Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

"Hulluhan se on, joka ei puolta tarjoa" Ace Cornerin peräkonttikirppiksellä riitti tinkijöitä

Lahden satamassa usean vuoden ajan järjestetty supersuosittu peräkonttikirpputori on muuttanut uuteen paikkaan tämän kesän ajaksi. Autot siirtyivät saman järven äärellä hieman edemmäksi moottoripyörämuseon ja Ace Cornerin pihaan.

Sataman miljööseen verrattuna Ace Cornerin alue on erilainen. Puiden reunustama hiekkakuja ja sataman tasainen mukulakivitori on vaihtunut neliömäiseen sorakivien päällystämään parkkialueeseen. Paikalle tulleen myyjän, Nita Nousiaisen mielestä uusi paikka vaikuttaa hyvältä. Kulkuväylät ovat leveät, joten kummankin puolen myyntipisteitä mahtuu kiertämään.

- Asiakkaillekin riittää parkkitilaa. Vähän nuo isot kivet ovat saaneet nilkkoja notkumaan, mutta kulki tässä joku pyörätuolillakin.

Nousiainen oli yksi ensimmäisellä kerralla torstaina ensimmäisten tuntien aikana paikalle tulleista myyjistä. Silloin konttinsa avasi runsaat 30 autoa. Asiakkaita riitti myyjiä enemmän.

- Kauppa on käynyt hyvin. Ensimmäiset asiakkaat tulivat samaan aikaan meidän kanssa, eli yhdeksältä.

Nousiaisen mukaan paikan ehdotonta plussaa on alueella kiertävä kahvikärry. Siitä myyjätkin pystyvät ostamaan ilman, että myyntipistettä tarvitse jättää vartioimatta.

- Mutta roskiksia saisi olla. Olemme pyytäneet niitä.

Matkaan kolikoita tai MobilePay

Nousiaisen kanssa myymässä ollut Niina Kilpeläinen on myös tyytyväinen. Viiden euron paikkahinta on kohtuullinen. Se tuli nopeasti takaisin.

- Minijääkaappi kiinnosti monia, ja se myytiin nopeasti. Painepesuri lähti kympillä, Kilpeläinen kertoo.

Kirpputorimyyjä suosittelee, että ihmiset ottaisivat enemmän pikkurahaa mukaan. Vaihtokassan kolikot loppuvat nopeasti, kun ihmiset maksavat seteleillä.

- Ja MobilePay saisi olla useammalla, Kilpeläinen toivoo.

Nousiaisen ja Kilpeläisen mukaan käyttötavara näkyi tekevän kauppansa, kunhan hinnat olivat kohdillaan. Tinkiäkin sai.

- Hulluhan se on, joka ei puolta tarjoa, Nousiainen heittää.

Vaunukansalle lelutarjontaa

Käyttötavaroiden ohella myyntipöydissä näkyi lasten ja aikuisten vaatteita, kenkiä ja laukkuja sekä ulko-, sisä- ja vesileikkivälineitä. Hollolalainen Mari Rantanen osti leluja 2,5-vuotiaalle Vertti-pojalleen. Tinkiä ei tarvinnut, sillä hinnat olivat sopivia.

Samoilla linjoilla oli ostosseura Annukka Koljonen. Hän löysi matkassa mukana olleille pienille pojilleen Lennille ja Niilolle vaatteita ja leluja edullisesti. Koko porukka oli aiemmin käynyt myös sataman kirppiksillä.

- Täällä on vähemmän kävelyä. Alueen hahmottaa paremmin ja pystyy puikkelehtimaan pöytien välillä, Koljonen antoi arvion.

Rantanen ja Koljonen aikovat tulla peräkonttikirppikselle jatkossakin. Vielä ei ollut varmaa, että myyjinä vai ostajina.

Vintagelelut harvoin tarjolla

Eräs myyjän roolissa olleista oli kuopiolainen Sami Hyvärinen. Vanhojen lelujen keräilijänä ja vaihtajana Hyvärinen on hyvin hintatietoinen vintageleluista. Miehen omat intressit ovat tällä hetkellä 70- ja 80-lukujen poikien leluissa, mutta myyntipöydästä löytyi niinkin tuoreita tuotteita kuin 2000-luvun alun Transformers-ukkeleita.

- Aika kivasti on kauppa käynyt. Lahteen tulee mielellään, kun täällä on niin hyvät kirpparit. Yleensä aina on auto enemmän täynnä ostettua kuin myytyä tavaraa, kun kotiin päin lähdetään, Hyvärinen nauraa.

Hyvärinen oli paikalla Katri-vaimonsa kanssa. He tekivät kauppaa toissapäivänä myös sataman pöytäkirppiksellä.

- Sataman kirppistä varten toimme tavarat Lahteen. Tämän päivän kirpparista kuulin eilen kaverilta. Täällä on kiva, kun tavarat saa suoraan peräkontista pöydälle.

Peräkonttikirppisten päivä on nykyisin torstai. Uutta on myös järjestäjä, sillä tapahtumasta vastaa nyt Lahden taidegraafikoiden muodostama Painovoima-ryhmä. Ace Cornerin alueen maksimimäärä on 150 peräkonttimyyjää.

Syy entiseltä paikalta poismuutolle on Lahti Aquan työmaa satamassa. Se ei kuitenkaan estä kaikkea myyntiä satamassa, ja Lahden Satama Yhdistys järjestääkin heinäkuussa tiistaisin pöytäkirppiksiä entisessä osoitteessa.