Keskisuomalainen osti Etelä-Suomen Sanomat – Kivekkäät myivät Mediatalo ESAn

Maakuntalehti Etelä-Suomen Sanomat on siirtynyt mediayhtiö Keskisuomalaisen omistukseen. Keskisuomalainen ilmoitti perjantaiaamuna ostaneensa Etelä-Suomen Sanomia julkaisevan Mediatalo ESAn kaikki osakkeet.  Yhtiön mukaan kauppahinta oli noin 13,5 miljoonaa euroa.

Keskisuomalainen tuli Mediatalo ESAn omistajaksi jo 2012, jolloin se osti noin viidenneksen yhtiön osakkeista Sanoma News -yhtiöltä. Myöhemmin Keskisuomalainen nosti omistustaan 25 prosenttiin, mutta valtaosa Mediatalo ESAn osakkeista on ollut Kivekkäiden suvulla, joka nyt luopui kokonaan omistuksestaan.

-Uskomme, että yhdistämällä voimat Keskisuomalaisen kanssa takaamme paremmat menestymisen mahdollisuudet. Tämä kauppa osoittaa, että toimintaamme uskotaan, toteaa Mediatalo ESAn hallituksen puheenjohtaja Jarkko Haukilahti.

Lukuisia sanomalehtiä jo ennestään julkaisevan Keskisuomalaisen mukaan Päijät-Hämeessä toimivan Mediatalo ESAn tuotteet täydentävät yhtiön toimintaa. Keskisuomalainen-konsernin toimitusjohtajan Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan isompi kokonaisuus voi paremmin vastata media-alan uudistumisen tarpeisiin.

- Kauppa on meille mahdollisuus. Mediatalo ESAn tuotteet täydentävät Keskisuomalaisen mediakarttaa, joka ulottuu nyt pääkaupunkiseudulta keskiseen Suomeen ja Savoon. Päijät-Häme on väkevä ja kasvava talousalue, Kangaskorpi sanoo.

Mediatalo ESAn toimitusjohtaja Jaakko Lintunen vakuuttaa, ettei perheyrityksen siirtyminen osaksi pörssiyritystä vaikuta lehden päätehtävään.

-Tärkeintä meille on paikallisuus, alueen lukijat ja yritykset. Näin on vastedeskin. Muutos turvaa panostuksen paikallisuuteen. Kehitystyötä toteutamme yhdessä, Lintunen sanoo.

Lahdessa ja Päijät-Hämeessä ilmestyvän Etelä-Suomen Sanomien lisäksi Mediatalo ESAn mediaperheeseen kuuluu Heinolassa ilmestyvä sanomalehti Itä-Häme, lukuisia kaupunkilehtiä kuten Uusi Lahti ja Radio Voima. Lisäksi yhtiö tuottaa kirjapaino- ja jakelupalveluja sekä markkinointiviestintää.  Yhtiön liikevaihto on vajaat 35 miljoonaa euroa, ja kokoaikaisia työntekijöitä on 200.

Jyväskyläläisen sanomalehti Keskisuomalaisen ympärille rakentunut mediayhtiö on laajentunut voimakkaasti 2000-luvulla. Vuonna 2001 se osti enemmistön muun muassa Savon Sanomia ja Iisalmen Sanomia julkaisevasta Savon Medioista. Vuonna 2013 yhtiö laajeni etelään ostamalla Suomen Lehtiyhtymä --konsernin, joka julkaisee muun muassa useita tilattavia lehtiä ja ilmaisjakelussa olevia kaupunkilehtiä pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

Yhteenlaskettuna yhtiöiden liikevaihto oli viime vuonna yhteensä noin 194 miljoona euroa ja työntekijöitä oli yhteensä noin 1550.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.