Väitös: Liian moni työkyvytön jää ilman eläkepäätöstä

Työkyvyn arviointi ei toimi pitkäaikaistyöttömillä, arvioi ylilääkäri Virpi Heikkinen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Pitkäaikaistyöttömien työkyvyttömyys jää edelleen helposti huomaamatta, todistaa Tampereen yliopistossa tehty väitöskirja. Eräs syy tähän on se, että työkykyä arvioidaan Suomessa yleensä työterveyshuollossa, jonne työttömät eivät pääse.

Osalle pitkäaikaistyöttömistä arvioita työkyvystä on tehty, mutta edellytyksiä eläkkeelle ei ole löydetty. Väitöksen mukaan arviointi on ollut liian suppeaa eikä ole ottanut tarpeeksi huomioon ihmisen todellista toimintakykyä.

– Nykyinen sosiaalivakuutusjärjestelmä ja työkyvyn arviointi ei toimi pitkäaikaistyöttömillä, summaa väitöstutkimuksen tekijä, kuntoutuksen ylilääkäri Virpi Heikkinen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Väitöksen tutkimuskohteena oli heikosti työllistyviä työttömiä, jotka oli luokiteltu vajaakuntoisiksi.

– Heidän terveydentilansa oli näennäisesti otettu huomioon, mutta he päätyivät pitkäaikaistyöttömiksi.

Heikkinen kritisoi kapeaa työkykyselvitystä, joka rajoittuu vain yhdelle erikoisalalle ja nojautuu suppeasti lääketieteelliseen diagnoosiin. Hänen mielestään pitkäaikaistyöttömille pitäisi tehdä säännöllisiä laaja-alaisia työkykyarvioita.

Lannistuneet eivät jaksa hakea tukea

Heikkinen kertoo väitöksessään tamperelaisista vaikeasti työllistyvistä pitkäaikaistyöttömistä, jotka olivat mukana kansallisessa ELMA-projektissa 2000-luvulla. Siinä selvitettiin pitkäaikaistyöttömien eläkemahdollisuuksia.

Tamperelaisista reilusti yli puolet sai selvittelyn jälkeen myönteisen eläkepäätöksen, mikä vastaa valtakunnallisia lukuja. Tutkijan mukaan ilman erillisprojektia he tuskin olisivat päässeet eläkkeelle ainakaan yhtä nopeasti, vaikka olivat oikeasti työkyvyttömiä. Hän arvioi, että se on osoitus nykyisen arviointijärjestelmän puutteista.

Väitöstutkimuksen aineiston tyypillisin henkilö oli pitkän työuran kuluttama ja sairasteleva mies tai nainen. Toiseksi tavallisin tapaus oli alkoholistimies, jolla oli niukka työura ja terveys mennyt juomisen takia. Kaikki eivät olleet jaksaneet hakea sosiaali- ja terveyspalveluja lannistumisen tai syrjäytymisen takia.

Monella arjen toimintakyky oli heikko. Näillä ihmisillä oli vaikeuksia liikkumisessa, neuropsykologisia oireita ja alkoholin aiheuttamia vaurioita aivoissa. Kuntoutusta tutkimusryhmä oli saanut niukasti. Miehille oli annettu enemmän myönteisiä eläkepäätöksiä kuin naisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 2. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 3. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Vastakohta ei ole väärässä, vaan erilainen
 4. Yön uutiskooste: Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla
 5. Pääkirjoitus: Korona varjostaa Vanhasen budjettiesitystä
 6. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 7. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 8. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 9. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 10. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 11. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 12. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 13. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 14. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 15. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.