Vuoden heinämies löytyi Hollolasta - hänen ylläpitämässään FB-ryhmässä on jopa solmittu parisuhteita

Kosteusmittari on välttämätön apuväline. Mirja Hussain

Pirjo Kamppila

Hermannista heinään, sanoi vanha kansa ja tarkoitti, että heinän korjuu piti aloittaa Hermannin päivänä 12. heinäkuuta.

Hollolainen Harri Vinnamo on ammattimainen heinäntekijä, mutta  tänä aamuna hänellä oli aivan muita suunnitelmia:

- Tarkoituksena on avata uistelukausi.

Heinänkorjuussa on juuri nyt tauko, koska ensimmäinen sato on saatu korjattua ja toinen on vielä kasvamassa.

- 80 prosenttia sadosta on tehty ja ensi viikolle on luvassa hyviä kelejä. Loput on äkkiä tehty.

Vinnamo kasvattaa ja myy hevosille tarkoitettua heinää. Ennen järvelle pääsyä piti kuitenkin levittää nurmelle lannoitetta.

Maidosta heinään

Hänet on nimetty vuoden 2017 Vuoden heinämieheksi, jonka tunnuksena hän esittelee kiertopalkintoa, heinähankoa. Nimityksen myöntää vuosittain Etelä-Suomen Laatuheinärengas-yhteisö. Sen jäseniä ovat noin 30 laatuheinän viljelyyn sitoutunutta tilaa Hämeestä, Uudeltamaalta ja Kymenlaaksosta.

Vinnamon tilalla on viljelty heinää myyntiin jo edellisen sukupolven ajoista. Käännekohtana oli maidontuotannon loppuminen vuonna 1994. Silloin rakennettiin ensimmäinen latokuivuri, ja nyt niitä on jo kuusi.

Järjestyksessä 14. Vuoden heinämies Harri Vinnamo sai nimensä kiertopalkintoon. Myös Lumi-tytär kokeili hankoa. Mirja Hussain

Lopuksi ladossa

Latokuivaus puhaltimien avulla on koko tuotannon avainasia. Sen avulla voidaan pellolla paalata puolikuivaa heinää ja jatkaa kuivatusta katon alla.

Epävakaa sää on kuitenkin viljelijän pahin painajainen. Heinää kuivataan pellolla pari päivää ennen paalausta, mutta kahden päivän poutajakso on joskus liikaa vaadittu. Tänä kesänä Vinnamo sai kuitenkin nauttia peräti nelipäiväisestä poutajaksosta. Silloin heinäpellolla ollaan töissä aamukuudesta keskiyöhön tai pitempäänkin.

Hermoja repivä sää

Ammatti ei sovi herkkähermoiselle.

- Sääennusteet voivat vaihtua tunnin välein. Maanantaina luvattiin ensin poutaa, mutta sitten kerrottiin, että sade tulee tunnin kuluttua. Se on kauhea tunne. Onneksi tuli vain muutama tippa.

Vinnamo seuraa kolmea ennustajaa: Ilmatieteen laitosta, Forecaa ja norjalaista ennustajaa. Niiden arvauskyky vaihtelee.

Koneellinen kuivauskin on kiinni säästä. Jos ilman kosteus on liian suuri, puhallinta ei voi käyttää. Kuivaus kestää kahdesta päivästä kahteen viikkoon.

Toisaalta alkukesän vitsaus oli kuivuus. Ensimmäisten niittojen sato oli vain murto-osa sateitten jälkeisestä tuotosta. Kasvua ei voi odottaa liian kauan, sillä heinän laatu kärsii, jos se pääsee liian vanhaksi.

Heinä kuivuu latokuvurissa pari päivää tai pari viikkoa. Mirja Hussain

Unohda heinäseipäät

Heinähangolla on näissä töissä vain symboliarvo ja heinäseipäistä ei kannata edes puhua. Tilalla on nurmialaa 55 hehtaaria. Silloin tarvitaan niittokonetta, pöyhintä, karhotinta, paalauskonetta ja muovinkäärijää.

Kuljetuksiin käytetään erikoispitkiä peräkärryjä.

Kiireaikaan Vinnamolla on apulainen tai kaksi. Hän yritti keväällä hakea nuorta töihin koko kesäksi, mutta halukkaita ei löytynyt.

Talven töitä on heinän myynti ja kuljetus noin 50 kilometrin säteellä. Hevosheinää ei kannata kuljettaa kovin kauas, mistä syystä tuonti Virosta tai Ruotsista ei kannata.

Kaikki tuotanto on periaatteessa sopimusviljelyä, jolloin asiakas pidetään tyytyväisenä vaikkapa ostamalla heinää toisilta viljelijöiltä. Osa heinistä päätyy mutkan kautta jyrsijöille ja muille lemmikkieläimille.

Sadot ja kustannukset vaihtelevat vuosittain, mutta Vinnamo pitää hinnan melko tasaisena.

- En pidä alennusmyyntiä.

Maajussit tuulettavat

Vinnamo on ammattipiireissä tunnettu harrastuksestaan. Hän ylläpitää suljettua Facebook-ryhmää, jossa viljelijät voivat tuulettaa tunteitaan, vaihtaa kokemuksia ja saada henkistä tukea aiheesta kuin aiheesta. Maajussit-ryhmässä on mukana noin 9 000 henkilöä. Keskustelu käynnistyi vuonna 2010.

- Siinä on solmittu parisuhteita ja lapsiakin on syntynyt. Viime syksynä Jyväskylän Koneagria-maatalousnäyttelyyn kokoontui 400 jäsentä, hän kuvaa sosiaalisen median voimaa.

Myös Radio Voima jututti Harri Vinnamoa. Haastattelun voit kuunnella täältä.

Hevosrehu

Laatuheinää ammattitaidolla

Hevosille syötetään sekä muoviin pakattua puolikuivaa säilöheinää että kuivaa heinää. Kuivan heinän on oltava lehtevää, vaalean vihreää ja pölytöntä.Latokuivauksella voidaan täydentää peltokuivatusta. Heinän ravintoarvo vaihtelee korjuuajan, maaperän, sään ja lannoituksen myötä. Myytävästä heinästä teetetään ravinneanalyysi. Heinää myydään suurissa pyöreissä tai kantikkaissa paaleissa tai muutaman kilon pikkupaaleissa. Etelä-Suomen laatuheinärengas palkitsee vuosittain Vuoden heinämiehen. Rengas perustettiin 1994. Hevosheinän kysyntä oli suurta, ja Hämeen maaseutukeskus alkoi koota alueen tuottajia yhteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 2. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 8. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 9. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 10. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 11. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 12. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 13. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 14. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 15. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.