Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suojatyöpaikan puhdetyö valloitti maailman - katso miten mölkystä tuli Mölkky!

Kenties maailman kuuluisin mökkipeli eli mölkky syntyi aikoinaan Lahdessa. Mölkyn tarina on ainutlaatuinen, sillä tuskin mikään muu tukityöllistettyjen tähdetuote on saavuttanut jalansijaa maapallon jokaisella mantereella.

Keskiviikkona selvisi, että tuotetta pitkään tuottanut Lahden Työn Paikka eli entinen Tuoterengas aikoo myydä peliliiketoimintansa porilaiselle perheyhtiölle Tactic Gamesille. Tactic Games on luvannut säilyttää mölkkypalikoiden ja -laatikoiden valmistuksen Suomessa, mahdollisesti jopa Päijät-Hämeessä.

Alla pääset lyhyelle matkalle mölkyn historiaan.

1981: Päijät-Hämeen ammattikoulun yhteyteen Lahden Kiveriön Vipusenkadulle perustetaan Lahden ja ympäristökuntien suojatyökeskus.

1980-luku: Suojatyökeskus alkaa valmistaa sängynpohjia huonekaluyhtiö Ikealle. Tuotannosta jää yli tuotantoon kelpaamatonta lautaa. Samalla Lahden seudun vaneritehtaiden viilusorveilta syntyy tähteenä pyöreitä puupaloja, niin sanottuja purilaita. Näiden materiaalien pohjalta aletaan kehittää tukityöllistetyille täytetyötä, koska keskuksen varsinaisia töitä on tarjolla epätasaisesti. Kiivaan suunnittelun tuloksena syntyy muun muassa jonkinlainen kaljapullonkylmennin, "Ölkky".

1989-90: Suojatyökeskuksen johtaja Jouko Pylväs sekä työntekijät Pekka Paasivaara, Erkki Leskinen ja Paavo Petäinen kehittävät puutavarasta kyykän tapaisen pelin, jonka myyntimenestykseen he eivät kuitenkaan juuri usko. Peli saa nimen Mölkky, joka viittaa karjalan kielessä lapsen takapuoleen. "Pelille haluttiin antaa niin örvelö nimi kuin vain ikinä löytyy", Pylväs kertoo jälkeenpäin Ylen haastattelussa.

1990-luvun alku: Suojatyökeskus alkaa myymään tuotetta. Keskus muuttaa nimensä 1990-luvun puoliväliin tultaessa Tuoterenkaaksi. Päijät-Hämeen koulutuskonserniin liitettävä Tuoterengas alkaa toimia myöhemmin Kiveriön lisäksi Lahden Mukkulassa ja Koneharjussa sekä Padasjoella ja Asikkalassa. Viimeksi mainitusta tulee myöhemmin Mölkyn kokoonpanopaikka.

1995: Lahtelainen kansanmusiikkiyhtye Pulska matkaa Lahden Tanhuujien Koukkuringin (nykyinen Riijarit) kanssa Kaustisen kansanmusiikkijuhlille. Bussin kuljettaja Pentti ”Kalle” Kansanen on ostanut ennen matkaa Mölkky-pelin Tuoterenkaan myymälästä ja esittelee sen muusikoille ja tanssijoille. Peliä pelataan majoitustilana toimivalla Vetelin koululla lopulta läpi yön. Jo paluumatkalla aletaan ideoida mölkkytapahtumaa.

1996: Pulska-yhtyeen kontrabasisti Petri Malmberg kehittää mölkkysanaston. Etelä-Hämeen Nuorisoseurojen liitto ja Pulska-yhtye alkavat järjestää mölkkyaiheista tapahtumaa ideoivia kokouksia.

1997: Tuoterenkaalle Muotoiluinstituutissa lopputyön tehnyt Hanna Yrjönen muotoilee Mölkylle uuden kantokahvan, joka on puisen aisan sijaan ohut köysi. Uusi kahva mahdollistaa laatikoiden kasaamisen päällekkäin kuljetuksessa. "Olin Intiassa lomalla ja faksasin sieltä paikallisesta faksitoimistosta luonnokset Lahteen", nykyinen Hanna van Ingen kertoo.

Saman vuoden kesäkuussa Pulska-yhtye ja Nuorisoseurat saavat järjestettyä Vesijärven satamassa historian ensimmäisen Mölkky-tapahtuman ja SM-mölkkykisat. Tapahtumaan liittyy kansanmusiikkia ja esityksiä, mainitsemisen arvoisena Mölkky-polkka. Sahtikka-joukkue voittaa ensimmäiset kisat. "Väkeä ei kauheasti ollut, mutta mölkkykisoihin osallistui kymmenen joukkuetta", kertoo Koukkuringin tanssija ja Etelä-Hämeen Nuorisoseurojen toiminnanjohtaja Hannu Nipuli.

