Urkuviikolla soittava Barbara Dennerlein jännittää, ehtiikö jalka parantua ennen konserttia

Barbara Dennerlein konsertoi Urkuviikolla perjantaina. Mirja Hussain

Anne Honkanen

Urkuviikolle esiintymään tullut Dennerlein on joutunut turvautumaan Lahdessa lääkärin apuun. Nyt saksalaisurkuri toivoo, että tohtorin määräämät lääkkeet ehtisivät purra ennen konsertin alkua.

- En ole koskaan joutunut esiintymään sairaana. Pysyn edelleen optimistisena, Dennerlein toteaa hymyillen.

Tärkeä osa

Jalkojen toimintakyky on kirkkourkujen ääreen istuvalle soittajalle aika tärkeä juttu. Dennerleinin kohdalla jalkiotyöskentely vielä korostuu, sillä hänet tunnetaan erityisen nopeista jaloistaan. Urkuviikon tuottaja Matti Pöllänen kuvaili Dennerleinin jalkiotyöskentelyä alkuviikosta sairaan nopeaksi - hän ei toki viitannut siihen, että urkuri soittaisi kipeänä.

Urkuviikon väki on varautunut videokuvaamaan Dennerleinin jalkoja, kun tämä soittaa perjantaina konsertissaan Ristinkirkossa. Kuva on tarkoitus heijastaa näytölle, josta konserttivieraat pääsevät ihailemaan jalkojen vilskettä.

Dennerleiniä luonnehdinta nopeudesta hymyilyttää.

- En osaa sanoa, olenko erityisen nopea. Minulla on erilainen tekniikka kuin kirkkourkureilla, sillä taustani on erilainen. Olen opetellut soittamaan urkuja ensin Hammondilla jazzia soittaen.

Hän toteaa, että jaloilla soittaminen on hyvin tärkeä osa hänen soittamistaan, ja hän tuntisi olevansa puolikas, jos soittaisi vain käsillään.

Dennerlein ei ole aiemmin soittanut Lahdessa. Mirja Hussain

Ohjelma paikan päällä

Dennerlein on hiukan tavallisuudesta poikkeava vierailija Urkuviikolla.

Yleensä vierailijoiden konserttiohjelma on tiedossa jo hyvissä ajoin, mutta Dennerlein päättää ohjelmistonsa vasta kun tietää, millaiset ovat urut, joilla hän soittaa. Jos työväline ei ole ennestään tuttu, kuten Ristinkirkossa, hän päättää mitä osia repertuaaristaan käyttää, kun on käynyt tutustumassa soittimeen. Lahdessa ensikohtaaminen Ristinkirkon urkujen kanssa oli keskiviikkona.

- Kaikki kirkkourut ovat erilaisia, joten soittimen luonne ja ominaisuudet kertovat, mitä sillä voi tehdä.

Perjantain konsertissa hän soittaa omia sävellyksiään, ainakin funkia ja bluesia, mutta myös monimutkaisempia sävellyksiä, joissa voi improvisoida.

Hammondin ääni kosketti

Saksalaisurkuri luonnehtii itseään lähinnä itseoppineeksi muusikoksi. Hän aloitti soiton opettelun soittotunneilla, mutta kävi niillä vain kahden vuoden ajan.

Uruista tuli Dennerleinin soitin sattumalta. Hän sai pienet Hohner-urut joululahjaksi isoisältään ollessaan 11-vuotias. Dennerlein ei ollut koskaan ajatellut opettelevansa soittamaan, mutta urut veivät mennessään.

Hammond-urkuihin hän tutustui, kun pääsi soittamaan opettajansa klassista Hammond B-3 -mallia soittotunnillaan. Niistä tuli ykkösjuttu.

- Hammondin ääni kosketti syvältä, se tuntui inhimilliseltä.

Kirkkourkujen ääreen Dennerlein istuutui ensimmäistä kertaa noin 20-vuotiaana. Nykyisin hän soittaa konserteissaan yhtä paljon Hammondeillaan kuin kirkkouruilla.

Urkurin soittokengät. Mirja Hussain

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut