Lennokeille lätkäistiin kattava kuvauskielto Ruotsissa - poliitikot, yrittäjät ja sijoittajat ihmettelevät oikeuden päätöstä

Timo Riistaniemi

Ruotsin korkein hallinto-oikeus kielsi perjantain tuomiossaan kaiken lennokeista tapahtuvan kuvaamisen Ruotsissa. Oikeusistuimen mukaan lennokeista tapahtuva kuvaaminen on kameravalvontaa, ja se rikkoo kansalaisten yksityisyyttä.

Oikeusjutun nosti Datainspektionen, Ruotsin tietoturvallisuudesta vastaava viranomainen, ja korkein hallinto-oikeus yhtyi kanteen argumentteihin. Poikkeuksena kuvauskiellosta on kaksi: lääninhallitukset voivat kuvata vapaasti, jos kyse on rikoksen estämisestä ja lisäksi jokainen kansalainen saa kuvata omaa, rajattua maa-aluettaan.

Korkeimman hallinto-oikeuden linjaus on hämmästyttänyt ja suututtanut monia. Yksittäisiä kansalaisia risoo se, että yli tuhat euroa maksanut laitteisto on nyt käyttökiellossa.

- Yleisillä paikoilla saa perustuslain mukaan kuvata - paitsi jos kuvaat lennokin kameralla, Aftonbladetiin yhteyttä ottanut kansalainen kummastelee oikeusratkaisun ja muun kuningaskunnan lainsäädännön ristiriitaa.

Toinen kansalainen ihmettelee, miten Ruotsi voi olla ainoa maa maailmassa, missä lennokkikuvaaminen on kiellettyä.

Valtiopäivien puolueista keskusta ja liberaalit pusasivat saman tien välikysymyksen oikeusministeri Morgan Johanssonille (sd). Välikysymyksessä patistellaan hallitusta muuttamaan 1970-luvun lainsäädäntöä, joka ei vastaa tämän ajan tarpeisiin.

Lennokit ovat synnyttäneet Ruotsiin melkoisesti yritystoimintaa, ja maanantaina uskotaan lennokkiliiketoimintaan keskittyneiden yritysten (Fastout, Intuitive Aerial, Cybaero) osakkeiden arvon sukeltavan arvopaperipörssissä.

- Osakkeiden kehitys riippuu siitä, onko yritysten lennokkivalmistus suunnattu yksityisille markkinoille vai puolustuslaitosten tarpeisiin, ennakoi osakeanalyytikko Johanna Kull Avanzasta.

Lennokkivalmistajien järjestö UAS Sweden piti lauantaina kriisikokouksen. Järjestön mukaan oikeusratkaisu uhkaa Ruotsissa kaikkiaan 3 000 korkean teknologian työpaikkaa. Lennokkeja on käytetty apuvälineinä esimerkiksi maanmittauksessa. Tämä on perjantaista alkaen Ruotsissa laitonta.

Lähde: Aftonbladet

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.