1998: Toista kertaa järjestettävä Mölkky-tapahtuma pidetään nyt Teivaanmäen tanssilavalla. Joukkueita on taas kymmenisen, mutta muuta yleisöä entistä vähemmän. Pulska-yhtye joutuu esityspalkkioiden kanssa velkoihin ja sanoo itsensä irti järjestämisestä. Mölkky-tapahtuma päätetään liittää seuraavana vuonna matkustajasatamassa järjestettävään Tanssiva Lahti -tapahtumaan.

Samana vuonna Mölkyn tuotemerkki rekisteröidään. Tuotemerkin suojaa pitää myöhemmin parannella halpakopioiden torjumiseksi. "Rekisteröinti olisi pitänyt tehdä ajatuksella", nykyinen Lahden Työn Paikan toimitusjohtaja Pekka Kotiaho sanoo.

2000: Sataman mölkkyihin osallistuu jo yli 40 joukkuetta ja niitä aletaan nimittää maailmanmestaruuskilpailuiksi. Mölkkykilpailut irtautuvat 2000-luvun alussa Tanssiva Lahti -tapahtumasta.

2002: Tuoterengas alkaa hankkimaan vihdoin itse tukkeja puupelejä varten. Mölkkypalikoita on jo sitä ennen valmistettu muista kuin tähdepaloista.

2000-luvun alkuvuosina: Suomessa käydään ensimmäiset käräjät kopiomölkyistä. Myöhemmin Tuoterengas alkaa lähettämään kopioitsijoille juristien laatimia kirjeitä, joissa tuotannosta kehotetaan luopumaan. "Aika hyvin vaatimuksiin on suostuttu", Kotiaho kertoo.

2006: Kontillinen Mölkky-laatikoita matkaa Coloradoon Yhdysvaltoihin. "Jos suosio on kova, tarvitaan myös mölkkypaitoja ja lippalakkeja. Tosiharrastajat voisivat ottaa mölkkytatuoinnin", kaavailee paikallinen maahantuoja Paul Borkowski.

2007: Asikkalan yksikköön hankitaan ensimmäinen teollisuusrobotti. Se viistää numerokeilan ovaalireunan pyöreäksi niin, ettei keila lohkea kovassakaan käytössä.

2010: Tuoterengas aloittaa myyntiyhteistyön porilaisen Tactic Gamesin kanssa. Myyntimäärät alkavat kasvaa huimasti. Samalla alkaa kasvaa kuitenkin myös laittomien kopioiden määrä. "Tälläkin hetkellä juristin kirjoittamia vaatimuskirjeitä on puolisen tusinaa liikkeellä"

Samana vuonna perustetaan Suomen Mölkkyliitto, josta tulee kymmenen vuotta myöhemmin Suomen Kansainvälinen Mölkkyliitto.

2011: Virallisia mölkkyjä myydään jo 100 000 kappaletta vuodessa.

2013: Tuoterengas alkaa tuottaa niin sanottua massamarkkinamölkkyä. Tässä versiossa on pienemmät keilat ja puukorin sijasta pahvilaatikko. "Se syntyi, koska markkinoilla oli niin paljon halpakopioita. Meidänkin piti tarjota vaihtoehto", Kotiaho sanoo. Pelistä on ollut myynnissä myös kilpaversio sekä Taskumölkky, Tupamölkky ja Junior Mölkky. Näiden myynti ei ole kilpaversiota lukuun ottamatta merkittävää.

2014: Etelä-Hämeen Nuorisoseurat ehdottaa, että Pikku-Vesijärven puistoon tehtäisiin pelialue, jossa voisi pelata muun muassa mölkkyä. Idea ei ota tuulta alle.

2015: Mölkkyä valmistetaan jo yli 300 000 kappaletta vuodessa. 98 prosenttia peleistä menee vientiin, ja suurin osa peleistä myydään Ranskaan. Mölkkyä myydään Ruotsissa jo enemmän kuin Suomessa.

2016: Koneista ei saada enempää irti ilman yövuoroa. Liiketoiminnan kasvattaminen vaatisi kuitenkin puolen miljoonan investoinnin, eikä kaupunki näe teollisen luokan tuotannon kuuluvan työllistämistoimien ytimeen. Nimensä vaihtava Lahden Työn Paikka myy syyskuussa puupeliliiketoiminnan Tactic Gamesille. Varsinainen liikkeenluovutus aiotaan toteuttaa vuoden 2017 alussa. "Yhtiö on luvannut, että valmistus jatkuu Suomessa", Kotiaho kertoo.

Mölkyn MM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa ulkomailla Ranskassa. Vuonna 2017 ne aiotaan pitää Tšekissä.