Ruotsissa epäilyjä Venäjän uudenlaisesta vakoilutoiminnasta

Ruotsissa on herännyt epäilyjä turisteina esiintyneiden ulkomaalaisten toimista sotaharjoitusten liepeillä. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Ruotsissa turisteina esiintyneet ulkomaalaiset ovat lähestyneet sotilaita useiden sotaharjoitusten yhteydessä, kertovat ruotsalaismediat. Näin on käynyt esimerkiksi Gotlannissa, missä venäläiset siviilit ja Venäjän rekisterissä olevat autot ovat liikkuneet harjoitusten liepeillä.

Expressen-lehden mukaan turisteina esiintyneet henkilöt ovat kyselleet aluksi muun muassa apua tienviittojen kääntämisessä englanniksi.

– Sitten he ovat hyvin pian siirtyneen kyselemään, mihin joukko-osastoon sotilaat kuuluvat ja mitä he tekevät täällä, kertoo everstiluutnantti Hans Håkansson. Hän johtaa Gotlandsgruppenia, joka vastaa muun muassa vapaehtoisten Hemvärnet-joukkojen koulutuksesta saarella.

Ruotsi päätti viime viikolla sijoittaa saarelle pysyviä joukkoja paljon suunniteltua aikataulua aikaisemmin.

Epäilyttäviä yhteydenottoja olisi tapahtunut Gotlannissa muun muassa alkukuusta suuren FVÖ 16 -ilmasotaharjoituksen aikana. Harjoitukseen osallistui myös Hornet-osasto Suomen Ilmavoimista.

– Tätä on tapahtunut aika säännöllisesti, Håkansson vahvistaa Svenska Dagbladetille.

Håkanssonin mukaan kaikki epäilyttävät henkilöt ja ajoneuvot ovat olleet venäläisiä

Ruotsin television mukaan epäilyttäviä yhteydenottoja on havaittu myös Pohjois-Ruotsin alueella.

Jos epäilyt vakoilusta pitävät paikkansa, kyseessä olisi Venäjän taholta uudenlainen tapa toimia, sanoo puolustusasiantuntija Tomas Ries Ruotsin sotakorkeakoulusta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut