Turistit Lahdessa: Pyöränvuokraus suoraan liikkeestä hakkasi Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmän

Pietarista kotoisin olevat Valentin, Natalia ja Alexander Nefedov vuokrasivat polkupyörät ja suuntasivat tutustumaan Lahden satamaan ja rantareitteihin. Krista Koivisto

Krista Koivisto

Natalia Nefedov kiinnittää poikansa Alexanderin päähän pyöräilykypärää Lahden Rauhankadulla. Nefedovin perhe on tullut vierailulle Lahteen ja halusi vuokrata pyörät, jotta kaupunkia pääsisi tutkailemaan nopeammin ja helpommin kuin kävellen.

Lahteen tultuaan perhe suunnisti Triossa sijaitsevaan matkailuneuvontaan.

- Kysyimme pyöränvuokrausmahdollisuutta ja meidän neuvottiin tänne, isä Valentin Nefedov kertoo Järvisen pyörän ja urheilun pihalla.

Järvisen pyörä ja urheilu on vuokrannut fillareita turisteille Lahdessa jo vuosien ajan. Myös Hirsimetsäntiellä sijaitseva Pyörä-Erkki on vuokrannut pyöriä maaliskuusta alkaen. Lisäksi hotelleista löytyy lyhytaikaiseen lainaukseen muutamia pyöriä, mutta ne on tarkoitettu hotellien asiakkaille.

Helppo tutustua uusiin paikkoihin ja samalla saa liikuntaa

Nefedovit tulivat Lahteen Helsingistä. Sielläkin he olisivat halunneet tutustua kaupunkiin fillarin satulasta käsin, mutta kokivat kaupunkipyöräjärjestelmän hankalaksi.

- Olisi pitänyt rekisteröityä järjestelmään ja kaikki pyörät olivat jo käytössä niillä asemilla, mistä pyörän olisi saanut käyttöön luottokortilla. Nefedovit ovat sitä mieltä, että pyörän vuokraaminen suoraan liikkeestä on kaupunkipyöräjärjestelmää helpompaa ja kätevämpää.

- Ja palvelu oli tosi ystävällistä, Natalia Nefedov kehaisee.

Nefedovit pyöräilevät lomillaan mielellään, sillä se on helppo tapa tutustua uusiin paikkoihin.

- Ja samalla saa liikuntaa, Valentin Nefedov huomauttaa.

Perhe aikoi ajaa keskustasta pyörillä Vesijärven satamaan.

- Siellä kuulemma voi ajaa rantaa pyörätietä pitkin. On kivaa, että täällä on pyöräteitä, koska niitä pitkin on turvallista ajaa. Meillä Pietarissa pyöräteitä ei ole, eikä siellä siksi tule juuri pyöräiltyä, Natalia Nefedov kertoo.

Pyöränvuokraus vain oheispalvelu

Järvisen pyörän ja urheilun yrittäjä Ville Järvinen kertoo, että vuokrapyöriä kysellään kesäaikaan jos ei aivan päivittäin, niin ainakin useita kertoja viikossa.

- Yleensä pyörän vuokraaja on pariskunta tai turisti, joka on liikkeellä yksin. Hotelleilla on pyöriä lainattavana, joten moni varmasti käyttää niitä.

Ydinliiketoimintaa pyöränvuokraus ei Järviselle ole, vaan oheispalvelu. Järvinen muistaa, että kun Lahdessa oli veteraanien yleisurheilun MM-kisat, silloin vuokrapyörille oli erityisen paljon kysyntää.

- Silloin oli sutinaa sillä saralla. Kisavieraat viettivät kaupungissa jopa kaksi viikkoa ja moni halusi vuokrata pyörän. Silloin oli kaikki omat ja lainatutkin vuokrapyörät käytössä.

Myös ympäristöarvo tärkeä asiakkaalle

Hotelli Seurahuoneella on hotellivieraiden lainattavana neljä Jopoa. Ravintolatoimenpäällikkö Jani Aaltonen kertoo, että pyörät ovat aktiivisessa käytössä.

- Pyörät ovat olleet tosi tykätty juttu. Tässä on kyse myös siitä, että luonto ja ympäristöystävällisyys ovat monille asiakkaille tärkeitä arvoja, joten pyöräily istuu hyvin siihen ajatukseen.

Jopot on tarkoitettu parin tunnin citykruisailuun. Yleensä ruuhkaa ei ole ja silloin asiakas voi varata pyörän vähän pidemmäksikin aikaa.

- Olemme puhuneet pyörien lisäämisestä, mutta toistaiseksi on pärjätty tällä määrällä.

Ulkomaiset vieraat käyttävät ahkerasti lainapyöriä

Myös Lahden Cumuluksessa on kaksi pyörää, joita hotellivieraat voivat lainata. Vastaanottovirkailija Pia Heikkinen kertoo, että varsinkin ulkomaiset vieraat kysyvät pyöriä ja myös käyttävät niitä ahkerasti.

Hotelli Scandic tarjoaa myös asiakkailleen pyöriä lainaksi. Hotellilla on niitä kaksi.

- Ihmiset haluavat tutustua kaupunkiin muutoin kuin jalan. Kahdella pyörällä on pärjätty, mutta ei haittaisi, vaikka niitä olisi enemmänkin, sanoo vastaanottopäällikkö Mikko Heinonen.

"Kasvava trendi"

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman kertoo, että pyöräily turistien keskuudessa on kasvava trendi ja matkailuneuvonnasta kysellään vuokrapyöriä silloin tällöin.

- Pyöräily on kiva ilmiö, ja helpottaa liikkumista. Meillähän on täällä mielettömän hienot mahdollisuudetkin pyöräilyyn. Kaupunkipyöräjärjestelmä voisi olla Lahden vahvuuksiin nähden kiinnostava. Kysymys on kuitenkin, mikä taho sellaisen ottaisi hoitaakseen, kaupunki vai joku muu.

Lahden kaupungin liikenneinsinööri Kristiina Kartimo sanoi keväällä ESS:n haastattelussa, että Lahdelle voisi sopia yksityisen tahon järjestämä kaupunkipyöräjärjestelmä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.