Muista neljän M:n periaate - ulkoministeriö yrittää juurruttaa sen matkailijoiden mieliin

Hanna Leppänen

Vain noin puolet suomalaisista ottaa matkalle lähtiessään matkavakuutuksen.

- Ihmettelen, ettei vakuutuksen merkitystä paremmin ymmärretä, sanoo vastuuvirkamies Iiris Strandman ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä.

Matkustusilmoitusten lisääntyminen sen sijaan ilahduttaa konsuliasioita hoitavia, vaikka niitä voitaisiin tehdä vieläkin enemmän.

- Viime vuonna ulkoministeriön palveluun jätettiin 50 000 matkustusilmoitusta. Tänä vuonna niitä on tehty jo 66 000, Strandman kertoo.

Kaikelta epäonnelta ei voi etukäteen suojautua, mutta ulkoministeriö neuvoo matkailijoita noudattamaan ainakin neljän M:n periaatetta. M-kirjaimet tulevat matkustustiedotteista, matkavakuutuksesta, matkustusilmoituksesta ja matkustusasiakirjoista eli passista ja mahdollisista viisumeista.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2015 ulkomaille yhteensä 8,1 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Matkailun suosio ja etenkin omatoimimatkojen huima kasvu näkyvät myös Suomen ulkomailla sijaitsevien edustustojen saamissa yhteydenotoissa.

Edustustoja on kaikkiaan 89 ja viime vuonna niiltä pyydettiin neuvoja yhteensä 54 000 kertaa. Määrässä on kasvua edelliseen vuoteen verrattuna 23 prosenttia. Osa yhteydenotoista oli kyselyjä, mutta joukkoon mahtui myös hätätilanteisiin joutuneiden avunpyyntöjä.

Edustustot muistetaan, kun matkoilla joudutaan keskelle levottomuuksia tai luonnonmullistuksia. Myös liikenneturmat, ryöstöt , pahoinpitelyt ja passin katoaminen saavat kysymään neuvoa edustustosta.

- Tuskinpa kyselyt ovat nytkään vähentyneet, vaikka tämän vuoden tiedot kootaan yhteen vasta vuodenvaiheessa, vastuuvirkamies Iiris Strandman arvioi.

Neuvoja saa, mutta kulut maksettava itse

Suomalaisten mielissä elää edelleen sitkeänä usko konsulinkyytiin, jolla hätään joutunut kansalainen pääsee takaisin kotiin.

- Ilmaista konsulinkyytiä ei ole. Edustusto voi antaa maksusitoumuksen, jolla voi hankkia passin ja liput, mutta sekin on maksettava takaisin, Iiris Strandman muistuttaa.

Myös kulut ulkomailla menehtyneidenkin kotiin kuljettamisesta tulevat omaisten maksettavaksi, ellei vainajalla ole ollut matkavakuutusta.

- Ryöstöistä ja pahoinpitelyistä on ensiksi tehtävä ilmoitus paikalliselle poliisille. Sitten pohditaan yhdessä edustuston kanssa, miten suomalaismatkaajan pääsy kotimaahan järjestyy.

Suomalaiset matkailevat paljon sellaisissakin maissa, joissa Suomella ei ole omaa edustustoa.

- Silloin voi kääntyä jonkin Pohjoismaan tai muiden EU-maiden edustustojen puoleen, Iiris Strandman neuvoo.

Matkaturvallisuus

4 M:n periaate

Matkustustiedotteet, jotka kertovat maiden turvallisuustilanteesta, ovat ulkoministeriön sivulla formin.fi.Matkavakuutus on turva, jonka puolet suomalaisista jättää matkalle lähtiessään ottamatta.Matkustusilmoitus tarkoittaa ulkoministeriölle annettavia matka- ja yhteystietoja. Ilmoituksen voi tehdä matkustusilmoitus.fi -palvelussa.Matkustusasiakirjat eli passi ja viisumi on syytä tarkistaa ennen matkaa. Moni maa edellyttää, että passi on voimassa vielä kuusi kuukautta matkan jälkeen. Lisätietoja matkustusturvallisuus.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.