Aurinko hellii juhannuksenviettäjiä, metsäpalovaroitus on voimassa laajalti - lue yön uutiskooste

Juhannuskokko jää monessa paikassa polttamatta metsäpalovaroituksen vuoksi. Kuvassa Aurlahden juhannuskokko vuodelta 2017. Arkisto/Nina Paloheimo

STT

Aurinko hellii juhannuksenviettäjiä - metsäpalovaroitus voimassa laajalti

Tänään vietetään juhannusaattoa. Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannusaattona voi lähes koko maassa odottaa enimmäkseen aurinkoista ja poutaista säätä.

Eteläisessä Suomessa päästään nauttimaan hellelukemista, kun lämpötila kohoaa paikoin yli 25 asteeseen. Vain Pohjois-Lappiin on luvassa pilvisempää juhannussäätä.

Juhannuksena on monin paikoin voimassa metsäpalovaroitus. Sunnuntaina varoitus on Ilmatieteen laitoksen mukaan voimassa koko maassa.

Tilastollisesti helteitä osuu joko juhannusaattoon tai -päivään keskimäärin kerran neljässä vuodessa, laitos kertoo.

Sopua ei ole vielä näköpiirissä, kun EU-maiden johtajat aloittavat väännön suuresta elpymisvälineestä ja monivuotisesta budjetista

Euroopan unionin jäsenmaiden johtajat aloittavat tänään neuvottelut EU:n elpymisvälineestä ja monivuotisesta budjetista. Kyseessä on yhteensä noin 1 850 miljardin euron kokonaisuus. Koronaviruspandemian aiheuttamasta talouskriisistä toipumiseen tarkoitettu elpymisväline kattaa siitä 750 miljardia euroa.

Sovun ei odoteta syntyvän vielä tänään, sillä moni jäsenmaa haluaa muutoksia komission ehdottamaan pakettiin. Suomen hallitus on linjannut, että elpymisvälineen kokoa tulisi pienentää ja siitä jaettavien lainojen määrää kasvattaa suhteessa tukiin.

24-vuotias suomalaiskapellimestari Pariisin orkesterin musiikilliseksi johtajaksi

Suomalaiskapellimestari Klaus Mäkelä on nimetty Pariisin orkesterin musiikilliseksi johtajaksi, Ranskan kulttuuriministeriö kertoi torstaina.

Nyt 24-vuotias Mäkelä aloittaa viisivuotiskautensa tehtävässä virallisesti syksyllä 2022. Pariisin orkesterin taiteellisen neuvonantajana Mäkelä aloittaa jo tämän vuoden syyskuussa.

Mäkelä seuraa tehtävässä brittikapellimestari Daniel Hardingia.

Sellistitaustaisen Mäkelän kansainvälinen ura on edennyt viime vuosina harppauksin. Tänä vuonna hän aloittaa Oslon filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena neuvonantajana. (Lähde: AFP)

Australiaan kohdistunut laaja ulkomainen kyberhyökkäys - kohteena useita aloja

Australiaan on perjantaina kohdistunut laajoja kyberhyökkäyksiä, joiden kohteena on muun muassa maan hallinto, kertovat useat australialaismediat.

Maan pääministerin Scott Morrisonin mukaan hyökkäyksen taustalla on ulkomainen taho.

Pääministerin mukaan hyökkäys on kohdennettu maan hallinnon lisäksi esimerkiksi yritysmaailmaan ja koulutussektoriin, kertoo paikallinen yleisradioyhtiö ABC.

Lehdistötilaisuudessa Morrison kehotti kriittisiä aloja, kuten terveydenhuoltoa, kääntymään asiantuntijoiden puoleen estääkseen haitallisen kybertoiminnan.

Yhdysvaltojen ei tarvinne turvautua uuteen sulkuaaltoon koronaviruksen takia, arvioi Fauci

Yhdysvaltojen ei todennäköisesti tarvitse turvautua uudestaan laajoihin eristys- ja sulkutoimiin koronaviruksen leviämisen takia, arvioi maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci.

Tartuntojen määrät ovat nousseet maassa useilla alueilla viime viikkoina, kun eristystoimia on höllennetty. Faucin mukaan laajojen sulkutoimien sijaan tartuntoja olisi pyrittävä hillitsemään alueilla, joilla niitä ilmenee.

Yhdysvalloissa on viime viikkoina tilastoitu päivittäin noin 20 000–27 000 uutta tartuntaa. Yhteensä koronavirustartunnan on saanut jo lähes 2,2 miljoonaa ihmistä.

Kansallista allergia- ja tartuntatautivirastoa johtava Fauci kertoi näkemyksensä uutistoimisto AFP:n haastattelussa. (Lähde: AFP)

Viimeisetkin afrikkalaisamerikkalaiset julistettiin vapaiksi orjuudesta 155 vuotta sitten

Yhdysvalloissa vietetään tänään afrikkalaisamerikkalaisten orjuudesta vapautumisen päivää.

Orjuus lakkautettiin Yhdysvalloissa sisällissodan päätyttyä pohjoisvaltioiden voittoon. 19. kesäkuuta vuonna 1865 orjat julistettiin vapaiksi viimeisessäkin etelävaltioiden osavaltiossa eli Texasissa.

Niin kutsuttu Juneteenth ei edelleenkään ole kansallinen vapaapäivä, mutta suurin osa osavaltioista on julistanut päivän vapaaksi. Vuosipäivää vietetään tänä vuonna kireissä tunnelmissa poliisiväkivallan kirvoittamien Black Lives Matter -protestien keskellä.

Yhdysvaltain kongressista poistettiin etelävaltioiden päättäjien muotokuvia

Yhdysvaltain kongressista on poistettu neljä muotokuvaa päättäjistä, jotka edustivat etelävaltioiden muodostamaa Amerikan konfederaatiota.

Muotokuvien poistamisesta päätti edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi. Hänen mukaansa kongressin käytävillä tai missään muuallakaan ei pidä olla ikuistettuna miehiä, jotka ilmentävät "konfederaation väkivaltaista ahdaskatseisuutta ja groteskia rasismia".

Yhdysvaltain sisällissodan aikana 1860-luvulla etelävaltiot vastustivat orjuuden lakkauttamista. (Lähde: AFP)

Facebook poisti Trumpin vaalikampanjan mainoksia natsien käyttämän symbolin takia

Facebook poisti torstaina presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan mainoksia, joissa oli käytetty natsien käyttämää symbolia, uutisoivat useat yhdysvaltalaismediat.

Washington Post kirjoittaa, että mainoksissa ollutta kärjellään olevaa punaista kolmiota käytettiin natsien keskitysleireillä poliittisten vankien merkitsemiseen.

Lehden mukaan Facebookissa julkaistuissa mainoksissa vastustettiin Antifa-liikettä ja äärivasemmistolaisia ryhmiä. Yhdysvalloissa on määrä järjestää presidentinvaalit marraskuussa. Demokraattien tuleva ehdokas kisaan on Joe Biden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.