Orimattilan kaupungin valitus nurin KHO:ssa - kyse vesiosuuskuntaa koskevasta kiistasta

Vili Uuskallio

Orimattilan kaupunki on hävinnyt vesiosuuskunta Villihiiden toiminta-aluetta koskevan kiistan korkeimmassa hallinto-oikeudessa. KHO hylkäsi kaupungin tekemän valituksen ja päätti olla muuttamatta hallinto-oikeuden päätöstä.

Kiistan kohteena oleva vesiosuuskunta perustettiin Artjärven Villikkala-Ratulan ja Hiitelän seuduille kymmenen vuotta sitten. Villihiiden toiminta-alueella on noin 240 kiinteistöä, mutta osuuskunnan verkostoon on liittynyt vasta noin 90 kiinteistöä. Verkoston pituus on noin 30 kilometriä.

Vesiosuuskunta neuvotteli vuosina 2011–2012 Orimattilan Veden kanssa vesihuoltoverkostojen luovuttamisesta yhtiölle ja osuuskuntavetoisen toiminnan lakkauttamisesta. Osapuolia tyydyttävää ratkaisua ei löytynyt. Tämän jälkeen osuuskunta jätti kaupungille vesihuoltolain mukaisen esityksen toiminta-alueen hyväksymiseksi.

Vesihuoltolaki velvoittaa

Valtuusto päätti syksyllä 2015 jättää toiminta-alueen hyväksymättä. Ratkaisua perusteltiin muun muassa sillä, että asiassa oli annettu lukuisia kielteisiä kannanottoja.

Osuuskunta ja Hämeen ely-keskus valittivat hallinto-oikeuteen, joka kumosi valtuuston päätöksen. Oikeus totesi, että vesihuoltolaki velvoittaa kunnan hyväksymään toiminta-alueen, jos edellytykset sille ovat olemassa.

Päätöksen perusteluissa todettiin, että asutuksen sijoittuminen vesistöjen läheisyyteen, suuren asukasjoukon tarve ja ympäristölliset syyt edellyttävät vesihuollon järjestämistä alueelle. Oikeuden mukaan osuuskunnalla on edellytykset huolehtia vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti.

KHO ei nähnyt perusteita muuttaa hallinto-oikeuden päätöstä. KHO velvoitti kaupungin korvaamaan vesiosuuskunnalle selityksen antamisesta aiheutuneet 372 euron kulut.

”Toivottavasti liittyjien määrä kasvaa”

Villihiiden hallituksen puheenjohtaja Solita Soinoja toivoo KHO:n ratkaisun vauhdittavan vesihuollon rakentamista Pyhäjärven ja Villikkalanjärven ranta-alueille.

– Toivomme, että liittyjien määrä kasvaa mahdollisimman nopeasti, jotta toiminta saataisiin laajamittaisesti käyntiin. Ympäristönsuojelun kannalta on erittäin tärkeää, että järviin ja jokiin ei mene mitään ylimääräistä. Kaikilla kiinteistöillä ei ole lainmukaista ja ajanmukaista jätehuoltoa, joten senkin takia tämä on erittäin tärkeä asia.

Villihiiden liittymismaksut ovat samat kuin Orimattilan kaupungin vesi- ja viemäriverkoston alueella.

– Keskikokoisen talouden liittymismaksu on noin 4 400 euroa. Hinta riippuu talon koosta.

Ei automaattista liittymisvelvollisuutta

Toiminta-alueen muodostaminen ei tarkoita, että kaikki kiinteistöt velvoitettaisiin liittymään osuuskunnan verkostoon. Liittymisvelvollisuus riippuu kiinteistön sijainnista, jätevesijärjestelmän tasosta ja jätevesilain tulkinnasta.

Keväällä voimaan astuneen lain mukaan jätevesisääntelyn uudistus koskee kiinteistöjä, joiden rakennuslupa on myönnetty ennen vuotta 2004, ja joiden on jätevesijärjestelmä ei täytä nykysääntöjä.

Jos kiinteistö on yli sata metriä vesistön tai meren läheisyydestä tai pohjavesialueen ulkopuolella, jätevesijärjestelmä pitää kunnostaa vasta seuraavan ison remontin kuten vesikäymälän rakentamisen yhteydessä. Jos kiinteistö sijaitsee enintään sadan metrin päässä vesialueista tai on pohjavesialueella, puhdistusvaatimus pitää täyttää lokakuun 2019 loppuun mennessä.

Jos kiinteistössä on vain kantovesi ja kuivakäymälä, kiinteistö voidaan vapauttaa velvoitteista, jos jätevesistä ei aiheudu pilaantumisen vaaraa. Remonttivelvollisuudesta voivat saada lykkäyksen kiinteistöllä vakituisesti asuvat ennen 9.3. 1943 syntyneet kiinteistönomistajat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 2. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 3. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 4. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 5. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 6. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 7. On pakko painaa pitkää päivää – elokuvantekijöillä on nyt kiire kuroa umpeen koronaepidemian sotkemia aikatauluja
 8. FC Kuusysissä pelaavat Venla ja Maija Meronen tähtäävät liigapelaajiksi – mahdollinen kohtaaminen olisi uusi kokemus aina samalla puolella pelanneille siskoksille
 9. Yön uutiskooste: HS: Presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa asioihin, jotka eivät suoraan kuulu presidentin toimivaltaan
 10. Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille
 11. Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 12. Löysitkö luonnosta kuolleen supikoiran? Ruokavirasto tutkii sille lähetetyistä näytteistä vakavia eläintauteja
 13. Kolumni: Työleiri etsii reippaita tiimipelaajia
 14. Jokelan kartanossa vaihtuvat omistajat – lauantaina pidettiin tyhjennyskirppis, jonne oli tullut väkeä ainakin Espoosta saakka
 15. Amirkhani palasi voittajana UFC-kehään, skotti kukistui jo avauserässä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.