Kodin älylaitteiden suojaaminen hätistää hakkerit

Internetiin kytkettävät kodinlaitteet, kuten älykkäät turvakamerat tai itkuhälyttimet, voivat huonosti suojattuina päätyä palvelunestohyökkäyksen apuvälineeksi. F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo, että hakkereiden automaattiset ohjelmat, botit, etsivät jatkuvasti suojaamattomia laitteita internetistä IP-osoitteiden avulla.

Joka kerta haulla löytyy kymmeniätuhansia laitteita, joiden ei pitäisi olla saatavilla.

– Kun botti löytää laitteen, se koettaa kirjautua sen käyttöliittymään laitteiden vakiotunnuksilla. Jos tunnus menee oikein, laite muuttuu osaksi hyökkäysverkkoa.

Hyppösen mukaan ulkopuolinen hakkeri voi käyttää kodin älylaitetta myös kodin sisäverkkoon tunkeutumiseen.

Kodin älylaitteet ovat Hyppösen mukaan turvassa, kun laitteen salasanan vaihtaa pois tehdasasetuksista. Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Tomi Hasun mukaan kodin älylaitteet ovat turvassa, kun ne asentaa palomuurin taakse.

Hasu lisää, että jos valmistajalta tulee laitteeseen ohjelmistopäivityksiä, ne on tietoturvan nimissä syytä tehdä.

Hyppösen ja Hasun mielestä kuluttajan kannattaa älylaitteen hankittuaan pohtia, onko kaikkia vempeleitä edes syytä kytkeä verkkoon.

– Älytelevisiota on turha ostaa, jos ei sitä laita nettiin. Sama juttu valvontakameroissa, sillä netin avulla siitä saa livekuvaa. Mutta jääkaappia ei taatusti ole tarpeellista laittaa verkkoon, Hyppönen luettelee.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut