Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Ohrasta ja mäskistä syntyy tyylikkäitä pakkauksia

Mäskiä, viljan kuorta ja turvetta näkee harvoin näin tyylikkäässä muodossa. Projektipäällikkö Olli Pilpola on innoissaan kartongista, joka on vastikään putkahtanut ulos paperikoneesta. Paperin pinta muistuttaa marmoria: siinä on valkealla pohjalla tummia läiskiä. Läiskät ovat peräisin muun muassa viljanjalostuksen jätteistä.

Lahden ammattikorkeakoulussa opettava Pilpola uskoo, että tässä voi olla jonkin suuren alku. Hänen oppilaansa ovat muotoilleet kartongista erilaisia pakkauksia, jossa voi säilyttää vaikkapa ruokaa.

- Pullaa voisi myydä vehnäpakkauksessa!

Jyvän tai turpeen osuus kartongista on 10-15 prosenttia.

Lahdessa toimii useita paljon viljaa käyttäviä tehtaita. Niiden jätteistä jalostetaan nyt etanolia St1:n laitoksella Kujalassa.

Viljakartonkia on valmistettu vasta koe-eriä Sastamalassa. Kaupallinen valmistus vaatisi omanlaisensa, vanhanaikaisen paperikoneen. Sellaisen sijoituspaikaksi Pilpola haavelee Lahtea.

Viljapakkaukset ovat osa Hiilinielu Design Studio-hanketta. Se on Tampereen ja Lahden ammattikorkeakoulujen ja Design Forum Finlandin monialainen yhteishanke. Kumppaneina ovat muun muassa Suomen Pakkausyhdistys, Suomen Muotoilusäätiö ja Uusi puu -hanke.

Viljapaperit olivat esillä keskiviikkona Hämeen Ely-keskuksen järjestämässä Biotalous-seminaarissa.

Paikan päällä piipahtanut maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sai muistoksi arkin uudenlaista kartonkia.

Hiilinielu-hanke päättyy vuoden kuluttua. Hanke on saanut rahoitusta EU:n ESR-rakennerahastosta.