Kaupunginosien rajoja on rukattu Lahdessa jopa imagosyistä

Eeva Ristkari

Ollaanko Möysässä vai Paavolassa? Kaksi vuotta Lahdessa asunut Joona Launikari veikkaa kysyttäessä Supankadun Paavolan puolella olevansa Möysässä, toinen veikkaus on sitten Pyhätön. Selkänsä takana olevaa Paavolaa mies ei osaa nimetä.

Kotimatkallaan pysäytetty, koko ikänsä Lahdessa asunut Veeti Torppa tietää molemmat, mutta ei osaa sanoa, missä kaupunginosien tarkka raja menee. Paavolan ja Möysän kaupunginosien raja kulkee keskellä Supankatua. Tuskin kaupungilla liikkuessa tulee ajatelleeksi, milloin siirtyy kaupunginosasta toiseen.

Toinen vastaava Lahden kaupunginosien raja on esimerkiksi Ämmäläntiellä, jonka toinen puoli on Ämmälässä ja toinen Renkomäessä.

Lahdessa on 40 kaupunginosaa. Viimeksi kaupunginosia tuli lisää, kun Nastola ja Lahti yhdistyivät. Vuodenvaihteessa kaupunginosien määrä kasvoi seitsemällä. Kaupunginosat ovat pohjana maankäytössä asemakaavojen kortteleiden ja tonttien numeroille. Mitään muuta varsinaista käyttöä niille ei kiinteistöinsinöörin mukaan ole.

- Mikään kaupungin toimiala ei käytä kaupunginosajakoa, esimerkiksi koulupiirit eivät noudata kaupunginosien rajoja, kiinteistöinsinööri Mika Järvelä Lahden kaupungin maankäytöstä kertoo.

Kaupunkilaisten puheissa kaupunginosat, asuinalueet ja muut historian nimitykset menevät usein sekaisin. Harva tulee ajatelleeksi, että Riihelä on asuinalue, joka kuuluu Pirttiharjuun.

Asuinalueiden rajoja ei ole määritelty tarkasti. Kaupunginosien rajat taas saattavat kulkea keskellä katua tai asuinaluetta.

- Kaupunginosat myös muuttuvat. Esimerkiksi Kariston asuinalueen laajentuminen suurentaa Järvenpään kaupunginosaa, koska taloja ei haluta sijoittaa Kolavalle, joka yhdistyy voimakkaasti kaatopaikkaan, Järvelä kertoo.

Toinen esimerkki on Jalkaranta, joka laajeni Rullakadulle uusien kerrostalojen myötä.

- Siinäkin tehtiin puhdasta imagotyötä.

Kaupunginosien nimet liittyvät historiaan. Pääsääntöisesti kaupunginosien nimet noudattavat entisten kylien nimiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut