Hermannista heinään, sanoi vanha kansa ja tarkoitti, että heinän korjuu piti aloittaa Hermannin päivänä 12. heinäkuuta.
Hollolainen Harri Vinnamo on ammattimainen heinäntekijä, mutta tänä aamuna hänellä oli aivan muita suunnitelmia:
- Tarkoituksena on avata uistelukausi.
Heinänkorjuussa on juuri nyt tauko, koska ensimmäinen sato on saatu korjattua ja toinen on vielä kasvamassa.
- 80 prosenttia sadosta on tehty ja ensi viikolle on luvassa hyviä kelejä. Loput on äkkiä tehty.
Vinnamo kasvattaa ja myy hevosille tarkoitettua heinää. Ennen järvelle pääsyä piti kuitenkin levittää nurmelle lannoitetta.
Maidosta heinään
Hänet on nimetty vuoden 2017 Vuoden heinämieheksi, jonka tunnuksena hän esittelee kiertopalkintoa, heinähankoa. Nimityksen myöntää vuosittain Etelä-Suomen Laatuheinärengas-yhteisö. Sen jäseniä ovat noin 30 laatuheinän viljelyyn sitoutunutta tilaa Hämeestä, Uudeltamaalta ja Kymenlaaksosta.
Vinnamon tilalla on viljelty heinää myyntiin jo edellisen sukupolven ajoista. Käännekohtana oli maidontuotannon loppuminen vuonna 1994. Silloin rakennettiin ensimmäinen latokuivuri, ja nyt niitä on jo kuusi.

Lopuksi ladossa
Latokuivaus puhaltimien avulla on koko tuotannon avainasia. Sen avulla voidaan pellolla paalata puolikuivaa heinää ja jatkaa kuivatusta katon alla.
Epävakaa sää on kuitenkin viljelijän pahin painajainen. Heinää kuivataan pellolla pari päivää ennen paalausta, mutta kahden päivän poutajakso on joskus liikaa vaadittu. Tänä kesänä Vinnamo sai kuitenkin nauttia peräti nelipäiväisestä poutajaksosta. Silloin heinäpellolla ollaan töissä aamukuudesta keskiyöhön tai pitempäänkin.
Hermoja repivä sää
Ammatti ei sovi herkkähermoiselle.
- Sääennusteet voivat vaihtua tunnin välein. Maanantaina luvattiin ensin poutaa, mutta sitten kerrottiin, että sade tulee tunnin kuluttua. Se on kauhea tunne. Onneksi tuli vain muutama tippa.
Vinnamo seuraa kolmea ennustajaa: Ilmatieteen laitosta, Forecaa ja norjalaista ennustajaa. Niiden arvauskyky vaihtelee.
Koneellinen kuivauskin on kiinni säästä. Jos ilman kosteus on liian suuri, puhallinta ei voi käyttää. Kuivaus kestää kahdesta päivästä kahteen viikkoon.
Toisaalta alkukesän vitsaus oli kuivuus. Ensimmäisten niittojen sato oli vain murto-osa sateitten jälkeisestä tuotosta. Kasvua ei voi odottaa liian kauan, sillä heinän laatu kärsii, jos se pääsee liian vanhaksi.
Unohda heinäseipäät
Heinähangolla on näissä töissä vain symboliarvo ja heinäseipäistä ei kannata edes puhua. Tilalla on nurmialaa 55 hehtaaria. Silloin tarvitaan niittokonetta, pöyhintä, karhotinta, paalauskonetta ja muovinkäärijää.
Kuljetuksiin käytetään erikoispitkiä peräkärryjä.
Kiireaikaan Vinnamolla on apulainen tai kaksi. Hän yritti keväällä hakea nuorta töihin koko kesäksi, mutta halukkaita ei löytynyt.
Talven töitä on heinän myynti ja kuljetus noin 50 kilometrin säteellä. Hevosheinää ei kannata kuljettaa kovin kauas, mistä syystä tuonti Virosta tai Ruotsista ei kannata.
Kaikki tuotanto on periaatteessa sopimusviljelyä, jolloin asiakas pidetään tyytyväisenä vaikkapa ostamalla heinää toisilta viljelijöiltä. Osa heinistä päätyy mutkan kautta jyrsijöille ja muille lemmikkieläimille.
Sadot ja kustannukset vaihtelevat vuosittain, mutta Vinnamo pitää hinnan melko tasaisena.
- En pidä alennusmyyntiä.
Maajussit tuulettavat
Vinnamo on ammattipiireissä tunnettu harrastuksestaan. Hän ylläpitää suljettua Facebook-ryhmää, jossa viljelijät voivat tuulettaa tunteitaan, vaihtaa kokemuksia ja saada henkistä tukea aiheesta kuin aiheesta. Maajussit-ryhmässä on mukana noin 9 000 henkilöä. Keskustelu käynnistyi vuonna 2010.
- Siinä on solmittu parisuhteita ja lapsiakin on syntynyt. Viime syksynä Jyväskylän Koneagria-maatalousnäyttelyyn kokoontui 400 jäsentä, hän kuvaa sosiaalisen median voimaa.
Myös Radio Voima jututti Harri Vinnamoa. Haastattelun voit kuunnella täältä.