Taajamassa ei saa kuvata yli tontinrajan ilman lupaa - ei myöskään ilmasta käsin

Poliisilla on koko maassa noin 50 kuvauskopteria. Niillä tutkitaan onnettomuuspaikkoja tai etsitään kadonneita.

Mikko Kivelä

Kuvauskopterien ja autokameroitten yleistyminen kasvattaa salakatselun riskiä. Rikoslain mukaan toisen henkilön katselu tai kuvaaminen teknisellä laitteella toisen kotirauhan suojaamassa paikassa on salakatselua.

Esimerkiksi pientaloalueella pörräävää kopteria voi olla vaikea ohjata kulkemaan niin, ettei kamera kurkistaisi yli tontinrajan.

Salakatselu on asianomistajarikos. Se tarkoittaa, että asianomistajalla eli salakatselun kohteella on aloiteoikeus syytteen nostamiseen.

Jos asianomistajalla ei ole vaatimuksia, rikostakaan ei ole tapahtunut. Vaatimus on voitava perustella.

- Kuvatusta kohteesta pitäisi olla jonkinlainen dokumentti, muistuttaa rikoskomisario Markku Vornanen Hämeen poliisilaitoksesta.

Kuukausi sitten Asikkalassa tapahtui välikohtaus, jossa mökkiläinen ampui alas tonttinsa yllä luvatta lentäneen kuvauskopterin. Tapausta ei tutkittu salakatseluna, koska mökkiläisellä ei ollut sitä koskevaa vaatimusta kopterin lennättäjälle. Osapuolet ovat sittemmin sopineet asian.

Poliisilla on kopteriohje, kansalaisilla ei

Trafi on antanut ohjeita kuvauskopterien käytöstä, esimerkiksi sallituista lentokorkeuksista.

Kopterin ostajalle tarkoitettuja yleisiä ohjeita laitteen käytöstä niin, ettei lennättäjä syyllistyisi salakatseluun, ei tiettävästi ole annettu. Se jää laitteen myyvän liikkeen aktiivisuuden varaan.

- Aiheesta ei ole keskusteltu, mutta se tullee keskusteltavaksi, sanoo Kaupan liitossa turvallisuusasioista vastaava asiamies Matti Räisänen. Hän huomauttaa, että liiton jäsenyrityksistä harvat myyvät kuvauskoptereita.

Poliisilaitokset saivat viime vuoden lopulla poliisitoiminnassa käytettäviä ilma-aluksia koskevan ohjeen. Taktisista syistä ohje on osin salainen.

Ala on kehittynyt niin vinhaan, että ohjetta päivitetään vielä tänä vuonna. Siinä hyödynnetään myös koptereista saatuja käyttökokemuksia, kertoo ohjeen kirjoittanut ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta.

Poliisilla on koko maassa nyt noin 50 kuvauskopteria. Niitä käytettiin aluksi rikos- ja onnettomuuspaikkojen tutkinnassa.

- Käyttö on laajentunut mitä erilaisimpiin tilanteisiin, kuten vaaralliseen aseenkäyttöön, etsintöihin ja joukkojenhallintaan, Hätönen kertoo.

Jokainen lento kirjataan valtakunnalliseen työtilaan, jossa kokemukset ovat kaikkien poliisimiesten luettavissa.

Kopterin käytöstä päättää tilannetta johtava poliisimies. Tavoitteena on, että valmius on ympärivuorokautinen koko maassa. Siihen on ylletty pienellä viiveellä.

Kopterit liikkuvat "harmaalla alueella"

Kuvauskoptereitten runsastuminen on aiheuttanut paljon keskustelua ja huolta.

Ylikomisario Sami Hätönen suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti.

- Henkilökohtainen käsitykseni on, että poliisin näkökulmasta kopterit eivät ole ongelma, hän sanoo. Jos kopteri ilmaan noustessaan kuvaa hetkellisesti kotirauhan suojaamaa aluetta, tapausta ei voi automaattisesti pitää salakatseluna.

- Tässä liikutaan harmaalla alueella, Sami Hätönen sanoo ja muistuttaa, ettei salakatselusta kuvauskopterilla ole vielä oikeuden päätöksiä.

Poliisikin on työssään kuvannut tahattomasti kotirauhan suojaamaa aluetta.

- Käyttötarkoitus ratkaisee. Törkeimmät tapaukset tietenkin tutkitaan.

Ylikomisario Hätönen pitää tärkeänä, että kameroita lennättävät ottavat huomioon myös hienotunteisuuden.

- Toivon molemminpuolista ymmärrystä.

Kiinteä kamera suunnattava oikein

Tarkkana pitää olla myös kiinteitten kameroitten kanssa. Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi viime perjantaina salakatselusta sakkorangaistukseen seitsemänkymppisen lahtelaismiehen, jonka neljästä valvontakamerasta kaksi kuvasi myös naapurin piha-aluetta.

Salakatselu oli jatkunut neljän vuoden ajan. Sen taustalla oli vanha naapuruusriita.

Kameroitten kuva-alueelle joutuneet naapurit tekivät poliisille tutkintapyynnön, mutta syyttäjä päätti, että asiassa ei sen vähäisyyden vuoksi käynnistetä esitutkintaa.

Kun tilanne ei korjaantunut, naapurit tekivät uuden tutkintapyynnön. Se johti syytteeseen ja tuomioon.

Kamerat eivät kuvanneet asuinrakennusta, vain tonttia, mutta sekin riitti sakkoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut