Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

”Lahtelaisten pitäisi terästäytyä ja löytää tämä paikka jälleen kohteekseen”

Kaksi lahtelaisuuden peruselementtiä ovat 150 metriin kohoavat Radiomäen radiomastot.

- Olen lukenut, että toinen mastoista olisi parikymmentä senttiä toista korkeampi, Lahden seudun oppaiden opas Anneli Seppälä kertoo Radio Voiman Rakkaudella Lahesta -juttusarjan Radiomäki-jaksossa.

Mastojen väli on 316 metriä. Kun radiomastoja rakennettiin vuonna 1927, oli Radiomäellä Suomen suurin rakennustyömaa. Vuotta myöhemmin yleisradioasema vihittiin Lahdessa käyttöön. Nykyisin lähetystoimintaa hoitaa Tiirismaan asema, joka valmistui 1967. Lahden Radio- ja tv-museo toimii 1935 valmistuneessa entisessä suurasemarakennuksessa.

Seppälän mielestä lahtelaisten pitäisi terästäytyä ja löytää usean vuoden kestäneen remontin ja näyttelyiden uusimisen jälkeen helmikuun lopussa avattu radio- ja tv-museo Mastola uudestaan kohteekseen.

Puutykit korjasivat ilmatorjunnan

Lahden museoiden verkkosivujen mukaan Radiomäkeä on kutsuttu myös ”Selänmäeksi” ja ”Hautausmaanmäeksi”. Korkeuksiin kohoavien maamerkkien lisäksi Radiomäestä tekee ainutlaatuisen hautausmaan, vuonna 1920 perustetun urheilukentän ja radioaseman yhdistelmä.

Mäellä toimi 1800-luvulla vapaapalokunnan paviljonki, mutta se purettiin kun Lahteen perustettiin vanha hautausmaa vuonna 1894.

- Tuli vähän sanomista, kun paviljonki oli ihan hautausmaan vieressä.

Talvisodasta muistuttaa sähköpylväästä tehty puutykki. Puutykit korvasit ilmatorjuntayksikön talvisodan aikana.

- Lotat päivystivät kaupungintalon tornissa ja kun venäläiskoneiden surina alkoi kuulua, hälyttivät sotilaspojat riisumaan lakanat tykkien päältä, jotka ilmasta näyttivät ihan aidoilta tykeiltä. Ne näkyivät kirkkaalla ilmalla jopa neljään kilometriin, Seppälä kertoo.

Rakkaudella Lahesta -sarja Radio Voiman taajuudella 98,6 tiistaisin ja torstaisin kello 15.30, uusinnat keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 8.30.

Rakkaudella Lahesta -sarja on kuunneltavissa myös Radio Voiman kotisivuilla osoitteessa www.radiovoima.fi