Teatteriarvio: Honkalinnan rötösfarssi kompastelee heppoiseen juoneen

Millamari Uotila

Teatteriarvio

Honkalinnan kesäteatteri

Hollolasta Teksasiin

Tiistai oli, kuten muutkin alkaneen heinäkuun päivät, sateentäyteinen. Se aiheutti pientä harmia Honkalinnan kesäteatterissa Hollolassa. Väliaikaa jouduttiin himpun verran aikaistamaan sadekuuron takia, mutta tunnelmaa sade ei syönyt. Ongelmat olivat muilla alueilla.

Honkalinnan näytelmä kertoo Häkkisen veljeksistä, hölmöistä pikkurikollisista, jotka suunnittelevat seuraavaa keikkaa. Panokset kovenevat, kun kaksikko keksii sieppaavansa rikkaan Sjöroosin tyttären. Lunnasrahoilla on tarkoitus karistaa Hollolan pölyt jaloista ja lähteä Teksasiin. Kuten odottaa saattaa, keikka ei mene ihan putkeen.

Väinö Weckströmin ohjaus virittää tarinasta pöhköä ja hulluttelevaa farssia. Huumori on kuitenkin vaikea laji, ja Honkalinnan lavalla huumori tahtoo jäädä kankeaksi ja pinnalliseksi, vitsit vitseiksi ja puujalat puujaloiksi.

Vuorosanailu kulkee kyllä hyvin, onneksi, sillä juoni ei tarjoa mitään uutta.

Hollolasta Teksasiin on peräisin kirjailija Tapani Baggen kynästä. Baggen tekemisiä seuraavalle tarina on voinut tulla vastaan niin romaanina kuin näytelmänä. Musikaalikomedia sai kantaesityksensä Hämeenlinnan teatterissa vuonna 2014 nimellä . Samanniminen romaani löytyy Baggen Hämeenlinna Noir -kirjasarjasta.

Honkalinnassa näytelmää on sorvattu uuteen uskoon. Näytelmän nimi ja tapahtumapaikat on vaihdettu paikallisiksi. Mukana vilahtavat Jalkaranta, Renkomäki, Miekkiö ja moni muu. Myös Tirra-ravintolan karaokessa käväistään.

Näytelmän nimi lienee peräisin lahtelaismuusikko Marko Haaviston ja Poutahaukkojen -albumilta. Haaviston musiikkia kuullaan näytelmässä enemmänkin. Mukana on myös klassikko . Haaviston musiikki on sinänsä loistava valinta, mutta toteutus jäi laihaksi.

Vaikka musiikkia saatiin kaiuttimista Ilmari Myllysen sovituksina ja muutama näyttelijä tarttui mikkiin, musiikkinäytelmää Honkalinnan versiosta ei saa hyvällä tahdollakaan. Sovituksissa kappaleiden sävykkyys on hukkunut, eikä ontuva äänentoisto ainakaan parantanut vaikutelmaa.

Yksi taitava tulkitsija olisi antanut jo paljon. Hatunnosto kuitenkin rohkeudesta heittäytyä. Jyrki Nurminen pitää rikollisveljesten toisena puoliskona, Jamppa Häkkisenä, hyvää energiaa yllä, ja Heidi Sallmén näytteleepanttivangiksi joutuvan Tainan roolin varmasti, ilman turhaa koohotusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.