Nurmimehu maittaa sioille, korvaa soijaa

Pirjo Kamppila

Nurmen viljelyala on tänä vuonna suurempi kuin 20 vuoteen, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilasto. Ilmiölle voi olla monta selitystä peltojen tukipolitiikasta näennäisviljelyyn. Valtaosa nurmesta korjataan lehmien säilörehuksi.

Tulevaisuudessa nurmikasveille voi löytyä uutta käyttöä sikaloista.

Luken tutkimusprofessori Marketta Rinne kertoo hankkeesta, jossa selvitetään nurmesta puristetun mehun käyttöä sikojen rehuna.

Innofeed-hankkeessa on tarkoituksena korvata ruokinnassa käytettyä tuontisoijaa, mutta samalla monipuolistaa peltoviljelyä ja kohentaa tilojen taloutta.

- Pienimuotoisessa kokeessa siat joivat mehua mielellään. Se ei ole yhtä laadukasta kuin soija, mutta voi korvata siitä osan.

Mehua voi juottaa myös naudoille.

Käytännössä mehu irrotettaisiin tiloilla säilörehusta puristimilla. Jäljelle jäävä kuituaines voidaan syöttää lehmille tai käyttää biokaasuksi.

- Teknisesti mikä tahansa on mahdollista, mutta talous on ongelma. Soija on halpaa. Siksi hankkeessa tarkastellaan myös ympäristöä. Nurmi parantaa pellon rakennetta, ja nurmeen voidaan käyttää enemmän lantaa kuin viljapeltoon.

Lannan levitysalan puute on monesti ongelma suurilla tiloilla. Nurmi myös kasvaa hyvin Suomen viileässä ja sateisessa kesään. Sen hehtaarisadot ovat suuremmat kuin viljan.

Nurmijalostamot kiinnostavat muuallakin kuin Suomessa, Rinne tietää. Mehun puristus ei kuitenkaan ole käytännön mitassa yleistä missään.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vuoden heinämies löytyi Hollolasta - hänen ylläpitämässään FB-ryhmässä on jopa solmittu parisuhteita 12.7.2017 20:33

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut