Mikä ihmeen voguing? Madonnan tunnetuksi tekemä tanssilaji on vaikeampaa kuin mitä kuvittelisi

Saara Larkio

Vogue on tanssilaji, joka syntyi 1980-luvulla Yhdysvaltojen homoyhteisössä. Suuri yleisö tuntee voguen Madonnan Vogue-kappaleesta ja siihen tehdystä musiikkivideosta, joka julkaistiin vuonna 1990. Voguingin Suomeen tuonut koreografi Venla Vuorio tutustui lajiin syvemmin asuessaan New Yorkissa, jonne hän lähti heti yo-kirjoitusten jälkeen.

- Voguen alkuperäinen idea oli imitoida supermalleja ja heidän poseerauksiaan muotilehdissä. Undergroud-homoyhteisöissä kilpailtiin siitä, kuka tekee poseeraukset parhaiten, Vuorio kertoo.

Madonnan Vogue kertoo tanssilajista, ja hänen Blond Ambition -kiertueellaan oli mukana lajin taitavia underground-tanssijoita.

- Lajiin kuuluu myös runway-kävely, eli matkitaan huippumallien catwalk-kävelyä. Voguing vaatii vahvaa asennetta, itseluottamusta ja tähtisademeininkiä.

Alunperin Vuorio innostui katutanssilajeista asuessaan Ruotsissa ennen yo-kirjoituksia. Vuorio tykästyi musiikkigenreen, ja lähti kirjoitusten jälkeen Asikkalasta New Yorkiin. Siellä hän hurahti house-tanssiin ja hiphopiin. Voguingia hän kokeili vasta vuonna 2009 asuessaan Pariisissa.

- Pidin ensin tanssilajia helppona käsien heilutteluna. Mutta kun kokeilin sitä, koin valaistumisen. Ensinnäkään olin ainut tunnilla, jonka kädet menivät eri suuntaan. Ei se ollutkaan niin helppoa! Toisekseen tuli tunne, että tätä on saatava lisää.

Vuorio lähti New Yorkiin ja treenasi vogueta lisää. Hiphop-vuosien jälkeen laji tuntui ihanan naiselliselta.

- Rap-kulttuuri on maskuliininen, ja löysät vaatteet korostivat sitä vaikutelmaa myös naisilla. Vogue on rehellistä, raakaa ja aitoa, mutta saa olla naisellinen.

Suomeen palattuaan Vuorio alkoi opettaa voguingia, vaikkei vielä itsekään täysin ymmärtänyt, mitä kaikkea laji pitää sisällään. Jälkikäteen hän on kiittänyt itseään, että uskalsi aloittaa opetustyön keskeneräisenä. Paljon olisi jäänyt kokematta, jos olisi jänistänyt.

Vuorio on menestynyt vogue-kilpailuissa läpi 2010-luvun niin tanssijana kuin koreografina. Hänen So you think you can danceen - Suomessa DANCE - tekemä koreografiansa pärjäsi kisassa hyvin ja oli yleisöäänestyksen neljäs. Voguing on tehnyt Vuoriota tunnetuksi ja tuonut leipää pöytään.

- Olen aina ollut kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä sitä mitä haluan, toteuttaa intohimoani. Kannustan kaikkia tekemään niin. Vaikkei voisi tehdä itselleen rakkainta asiaa työkseen, sitä kannattaa tehdä edes vapaa-ajalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Liikenneonnettomuus Nelostiellä Lahdessa – liikenne ruuhkautuu Joutjärven liittymän kohdalla
 4. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 5. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 6. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 7. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 8. Radiomäellä järjestetään tänä iltana yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 9. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 10. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 11. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 12. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 13. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä – kuljettaja loukkaantui, autosta löytyi huumausainetta
 14. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 15. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.