilannetta koronan kouristuksissa ja tarjoaa niin yhtiöllemme kuin alihankkijoillemme sopivan peruskuorman ja mahdollisuuden selviytyä korona-aallon pitkittyessäkin, Uimonen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut