Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kiljuhanhi palasi valkoposkihanhien kanssa Lahteen - parvi lepäilee nyt Pikku-Veskun puistossa

Lahdessa Pikku-Vesijärven puistossa on kymmenien valkoposkihanhien parvi, jonka erikoisuutena on yksi kiljuhanhi. Hanhet ovat muuttomatkalla ja lepäsivät keskiviikkona puistossa.

Lahtelainen Jarmo Laitinen huomasi kiljuhanhen ohiajaessaan ja kävi kuvaamassa parven erikoisjäsenen.

- Tuntui kuin ne olisivat olleet samaa porukkaa. Kävelivät yhdessä ja söivät heinää hopeapajujen alla. Kiljuhanhi oli varovaisempi ja väisti muutaman askeleen, kun auto ajoi ohi. Valkoposkihanhet eivät autoista välittäneet, Laitinen kertoi.

Kyseinen kiljuhanhi saattaa olla sama yksilö, joka nähtiin valkoposkihanhien joukossa Lahdessa myös kesinä 2013 ja 2015, jolloin se vietti aikaa Mukkulan leirintäalueen ja Ruoriniemen maisemissa. Lintu on rengastettu.

Silloin se ei olisi uhanalaista kiljuhanhikantaa, vaan tarhakarkulainen. Viime kesänä nähty hanhi tunnistettiin yksilöksi, joka karkasi Kiljuhanhien Ystävät -yhdistyksen tarhalta Hämeenkoskelta vuonna 2013.

- Ihmettelisin, jos tämä ei olisi sama lintu. Se varmaan muuttaa valkoposkihanhien kanssa, Laitinen sanoi.

Kiljuhanhet eivät enää pesi Suomessa, vaan ovat läpimuuttajia. Kantaa on yritetty pelastaa kasvattamalla kiljuhanhia tarhoissa. Aiempi kokeilu epäonnistui, mutta vuonna 2000 aloitettiin uusi kokeilu, jossa on mukana kiljuhanhen poikasia ja niille emoina valkoposkihanhia.

Kiljuhanhi on tummanruskehtava pieni hanhi, jonka jalat ovat kirkkaan oranssit ja nokka vaaleanpunainen. Aikuisella linnulla on valkoinen otsakilpi, ja yksi lajin tunnus on kirkkaankeltainen silmärengas.