"Hulluhan se on, joka ei puolta tarjoa" Ace Cornerin peräkonttikirppiksellä riitti tinkijöitä

Minna Krupka

Lahden satamassa usean vuoden ajan järjestetty supersuosittu peräkonttikirpputori on muuttanut uuteen paikkaan tämän kesän ajaksi. Autot siirtyivät saman järven äärellä hieman edemmäksi moottoripyörämuseon ja Ace Cornerin pihaan.

Sataman miljööseen verrattuna Ace Cornerin alue on erilainen. Puiden reunustama hiekkakuja ja sataman tasainen mukulakivitori on vaihtunut neliömäiseen sorakivien päällystämään parkkialueeseen. Paikalle tulleen myyjän, Nita Nousiaisen mielestä uusi paikka vaikuttaa hyvältä. Kulkuväylät ovat leveät, joten kummankin puolen myyntipisteitä mahtuu kiertämään.

- Asiakkaillekin riittää parkkitilaa. Vähän nuo isot kivet ovat saaneet nilkkoja notkumaan, mutta kulki tässä joku pyörätuolillakin.

Nousiainen oli yksi ensimmäisellä kerralla torstaina ensimmäisten tuntien aikana paikalle tulleista myyjistä. Silloin konttinsa avasi runsaat 30 autoa. Asiakkaita riitti myyjiä enemmän.

- Kauppa on käynyt hyvin. Ensimmäiset asiakkaat tulivat samaan aikaan meidän kanssa, eli yhdeksältä.

Nousiaisen mukaan paikan ehdotonta plussaa on alueella kiertävä kahvikärry. Siitä myyjätkin pystyvät ostamaan ilman, että myyntipistettä tarvitse jättää vartioimatta.

- Mutta roskiksia saisi olla. Olemme pyytäneet niitä.

Nita Nousiainen (edessä) ja Niina Kilpeläinen eivät aloittaneet kaupantekoa kuparipannulla, vaan painepesurilla. Se lähti uudelle omistajalle kymmenellä eurolla. Janne Laakkonen

Matkaan kolikoita tai MobilePay

Nousiaisen kanssa myymässä ollut Niina Kilpeläinen on myös tyytyväinen. Viiden euron paikkahinta on kohtuullinen. Se tuli nopeasti takaisin.

- Minijääkaappi kiinnosti monia, ja se myytiin nopeasti. Painepesuri lähti kympillä, Kilpeläinen kertoo.

Kirpputorimyyjä suosittelee, että ihmiset ottaisivat enemmän pikkurahaa mukaan. Vaihtokassan kolikot loppuvat nopeasti, kun ihmiset maksavat seteleillä.

- Ja MobilePay saisi olla useammalla, Kilpeläinen toivoo.

Nousiaisen ja Kilpeläisen mukaan käyttötavara näkyi tekevän kauppansa, kunhan hinnat olivat kohdillaan. Tinkiäkin sai.

- Hulluhan se on, joka ei puolta tarjoa, Nousiainen heittää.

Technofixin länsisaksalainen "ammuntapelikonsoli" on ehdottomasti harmiton. Janne Laakkonen

Vaunukansalle lelutarjontaa

Käyttötavaroiden ohella myyntipöydissä näkyi lasten ja aikuisten vaatteita, kenkiä ja laukkuja sekä ulko-, sisä- ja vesileikkivälineitä. Hollolalainen Mari Rantanen osti leluja 2,5-vuotiaalle Vertti-pojalleen. Tinkiä ei tarvinnut, sillä hinnat olivat sopivia.

Mari Rantasen (edessä) 2,5-vuotias Vertti-poika opetteli tyytyväisenä porakoneen käyttämistä. Annukka Koljosen Lenni-poika, 2,5 ja Niilo, 7 kk, saivat hekin itselleen uutta ihmeteltävää. Janne Laakkonen

Samoilla linjoilla oli ostosseura Annukka Koljonen. Hän löysi matkassa mukana olleille pienille pojilleen Lennille ja Niilolle vaatteita ja leluja edullisesti. Koko porukka oli aiemmin käynyt myös sataman kirppiksillä.

- Täällä on vähemmän kävelyä. Alueen hahmottaa paremmin ja pystyy puikkelehtimaan pöytien välillä, Koljonen antoi arvion.

Rantanen ja Koljonen aikovat tulla peräkonttikirppikselle jatkossakin. Vielä ei ollut varmaa, että myyjinä vai ostajina.

Vintagelelut harvoin tarjolla

Eräs myyjän roolissa olleista oli kuopiolainen Sami Hyvärinen. Vanhojen lelujen keräilijänä ja vaihtajana Hyvärinen on hyvin hintatietoinen vintageleluista. Miehen omat intressit ovat tällä hetkellä 70- ja 80-lukujen poikien leluissa, mutta myyntipöydästä löytyi niinkin tuoreita tuotteita kuin 2000-luvun alun Transformers-ukkeleita.

- Aika kivasti on kauppa käynyt. Lahteen tulee mielellään, kun täällä on niin hyvät kirpparit. Yleensä aina on auto enemmän täynnä ostettua kuin myytyä tavaraa, kun kotiin päin lähdetään, Hyvärinen nauraa.

Sami Hyvärisen myyntipöydän harvinaisimpia esineitä oli 40-50-lukujen taitteessa Schucon valmistama moottoripyörä. Se on tehty Saksassa Yhdysvaltojen silloin miehittämällä alueella. Janne Laakkonen

Hyvärinen oli paikalla Katri-vaimonsa kanssa. He tekivät kauppaa toissapäivänä myös sataman pöytäkirppiksellä.

- Sataman kirppistä varten toimme tavarat Lahteen. Tämän päivän kirpparista kuulin eilen kaverilta. Täällä on kiva, kun tavarat saa suoraan peräkontista pöydälle.

Peräkonttikirppisten päivä on nykyisin torstai. Uutta on myös järjestäjä, sillä tapahtumasta vastaa nyt Lahden taidegraafikoiden muodostama Painovoima-ryhmä. Ace Cornerin alueen maksimimäärä on 150 peräkonttimyyjää.

Syy entiseltä paikalta poismuutolle on Lahti Aquan työmaa satamassa. Se ei kuitenkaan estä kaikkea myyntiä satamassa, ja Lahden Satama Yhdistys järjestääkin heinäkuussa tiistaisin pöytäkirppiksiä entisessä osoitteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.