Kuvasarja: 15 vuotta WTC-iskusta - Näin tapahtumat etenivät

Syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 terroristit kaappasivat yhteensä neljä lentokonetta Yhdysvalloissa.

Iida Tiihonen

15 vuotta sitten, 11. syyskuuta 2001 Yhdysvalloista kantautui pysäyttävä uutinen. Al-Qaidan terroristit olivat ohjanneet kaksi lentokonetta New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneihin. Ihmiset pysähtyivät seuraamaan epäuskoisina New Yorkin tapahtumia televisiosta.

Ensimmäinen kone lensi WTC:n pohjoistornia päin. Pian kuviin ilmestyi toinen matkustajakone, joka törmäsi suoraan etelätorniin.

Matkustajakoneet törmäsivät New Yorkin WTC-torneihin aamulla kello 8.46 ja 9.03 paikallista aikaa. KEITH MEYERS / POOL / EPA

Koneet törmäsivät WTC-torneihin aamulla kello 8.46 ja 9.03. Suomessa oli jo iltapäivä. Kun ensimmäinen kone osui WTC-torniin New Yorkissa, oli kello Suomessa 15.46.

Kello 9.05 paikallista aikaa Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sai tiedon, että WTC-torneihin on törmännyt kaksi konetta. Bush oli parhaillaan kouluvierailulla Sarasotan kaupungissa Floridassa. Kello 9.30 Bush antoi lausunnon, jossa hän kutsui tapahtumia "kansalliseksi tragediaksi". Lausunnossaan presidentti puhui myös terroristihyökkäyksestä.

Lausunnon annettuaan kello 9.35 Bush ja hänen seurueensa poistuivat Sarasotan koulusta ja ajoivat lentokentälle. Presidenttiä kuljettava ilmavoimien Air Force One -kone nousi ilmaan kello 9.54 ilman valittua määränpäätä. Tietojen mukaan Bush olisi halunnut palata suoraan Washingtoniin, mutta hänen henkilökuntansa suositteli laskeutumista ilmavoimien tukikohtaan Louisianassa, koska se oli turvallisempi vaihtoehto.

Syyskuun 11. päivän terrori-iskussa kuoli paljon myös pelastusviranomaisia. BETH A. KEISER / POOL / EPA

Yhteensä matkustajakoneita oli kaapattu neljä. Niistä kolmannen kaappaajat ohjasivat päin puolustusminiteriön Pentagon-rakennusta kello 9.37. Kello 9.42 Yhdysvaltain ilmailuhallinto määräsi, että kaikkien maan ilmatilassa lentävien lentokoneiden on laskeuduttava.

Kello 9.59, 56 minuuttia palanut WTC:n etelätorni romahti 10 sekunnissa. Yli 800 tornissa ja sen lähistöllä ollutta siviiliä ja pelastustyöntekijää kuoli torniin kohdistuneessa iskussa.

Neljäs kone tippui kello 10.03 Pennsylvaniaan sen jälkeen, kun koneessa olleet matkustajat ja miehistön jäsenet hyökkäsivät kaappaajien kimppuun. Koneen kyydissä oli 40 ihmistä, jotka kaikki kuolivat. Todennäköisesti he kuitenkin pelastivat suuremman joukon ihmisiä, sillä kone oli vain noin 20 minuutin lentomatkan päässä maan pääkaupungista Washingtonista.

Kello 10.28 myös WTC:n pohjoistorni romahti. Yli 1 600 ihmistä kuoli pohjoistorniin kohdistuneen iskun seurauksena.

Molemmat WTC-tornit romahtivat iskujen voimasta. César De Luca / EPA
Kaksoistornien raunioista löytyi elossa 18 ihmistä. Tony Gutierrez / EPA

Kaikkiaan syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa kuoli liki 3 000 ihmistä 93 eri maasta. Heistä 2 753 kuoli New Yorkissa, 184 Pentagonissa ja 40 Pennsylvaniaan tippuneessa koneessa.

Ihmiset etsivät kadonneita läheisiään julisteiden avulla. Lähellekään kaikkia WTC-iskussa kadonneita ei koskaan löydetty. TANNEN MAURY / EPA

Etsintä- ja pelastustyöt jatkuivat kaksoistornien raunioissa pitkään. Eloon jääneitä löydettiin raunioista vain 18. Heistä viimeinen löydettiin syyskuun 12. päivänä.

Ihmiset osoittivat suruaan jättämällä viestejä tapahtumapaikan lähettyville. TANNEN MAURY / EPA
WTC-tornien raunioilla tehtiin raivaustöitä vuoteen 2002 saakka. César De Luca / EPA

World Trade Centerin raunioita raivattiin liki vuosi. Toukokuun 30. päivänä vuonna 2002 viimeinen pala tornien terästä siirrettiin pois Ground Zeroksi nimetyltä alueelta. Uudisrakennus One World Trade Center valmistui Ground Zerolle vuonna 2014. Alueelle on rakenteilla muitakin rakennuksia.

Ground Zerolle avattiin toukokuussa 2014 syyskuun 11. päivän muistoa kunnioittava National September 11 Memorial -museo. Museon verkkosivuilla on paljon materiaalia tapahtumista, muun muassa puhelutallenteita ja silminnäkijöiden videoita.

Ground Zero rakennusvaiheessa. Alueelle suunniteltiin muun muassa iskujen uhrien muistoa kunnioittava alue. PETER FOLEY / EPA

Alueelle on rakennettu myös muistomerkki kunnioittamaan iskussa henkensä menettäneitä ja heidän omaisiaan. Muistomerkissä on kaikkien terrori-iskussa kuolleiden nimet.

Yhdysvaltoja ja koko maailmaa ravistelleesta terrori-iskusta on kulunut nyt 15 vuotta. Iskujen vaikutuksen näkyvät edelleen esimerkiksi amerikkalaisessa politiikassa. Vuosipäivän kunniaksi eri puolilla Yhdysvaltoja järjestetään muistotilaisuuksia ja tapahtumia, joista suurin pidetään New Yorkissa.

One World Trade Center valmistui WTC-tornien tilalle vuonna 2014. Sitä ympäröi Vapauden puistoksi nimetty alue. JUSTIN LANE / EPA

Lähde

9/11 National Memorial Museum

http://timeline.911memorial.org/#Timeline/2

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut