Näkymät kirkastumassa Lahden seudulla - ministeri mielissään pk-yrityksistä

Kalle Puttonen

Elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanne Lahden seutukunnalla on parempi kuin viime vuonna, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön uunituoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista.

Kohtalaisen hyvästä tilanteesta laajemminkin Suomessa kertoo se, että useimmat seutukunnat ovat nyt paremmassa tilanteessa kuin vuosi sitten. Osalla tilanne ei muuttunut.

- Mikään alue ei ole mennyt vuoden aikana alaspäin. Uusia äkillisen rakennemuutoksen alueita ei ole tullut, huomautti raporttia Lahdessa julkistanut strategiajohtaja Jouko Nieminen.

Myös näkymät puolen vuoden ja vuoden päähän ovat Lahden seudulla, ja koko Hämeessäkin myönteiset: tilanteen odotetaan parantuvan nykyisestä.

Erityisen hyvin vetää nyt rakentaminen. Meriteollisuuden tilaukset ja metsäteollisuuden investoinnit vaikuttavat laajasti näkymiin myös Hämeessä.

Murros kaupassa jatkuu, ja maatalouden vaikeudet jatkuvat, raportti listaa ongelmakohtia.

- Pk-yritysten usko myönteiseen suhdannekehitykseen on lupaava signaali. Kymmenen viime vuoden aikana syntyneistä 133 000 työpaikasta 128 000 syntyi alle 10 henkilön yrityksiin. Pk-yritykset ovat pitäneet hyvin kiinni henkilöstöstään myös huonoina aikoina, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kiitteli.

Hämeen vahvuuksia ovat tutut sijainti ja etenkin Päijät-Hämeessä korostuva monipuolinen elinkeinorakenne. Yritysten näkymät ovat kuitenkin epäyhtenäiset: osalla menee tosi hyvin, joillakin kehnosti.

Huolta herättää junayhteyksien karsinta, josta raportti mainitsee Riihimäen-suunnan.

Työttömyys on vähentynyt alkuvuonna Päijät- ja Kanta-Hämeessä, ja myös avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut. Pitkäaikaistyöttömien määrän odotetaan edelleen nousevan, tosin aiempaa hitaammin.

Alueelliset kehitysnäkymät on kahdesti vuodessa laadittava, laadullinen raportti. Se ei kerro, miten hyvin tai huonosti seutukunnalla menee. Se ei liioin vertaile alueita keskenään.

Lahden seutukuntaan luetaan raportissa kuuluvaksi koko Päijät-Häme eli myös Itä-Hämeen kunnat ovat mukana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut