Päijät-Hämeessä toimiva perheyritys nautti pitkään tulevan nobelistin neuvoista

Janne Yläjoki

Talousnobelisti Bengt Holmström toimi pitkään Kuusakoski oy:n hallituksessa.

Kierrätysyrityksen juuret ovat Viipurissa ja kotipaikka nykyään Espoossa, mutta sillä on merkittävää toimintaa ja noin 200 työpaikkaa Heinolassa.

Kuusakosken iso liikahdus Heinolan suuntaan tapahtui 1988 Myllyojan Metallin oston myötä. Näkyvimpiä toimintoja ovat autopaloittamo ja alumiinisulatto.

Muutama vuosi sitten Kuusakoski perusti ison kierrätyspolttoainetta valmistavan tehtaan Lahti Energian Kymijärven-voimalan viereen Lahdessa.

Side Kuusakoskeen syntyi luonnostaan siitä, että Holmströmin puoliso Anneli on Kuusakoski Groupin hallituksen puheenjohtajan Veikko Kuusakosken sisar.

Annelin veli, Kuusakoski Groupin hallituksen puheenjohtaja Veikko Kuusakoski tuntee Holmströmin noin 50 vuoden ajalta.

Kuusakosken mukaan Holmström käy Suomessa lähinnä vain kesäisin.

- Hän tekee sitä mitä tavallinen suomalainen mies kesäisin tekee eli saunoo ja kalastaa. Ja ennen muuta lepää.

- Hän on varsin normaali, huumorintajuinen ja älykäs ihminen. Hänen tutkimuksiaan en lähde arvioimaan, mutta jos viisaammat ovat hänet Nobel-palkinnon arvoiseksi arvioineet, niin en kyllä pistä vastaan, Kuusakoski sanoo.

Bengt Holmström toimi Kuusakosken hallituksen jäsenenä vuosina 1989-2008.

Holmströmin vaikutuskaudella 1980- ja 1990-luvuilla yritys kehitti uutta kierrätys- ja materiaalinkäsittelyteknologiaa. Kansainvälinen kasvu oli voimakasta.

Materiaalien hankintaa on kehitetty 2000-luvun puolella ja viime vuosina erityisesti tutkimusta ja huipputekniikkaa.

Espoossa kotipaikkaansa pitävä Kuusakoski Group on lähes 600 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävä kierrätysalan yritys, jonka liikevaihto tulee pääosin ulkomailta.

Jo lähes 40 vuotta Yhdysvalloissa työskennelleen Holmströmin Suomen-vierailut ajoittuivat vuosien ajan yhteen Nokian hallituksen kokousten kanssa. Talousprofessori toimi Nokian hallituksessa vuosina 1999-2012.

Holmström on vaikuttanut Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan hallituksessa vuodesta 2005 asti ja Aalto-yliopiston hallituksessa vuodesta 2008 alkaen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Korkman arvostaa Nobel-palkitun Holmströmin osallistumista talouspoliittiseen keskusteluun
    10.10.2016 16:07
  2. Nobel-palkinto muhkea summa - näin paljon Holmström saa
    10.10.2016 19:55
  3. Tätä on Nobelilla palkittu sopimusteoria
    10.10.2016 18:08

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut