Nuorten Pause-festivaalilla keskustellaan taiteen keinoilla - osallistumaan pääsee vielä kahtena päivänä

Heidi Aaltonen (vas.), Lasse Kantola, Anna Koskenheimo, Henna Määttänen ja Rami Almithawi työstivät esitystä Pause-festivaalilla. Mirja Hussain

Emmi Skyten

Kuka minä olen? Millaista maailmaa haluamme rakentaa? Tällaisia filosofisia kysymyksiä nelisenkymmentä nuorta ja nuorta aikuista pohtii draaman keinoin kolmipäiväisellä Pause-festivaalilla. Tapahtuman tarkoituksena on saada nuorten ääni kuuluviin ja luoda tila, jossa rauhallinen keskustelu eri taustoista tulevien ihmisten kanssa on mahdollista, sanoo Laura Mellanen Lahden kaupungin nuorisopalveluista. Hän on yksi tapahtuman järjestäjistä.

Tiistaina, tapahtuman ensimmäisenä päivänä, osallistujille kerrottiin vanhaa japanilaista tarinaa kylää uhkaavasta hirviöstä, jota vastaan samurait taistelivat. Välillä tarina keskeytettiin, ja nuoret pohtivat, millaiset kuvaannolliset hirviöt uhkaavat heidän elämäänsä. Entä millaisia vaihtoehtoisia loppuja hirviötarinalle voi keksiä?

Taide avaa mahdollisuuden nähdä oma elämä eri tavalla

Tapahtuman järjestäjäjoukkoon kuuluvan Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijan Anne Pässilän mukaan vanhemmat ihmiset eivät usein tunnista nuorten ajatuksia, toiveita ja pelkoja, koska he katsovat maailmaa omien kokemustensa kautta. Koska maailma on muuttunut, tarvitaan dialogia, jotta eri sukupolvet ymmärtäisivät toisiaan. Draamakasvatuksessa, niin kuin taiteessa muutenkin, asioita ei kuitenkaan lähestytä ihan suoraan.

- Esimerkiksi runosta voi löytää monta eri tulkintaa, jotka ovat kaikki tulkitsijalle itselleen totta. Näistä tulkinnoista voidaan keskustella ja luoda dialogia.

Tapahtuman pääohjaaja, englantilaisen Chesterin yliopiston draamakasvatuksen professori Allan Owens sanoo, että taiteella on keskustelun luomisessa jäänmurtajan rooli. Jos isoista ja abstrakteista keskusteltaisiin suoraan, ei välttämättä päästäisi kovin pitkälle. Metaforat ja taide sen sijaan avaavat mahdollisuuksia nähdä oma elämä eri tavalla. Owens on tuonut Suomeen jo usean vuosikymmenen ajan tällaisia draamakasvatuksen keinoja, joissa luodaan teatterin keinoin edellytyksiä dialogille.

- Taide on tekosyy sille, että nuoret keskustelisivat keskenään.

Pause-festivaali

Nuorison työpaja Lahdessa

18.-20.7. Lahden 8-salissa, Sammonkatu 8:ssa järjestettävä nuorten festivaali.Pääohjaajana Chesterin yliopiston draamakasvatuksen professori Allan Owens.Pause järjestetään yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen, Suomen diakoniaopiston Theatrum Olgan, Chesterin yliopiston ja Lahden nuorisopalvelujen Uuden pajan kanssa.Uusi paja on nuorten työllisyys- ja erityispalvelujen työpaja, jossa harjoitellaan ideointia, suunnittelua ja ajanhallintaa toteuttamalla taideprojekteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.