Saako puistossa nukkua? Poliisi vastaa

Eeva Ristkari

Ulkoilujärjestö Suomen Latu on haastanut suomalaiset viettämään lauantain ja sunnuntain välisen yön ulkona. Nukkua voi esimerkiksi laavulla, teltassa tai kotiparvekkeella. Mikäli haluaa ottaa haasteen vastaan voi halutessaan viettää yönsä vaikka lähipuistossa. Virkavalta tosin saattaa tulla häiritsemään unia.

- Jos partio osuu paikalle, tullaan varmasti herättämään ja katsomaan, että kaikki on kunnossa. Unia saa jatkaa, jos ollaan asiallisella asialla, komisario Taisto Kuhlman Hämeen poliisista sanoo.

Hän huomauttaa, että viikonloppuna on liikkeellä monenlaista kulkijaa ja puisto ei välttämättä ole mikään rauhallinen paikka nukkua.

- Tietenkään ei saa myöskään nukkua itselleen tai muille vaaraa aiheuttavassa paikassa.

Jokamiehenoikeuksien mukaan Suomessa saa oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua eli esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista.

Ympäristöneuvos Pekka Tuunanen opastaa Ympäristöhallinnon sivuilla, että jokamiehenoikeuksien nojalla ei asuinrakennuksen pihapiiriin saa mennä. Pihapiirin laajuudelle ei ole Suomessa metrimääräistä määritelmää. Tuunasen mukaan tulijan pitää huomata saapuvansa yksityiseen käyttöön ajatellulle piha-alueella.

- Pihassa tulisi olla pihan tunnusmerkkejä, kuten hoidettua ympäristöä tai muuta sellaista. Pihan laajuus on siis hieman makuasia ja voi vaihdella paljon, Tuunanen kirjoittaa.

Nuku yö ulkona -haasteen tarkoituksena on kannustaa nauttimaan luonnosta ja jokamiehenoikeuksista. Tempauksen takana oleva Suomen Latu on liikuttamiseen ja ulkoilijoiden edunvalvontaan keskittynyt ulkoilujärjestö, johon kuuluu yli 80 000 jäsentä 199 yhdistyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 2. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 3. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 4. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 5. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 6. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 7. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 8. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 9. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt etenevät – kävelijöiden ja pyöräilijöiden reitit muuttuvat tällä viikolla
 10. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 11. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 12. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 13. Lukijalta: Perusterveydenhuoltoa kehitetään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä asiakkaiden tarpeista
 14. Metsän taidenäyttely puhuu kävijöilleen – "Ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen viettäisi puoli tuntia päivittäin metsässä"
 15. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.