Tuhat kuutiota vettä ja näkymät naapurikuntiin saakka - tältä näyttää Mustankallion vesitorni

Ville Paso

Tännehän kapuaa helposti, on ensimmäinen ajatus Mustankallion vesitornista. Jo toden totta. Torni on eittämättä helpoin tähänastisista Ylhäällä-sarjan kohteista. Porrastreeniä ei tarvitse ottaa askeltakaan, sillä kartiomaiselle huipulle hurauttaa hetkessä hissillä.

50 metriä myöhemmin toimittaja ja kuvaaja seisovat lähitienoon asukkaiden vesivarantojen päällä. Vaikka vesitornista onkin tullut yksi kaupungin ikonisista tunnuksista, se täyttää vain pienen osan kaupunkilaisten veden tarpeesta.

- Mustakallion vesitorni varastoi 1 000 kuutiometriä, kun taas Löyttymäen vesisäiliöiden tilavuus on 8 000 kuutiometriä, Lahti Aquan tekninen johtaja Jouni Lillman mainitsee.

Näkymiä vesitornista. Leevi Vähälä

Tornin kiertävältä näköalatasanteelta näkee useampaan muuhun vesitorniin. Hyvällä säällä näkymät riittävät jopa Orimattilaan torniin saakka, jos oikein tihrustaa. Vaikka vesitorneja on miltei joka pitäjässä, on Mustankallion torni monella tapaa erikoisuus.

Vesitornissa on myös näköalasauna. Leevi Vähälä

Lahti Aquan torneista se on ainoa, joka taipuu kokoustamiseen ja saunomiseen. Myös Ursan torniksi kutsuttua Pirttiharjun vesitornia käytetään veden varastoimisen lisäksi muuhunkin, tosin sieltä katsellaan kaukoputkella tähtiin.

Lisäksi vesiyhtiöllä on tornit Nikkilässä ja Nastolassa. Lahden kaupungille kuuluva yhtiö operoi myös Hollolan vesitornia.

Tornin ympäri kiertää näköalatasanne, jossa saunojien kelpaa vilvoitella. Leevi Vähälä

Vesihuoltoa pitkäksi aikaa

Mustankallion vesitornissa ei virtaa pelkästään vesi, sillä varsinkin pikkujoulusesongin aikaan siellä riittää yritysasiakkaita useammalle illalle viikossa. Ja miksei riittäisi, sillä puitteet vaikuttaisivat olevan kohdillaan.

- Tilaa on 40 henkilölle, joka on pelastuslaitoksen asettama raja, Jouni Lillman kertoo.

Torniin on tehty remonttia sekä sisällä että ulkona.

Maamerkki sai uudet pinnat kaksi vuotta sitten. Leevi Vähälä

Mittava julkisivukorjaus tehtiin kaksi vuotta sitten, jolloin asbestia sisältävät elementtilevyt saivat väistyä. Samalla vesitornin kartiomaisen huipun värisävy hieman muuttui. Vuosien saatossa aurinko oli ehtinyt haalistaa väriä, eikä aivan samankaltaista olisi löytynytkään.

Rakenteiltaan torni on lujassa kunnossa, eikä sen käyttöikä ole Lillmanin mukaan lähelläkään loppua. Tornista riittää vettä ja iloa vielä vuosikymmeniksi.

Yli 50-vuotias

Mustankallion vesitorni

Vesitorni rakennettiin ja otettiin käyttöön vuonna 1963.Lahti Aqua on omistanut vesitornin vuodesta 1994.1990-luvulla tornissa toimi näköalakahvila ja sitä vuokrattiin myös yksityiskäyttöön.2000-luvulla torniin kunnostettiin kokoustilat, jotka ovat vain yritysten vuokrattavissa.Tornista jaetaan vesi kulutukseen Mustankallion, Kiveriön, Tonttilan ja Pyhättömäen alueelle.Rakennuksen korkeus on 40 metriä.Sen ylin kerros on 190 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut