Kiira-myrsky iski voimalla Orimattilaan: kymmeniä puita kaatui tielle, kattoja irtosi, yhdellä tiellä sata puuta

Pelastuslaitoksella oli ollut Orimattilassa sunnuntaipäivään mennessä yhteensä yli 40 tehtävää. Puita kaatui muun muassa teiden ja omakotitalojen päälle. Kuvaa Kotipellontieltä Orimattilasta. Nina Räty

Nina Räty

Lauantai-iltana alkanut Kiira-myrsky iski Päijät-Hämeessä voimakkaimmin Orimattilaan. Iltakahdeksan ja sunnuntain aamukymmenen välillä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella oli Orimattilassa yli 30 tehtävää, kun koko Päijät-Hämeessä tehtäviä oli yhteensä noin 40.

Sunnuntaipäivän aikana Orimattilaan tuli vielä 10 tehtävää lisää. Henkilövahinkoja ei ole tiedossa.

Ukonilma ja rajut tuulenpuuskat alkoivat Orimattilassa kahdeksan aikaan lauantai-iltana. Lintulan omakotialueella tuuli repi kattoa irti ainakin kolmesta talosta. Pahiten vaurioituneesta peltikatosta irtosi noin kolmannes.

- Tuntui, että Lintulaan osui lähes syöksyvirtaus. Puita kaatui useamman talon päälle ja trampoliinit lensivät pihoissa, kertoo päivystävä palomestari Juha Lahtinen.

Samaan aikaan Helsingintiellä Orimattilan Kankaanmäellä tuuli kaatoi puita ja sähkötolppia. Yhdeksältä illalla Ylöstalontiellä kaatui puita tien yli.

Heinolassa kaatui kaksi puuta nelostien toiselle ajokaistalle.

Iltakymmenen jälkeen puu kaatui Orimattilan Mallusjoentiellä omakotitalon ulko-oven eteen, eivätkä asukkaat päässeet ovesta ulos.

Yhdentoista aikaan illalla Artjärvellä noin sata puuta kaatui Kotipellontielle. Kaksi pelastuslaitoksen yksikköä yritti raivata tietä auki.

- Yöllä työt jouduttiin keskeyttämään, sillä siellä ei ollut turvallista työskennellä. Ketään ei ole motissa, koska toista kautta pystyy kiertämään. Raivaus jatkuu varmaan metsäkoneen kanssa, Lahtinen kertoo.

Myös läheisellä Laaviontiellä oli muutama puu kaatunut tien poikki. Ne saatiin raivattua loppuiltapäivästä.

Aamuviideltä hätäkeskukseen ilmoitettiin, että Köyliöntiellä sähköjohdot ovat pudonneet tielle ja voivat aiheuttaa vaaraa liikenteelle.

Aamuyön ja sunnuntaiaamun aikana tielle kaatuneita puita on Orimattilassa käyty raivaamassa myös Haankujalla, Majasuontiellä, Niinikoskentiellä, Halmantiellä ja Mallusjoentiellä.

Lauttatiellä oli irronnut noin 50 neliömetriä peltikattoa entisestä navetasta.

- Kaikista puiden kaatumisista ei tule meille ilmoitusta. Ja osa paljastuu vasta aamulla, kun ihmiset lähtevät liikkeelle ja näkevät, mitä myrsky on tehnyt, sanoo päivystävä palomestari Harri Paukkunen.

Työt jatkuivatkin sunnuntaina niin kiireisinä, että aamupäivällä pyydettiin raivausapuun sopimuspalokunta Orimattilan vpk.

Kaatuneita puita oli Kalliojärven uimarannan parkkipaikalla, Hilsdahlintiellä, Latolantiellä, Lempiahontiellä, Korvenpääntiellä ja Haankujalla.

Kuivannolla salama oli sytyttänyt yli hehtaarin metsää palamaan. Tuli oli sammunut vesisateessa, mutta pelastuslaitos kävi varmistamassa, ettei metsä jää kytemään. Kankaanmäellä kävelytiellä viisitoista puuta oli kaatunut kuntopolulle ja sen viereen ja vetänyt alas valaisinjohtoja.

Myös Nastolan Uusikartanontiellä käytiin sahaamassa koivu tieltä.

- Joissakin myrskyissä meillä on ollut enemmän tehtäviä, mutta nyt nämä olivat hyvin suppealla alueella. Myrsky rajoittui lähinnä Orimattilaan ja osin Nastolaan, Paukkunen sanoo.

Virenojalla kulki lauantai-iltana mahdollisesti myös trombi, joka niitti puita tieltään. Osaan kylätaajaman taloista sähköt palasivat yhdeksän tunnin jälkeen, mutta muutama talo oli ilman sähköä vielä sunnuntai-iltana, vuorokautta myöhemmin.

.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 4. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 5. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 6. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 7. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 8. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 9. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 10. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 11. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 12. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 13. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 14. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 15. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.