Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lahden Kolkanmäen nykyinen kirkko rakennettiin seitsemän vuoden kiistan jälkeen

Arkkitehti Alvar Aallon (1898 - 1976) suunnittelema modernistinen Lahden Ristinkirkko valmistui vuonna 1978. Kirkon rakentamista edelsi seitsemän vuoden kiista.

- Lahtelainen lääkäri ja kaupunginvaltuutettu Sirkka Lankinen (1916 - 2012) oli kiihkeästi puukirkon säilyttämisen kannalla. Hän uhkasi sitoa itsensä kettingillä kiinni kirkkoon purkamisen estämiseksi. Purkutyöt aloitettiin, kun hän oli konferenssimatkalla Etelä-Amerikassa, Lahden seudun oppaiden Tuula Santala kertoo Radio Voiman Rakkaudella Lahesta -kesäsarjassa.

Uusi kirkko oli vuosikymmenien projekti

Lahtelaiset ihmettelevät edelleen, miksi vanha hirsistä rakennettu nikkarityylinen kirkko piti purkaa. Se oli valmistunut talkootyöllä vuonna 1896.

- Tilanpuute lienee suurin syy. Siitä oli keskusteltu jo 1920-luvulta lähtien.

Ensimmäinen arkkitehtikilpailu uuden kirkon rakentamiseksi järjestettiin jo 1920-luvulla ja 1950-luvulla järjestettiin toinen, jonka Aalto voitti. Hanke kuitenkin jäi silloin toteutumatta.

- Launeen kirkko valmistui vuonna 1955, ja siihenkin meni varoja. Aalto kutsuttiin sitten myöhemmin suunnittelemaan Ristikirkko.

Ristinkirkko on Lahden pääkirkko, jossa on 1 150 paikkaa. Paikoista 280 on kirkon parvella. Toinen Keski-Lahden seurakunnan kirkko on Mukkulan kirkko.

Mäen nimi tulee tuulimyllystä

Kolkanmäki on Santalan mukaan saanut nimensä tuulimyllystä, joka kolkkasi mäellä.

-Tuulimyllyjä oli varmasti useampiakin. Vuonna 1896 aloitettiin puiston rakentaminen ja puisto onkin Lahden vanhin.

Modernistisessa kirkkorakennuksessa on mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kirkon seinässä on Alvar Aallon nimikirjoitus ja torille päin näkyy 52 ikkunaa, jotka kuvastavat kirkkovuoden viikkoja. Vanhasta puukirkosta on jäljellä kellotapulissa kolme kirkonkelloa, alttariristi on tehty kellotapulin hirsistä ja vanha kirkontornin risti on nähtävillä kirkon länsipuolen seinustalla.

- Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta on kirkon sisällä oleva ylämäki. Kun hääpari kääntyy alttarilta on edessä ensimmäinen vastoinkäyminen, ehkäpä se on Aallon huumoria.

Aalto ei ehtinyt nähdä kirkkoa valmiina. Aallon puoliso, arkkitehti Elissa Aalto teki työt loppuun.

- Myös Aallon poika Hamilkar Aalto on ollut mukana suunnittelemassa kirkon akustiikkaa.

Radio Voiman verkkosivuilta