Bob Dylan nappasi yllättäen kirjallisuuden Nobelin ensimmäisenä lauluntekijänä

Sanna Nikula

Akatemia sanoo Dylanin luoneen uutta runollista ilmaisua amerikkalaiseen lauluperinteeseen.

- Hän on ollut 54 vuotta alalla ja silti koko ajan päivittänyt osaamistaan, Danius sanoi.Dagens Nyheterille Danius totesi Dylanin olevan suuri runoilija, joka kuuluu samaan suureen englanninkieliseen traditioon kuin esimerkiksi John Milton ja William Blake. Hänen mukaansa 18-jäseninen akatemia päätti ”suurella yksimielisyydellä” Dylanin valinnasta.

Noin 830 000 euron suuruinen palkinto luovutetaan joulukuussa Tukholmassa.

- Laululyriikka on osa kirjallisuutta, ja harva elossa oleva kirjailijakaan on vaikuttanut niin laajasti ja pitkään kuin Dylan. Formaatti vain ei ole perinteinen kirjallisuuden formaatti, vaan musiikki on näkymätöntä. On hulppeaa, että hän sai sen tunnustuksen, sanoi Dylania suomeksi tehnyt rapartisti Paleface eli Karri Miettinen.

Paleface muistuttaa, että esimerkiksi Paul McCartney ja John Lennon ovat kertoneet Bob Dylanin opettaneen heidät kirjoittamaan lyriikkaa.

- Hän on vaikuttanut myös suomalaiseen rockiin. Dave Lindholm, Juice, Hector,kaikki suomalaisen rockin jättiläiset ovat Dylanin oppipoikia tai apostoleita, ja sitä kautta se kuuluu myös minun tekemisissäni.

Paleface kertoo, että hänellä oli Tampereen yliopistolla professori, joka sanoi että Dylan voittaa vielä kirjallisuuden Nobelin.

- Sille vähän naureskeltiin 1990-luvulla, mutta nyt se sai viimeisen naurun.

Robert Allen Zimmerman syntyi vuonna 1941 Duluthissa, Minnesotassa juutalaiseen perheeseen. Hän ihaili folklaulaja Woody Guthrien musiikkia ja opetteli itse soittamaan huuliharppua, kitaraa ja pianoa. Zimmerman muutti nimensä Bob Dylaniksi, joka viittaa ilmeisesti walesilaiseen runoilijaan Dylan Thomasiin, ja alkoi esiintyä paikallisissa yökerhoissa.

Lennettyään koulusta pihalle Dylan muutti New Yorkiin vuonna 1960 ja teki läpimurtolevynsä kolme vuotta myöhemmin. The Freewheelin’ Bob Dylan sisältää muun muassa klassikon Blowin’ in the Wind.

Ensimmäisen runokokoelmansa Tarantulan Dylan julkaisi vuonna 1971. Se on tyyliltään kokeellista tajunnanvirtaa, jota on verrattu muun muassa Jack Kerouacin ja William S. Burroughsin tuotantoon.

Dylanin ympärille muodostui kultti tulkitsemaan hänen runojaan, joissa taiteilijalle itselleen usein tärkeintä on sanojen sointi.

- Dylan on itse sanonut, ettei sieltä välttämättä niin syvällistä aina löydy. Jos sana maistuu hyvältä suussa ja se kuulostaa hyvältä, hän käyttää sen. Ei siellä välttämättä ole sellaisia syvällisiä metatasoja, mitä jotkut tulkitsevat hänen teksteissään olevan. Totta kai siellä on symboliikkaa ja muuta, kertoo Paleface.

Dylanin aiheet ovat ajattomia. Paleface on tehnyt hiljattain ilmestyneelle Dylan suomeksi -levylle version Masters of War -kappaleesta nimellä Kuoleman kauppiaat.

- Se on vavahduttava 50 vuotta sitten kirjoitettu teksti asekaupasta. 50 vuotta myöhemmin se on entistä merkityksellisempi.

Bob Dylan

Paras artisti The Beatlesin jälkeen

Dylan on George Bernhard Shawin lisäksi toinen henkilö, joka on saanut sekä Nobelin että Oscarin. Voittanut muun muassa 11 Grammya, yhden Oscar-palkinnon ja yhden Golden Globe -palkinnon. Vuonna 2000 Ruotsin kuningas myönsi hänelle Polar-musiikkipalkinnon.Rolling Stone -lehti on listannut Dylanin kaikkien aikojen parhaiden artistien listalla toiselle sijalle The Beatlesin jälkeen.Tunnetuimpia kappaleita ovat Blowin’ in the Wind, The Times They Are a-Changin, Like a Rollig Stone, Knockin’ on Heaven’s Door ja Mr. Tambourine Man.Esiintynyt Suomessa kahdeksan kertaa. Viimeksi Suomessa heinäkuussa vuonna 2014 Pori Jazz -festivaaleilla.Esiintynyt monissa hyvätekeväisyyskonserteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.