Suomalaiset rikkaimmillaan eläkkeellä

STT

Jos 35–44-vuotiaana kotitalouden nettovarallisuus on yli 109 300 euroa, se omistaa enemmän kuin puolet samanikäisistä. Varakkaimmillaan suomalaiset ovat 65–74-vuotiaina, jolloin rikkaampaan puolikkaaseen päästäkseen kotitalouden nettovarallisuuden pitää olla yli 186 700 euroa. Samassa ikäluokassa kotitalous sijoittuu rikkaimpaan kymmenykseen yli 569 000 euron omaisuudella.

Tilastokeskuksen viime vuonna julkaisemat tuoreimmat luvut suomalaisten varallisuudesta ovat vuodelta 2013. Nettovarallisuudessa varoista on vähennetty velat.

Vuoteen 1994 verrattuna varakkaimman kymmenyksen osuus nettovaroista on noussut noin kuusi prosenttiyksikköä. Rikkain kymmenys omistaa noin 45 prosenttia nettovarallisuudesta. Köyhin kymmenys omistaa alle seitsemän prosenttia nettovarallisuudesta.

Kotitalous kuuluu rikkaimpaan kymmenykseen, jos sen nettovarallisuus on yli 458 700 euroa. Rikkain kymmenys erottuu omistamalla selkeästi muita enemmän pörssiosakkeita, noteeraamattomia osakkeita ja rahasto-osuuksia.

Asunnot muodostivat suomalaisten varallisuudesta noin 69 prosenttia, kun lasketaan yhteen pääasialliset asunnot, vapaa-ajan asunnot ja sijoitusasunnot.

– Suomalaiset ovat ostaneet asuntoja, koska ovat huomanneet sen olevan pitkällä aikavälillä järkevä tapa kerryttää varallisuutta. Omistusasuminen on myös ollut ihanne, jota valtio on tukenut suhteellisen avokätisesti, sanoo Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Petri Mäki-Fränti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 2. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 3. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 4. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 5. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 6. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 7. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 8. Hirvi säntäili Lahden keskustan tuntumassa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 11. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 12. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 13. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 14. Koronakriisi on koetellut erityisesti nuorten naisten toimeentuloa – Yhä useampi suomalainen tarvitsee nyt ja kesällä Kelan tukea elämiseen
 15. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.