Lahtelaisseniorien Räpätit-ryhmä räppää pian valkokankaalla

Lahtelaisten ikäihmisten Räpätit-ryhmä sai inspiraatiota räppäämisen aloittamiseen rap-artisti Cheekiltä. Katja Luoma

Satu Äijälä

Lahtelaisten ikäihmisten Räpätit-ryhmästä tehdään dokumenttielokuva. Kuvaukset alkavat tiistaina Lahdessa.

– Laitoimme yhteisömuusikko Laura Kaartisen kanssa dokumentin teon alulle, sillä Räpätit on ainutlaatuinen ryhmä. Ryhmäläiset toimivat poikkeuksellisella antaumuksella kulttuurin parissa ilolla esiintyen. Olisi ihanaa jos saisimme ikuistettua sen dokumentille, kertoo Lahden Lähimmäispalvelun Kiinni Elämässä -hankkeen projektikoordinaattori Jonna Piipponen-Karkulowski.

Dokumentissa on tarkoitus tallentaa ryhmän toimintaa aidoissa tilanteissa ja antaa jäsenten kertoa omin sanoin, miltä tuntuu esiintyä ja tehdä musiikkia elämän seniorivaiheessa, Lahden Lähimmäispalvelu ry:n tiedotteessa kerrotaan.

– Räpätit itse rakastavat ryhmää ja odottavat kovasti, että toiminta saa jatkua. Dokumentin kuvausten alkaessa ryhmäläiset saavat taas oman äänensä kuuluviin ja tuntevat, että heitä arvostetaan.

Alustavan suunnitelman mukaan dokumenttielokuva valmistuu vuoden päästä. Elokuvaa rahoittaa Taiteen keskustoimikunta. Elokuvan ohjaa Julia Palmiola.

Räpätit-ryhmän ensimmäinen musiikkivideo. Musiikkivideolla esiintyvät myös Lotilan koulun 6B-luokkalaiset.

Räpätit-ryhmä perustettiin vuonna 2018, kun yhteisömuusikko Laura Kaartinen ryhtyi tekemään musiikkia yhdessä Lahden Lähimmäispalvelu ry:n kaupunginosakerholaisten kanssa. Ryhmään kuuluu tällä hetkellä 13 lahtelaista ikäihmistä, jotka ovat iältään 70–94-vuotiaita. Toiminta on avointa ja uudet jäsenet ovat tervetulleita ryhmään.

Kaartinen tekee ryhmän kappaleiden sanoitukset ja sävellykset, mutta ideat kappaleisiin lähtevät senioreiden omista muistoista ja ajatuksista. Lauluissa on otettu kantaa muun muassa ikäihmisten kohteluun Suomessa.

Yksi ryhmän musiikkigenreistä on rap-musiikki. Räppiä alettiin tehdä senioreiden omasta aloitteesta. Samalla alettiin harjoitella myös hip hop -koreografiaa.

– Seniorit itse ehdottivat rap-musiikin tekoa. Inspiraationa toimi vuonna 2018 Lahdessa järjestetyt rap-artisti Cheekin Valot sammuu -konsertit. Yksi jäsenistä totesi silloin, että meidän valomme eivät sammu.

– Seniorit myös kokivat, että räpin rytmi sopii hyvin vanhuksen suuhun, sillä siinä äänen ei tarvitse kestää samalla tavalla pitkään kuin laulaessa, kertoo Jonna Piipponen-Karkulowski.

Lahtelaismummojen rap-ryhmä on herättänyt huomiota ja saanut keikkapyyntöjä Helsingistä asti – "Aluksi ajattelin, että eikös räppi ole ihan hirveää?"

Räpätit-ryhmän toisen musiikkivideon kuvaukset alkavat tänä syksynä. Uusi kappale Mummot punaisissa kertoo liikennevalistuksesta. Kappaleen äänitystä varten etsitään vielä studiota, mutta viimeistään loppukesästä ryhmä pääsee tositoimiin.

Räpätit ovat tehneet aktiivisesti myös live-keikkoja. Ryhmä on käynyt esiintymässä muun muassa Lahden Block Partyssa ja Töölön palvelukeskuksessa.

Piipponen-Karkulowski ei tiedä, onko Suomessa muita vastaavia senioreiden esiintymisryhmiä.

– Toivottavasti olisi muitakin tällaisia ryhmiä, sillä näiden esityksien harjoitteleminen ja esittäminen on tosi voimaannuttavaa.

Katso video lahtelaismummojen Räpätit-rap-ryhmän energisistä harjoituksista

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri hurmaantui kalojen kauneudesta ja käytti seitsemän vuotta Suomen kalojen kuvaamiseen – lopputuloksena ainutlaatuinen kuvateos, katso komeat otokset
 2. Kun käsityöviha vaihtui rakkauteen – lahtelainen Siiri Tikkanen kilpailee cosplayssa ja valmistaa kaikki asunsa itse
 3. Hartwallin panimon kuparikeikasta ehdollista mieskaksikolle – kävivät varkaissa myös Kivimaan koulun työmaalla
 4. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 5. Vuoden 2018 keskitulo ei anna aihetta juhlaan Päijät-Hämeessä – valtakunnallisessa vertailussa maakunta ja Lahti löytyvät häntäpäästä
 6. KymiRing on edelleen pahasti kesken, mutta ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilä uskoo tapahtuma-alueen kilpailukyvyn merkittävään kasvuun
 7. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 8. Rahoituslupien saaminen oli kiven takana, mutta evakkopatsaan pystytys Lahden Hennalaan jatkuu vuoden 2021 aikataulussa – "Viittä vaille valmista"
 9. Juice Leskisen sitaateista koottiin kirja, eikä materiaalia puuttunut – "Aloimme vähän kilpaakin muistella Juicen parhaimpia letkautuksia"
 10. Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo
 11. Lukijalta: Yhteisyritys Mehiläisen kanssa on mahdollisuus muutokseen
 12. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 13. Hollolan kunta antoi rukkaset vielä yhden kerran – Miekkiöön ei rakenneta tuulivoimalaa
 14. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 15. Juha Honkosen uutisanalyysi: Haavistolla on Marinin luottamus – vielä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.