Rasvaisia juttuja vääntävä promoottori, pakenevat kuulijat ja listaykköseksi nousu - Don Huonoilla on Lahdesta monta hauskaa muistoa

Don Huonot kävi useasti Lahdessa suosionsa huipulla. Kuva on luultavasti Lahden Cumuluksesta, johon Piikkilankaa-kiertue päättyi vuonna 1998. Markus Henttonen

Anne Honkanen

Lahti on yksi viidestä paikkakunnasta, joilla bändi soittaa. Se lisättiin kiertuelistaan sen jälkeen, kun muut esiintymiset muun muassa Helsingissä ja Turussa olivat loppuunmyytyjä.

- Lisäkeikkoja oli kyselty, mutta ne eivät mahdu aikatauluumme. Lahti sopi kuitenkin hyvin, koska se on lähellä Helsinkiä.

Mössön keikka avaa juhlakiertueen 21. syyskuuta. Keikan liput tulevat myyntiin perjantaina 18. elokuuta.

Don Huonot ja Apulanta julkaisivat yhdessä Torremolinos-EP:n vuonna 2000. Yhtyeet myös esiintyivät yhdessä. Tässä oltiin taas Cumuluksessa Lahdessa. ksin

Listaykköseksi Lahdessa

Läpimurtolevyyn liittyy Lahdesta bändille erittäin lämmin muisto. Yhtye käynnisti Hyvää yötä ja huomenta -levyn kiertueensa täältä syyskuussa 1997, kun levy oli julkaistu. Cumuluksen keikka oli loppuunmyyty, kuten lähes kaikki muutkin kiertuepaikat, joten se lupaili menestystä myös albumille.

Ahola muistaa heränneensä keikan jälkeisenä aamuna toimittajan ja hyvän ystävän Katja Ståhlin soittoon. Uutiset olivat loistavia.

- Me oltiin listaykkösiä. Rollarit olivat kakkosena listalla.

Ykkösenä levy pysyikin seitsemän viikkoa.

Cumuluksesta alkoi tiivistahtinen kiertue, jonka aikana bändi teki 30 keikkaa 40 päivässä. Ahola sanoo, että se oli hauskaa, mutta niin raskasta, ettei työrupeamaa ole sen jälkeen tarvinnut toistaa.

Don Huonot palasi myöhemmilläkin kiertueillaan Lahden Cumulukseen, joka oli tuohon aikaan kaupungin ykkösmesta. Esimerkiksi Piikkilankaa-EP:n kiertue pantiin siellä pakettiin.

Hyvää yötä ja huomenta möi pian platinaa, ja se palkittiin vuoden albumina Emma-gaalassa. Riidankylväjä julistettiin samassa gaalassa vuoden biisiksi ja Don Huonot vuoden yhtyeeksi.

Kaikkiaan Hyvää yötä ja huomenta on myynyt ainakin 75 000 kappaletta, ja sillä on Riidankylväjän lisäksi muitakin klassikoita kuten nimibiisi sekä Piikkilankaa, Viiden tähden sekopää ja Olemme kuin veljet. Syksyn keikoilla yhtye soittaa kaikki levyllä olleet laulut.

Don Huonojen klassikkolevyn kansi vuodelta 1997. Yhtye tekee viisi keikkaa läpimurtolevyn 20-vuotista olemassaoloa juhlistaakseen.

Kaikilla muita töitä muusikkoina

Juhlakiertueen kunniaksi bändi julkaisee levyn uudelleen masteroidun version vinyylinä. Tuplan toisella kiekolla on muun muassa Piikkilankaa-EP. Uutta materiaalia tuplalla ei ole, eikä sitä ole lähiaikoina luvassakaan.

Myös kiertäminen jää näihin syksyn viiteen klubikeikkaan.

- Kaikilla on seuraavaksi kahdeksi vuodeksi kalentereissa merkintöjä, joten jatkoa ei ole mahdollisuutta miettiä, Ahola sanoo.

Soolourallaan viihtyvä Kalle Ahola on valmistellut pitkään uutta Valo, jota hengitän -albumiaan, jonka ensimmäiset singlet julkaistaan vielä tämän vuoden puolella.

Kitaristi Kie von Hertzenin Von Hertzen Brothers -yhtye on sekin ahkeroinut studiossa, ja julkaisee uuden levyn marraskuussa.

Molemmilla levyillä studiossa on häärinyt myös basisti Jukka Puurula, joka työskentelee äänittäjänä ja tuottajana.

Rumpali Jussi Chydenius on pitkään ollut Lauluyhtye Rajattomassa. Rajaton esiintyy tällä viikolla Lahdessa Sinfonia Lahden kanssa.

- Meillä on positiivisella tavalla mielenkiintoinen tilanne, sillä jokainen jäsen on jatkanut musiikkiuralla. Olemme muusikkoina hyvässä hapessa eikä keikkoja varten tarvitse opetella soittamaan.

Kiertueella Don Huonojen peruskokoonpanoa vahvistaa kiertuekitaristi Jarmo Saari.

Don Huonot esiintyi Heinolassa Jyrää -konsertissa vuonna 2002. whur wilma hurskainen

Albumin kuvat uusiksi Tallinnassa

Yhtye kävi myös kuvaamassa Hyvää yötä ja huomenta -levyn valokuvat uudelleen. Sini-taustainen, vahvasti mieleen jäänyt levyn kansi sekä muut kuvat oli otettu Tallinnassa.

20 vuotta sitten kuvaajana toimi legendaarinen, jo edesmennyt kuvaaja Jouko Lehtola. Nyt kuvat otti Marek Sabogal.

Kansi oli kuvattu Pyhän Nikolaoksen kirkolla, joka toki löytyi samasta paikasta - vaikkakin ehostettuna. Sen sijaan alkuperäisessä kuvassa olevaa raskasta kukkaruukkua, jonka päällä Jussi Chydenius istui, ei enää kirkolta löytynyt.

Ahola lähti kävelemään lähistölle ja löysi ihmeekseen samaisen ruukun - mutta tyystin uudessa käytössä.

- Se oli sadan metrin päästä eräässä ravintolasta tuhkakuppina.

Vuonna 1995 Don Huonot julkaisi Kaksoisolento-albumin, johon liittyvältä kiertueelta kuva luultavimmin on. Siihen viittaa Kalle Aholan päässä oleva mustavalkoinen hattu. Levyn teema oli kansia myöten mustavalkoisuus. ksin

Ensimmäinen keikka kehä kolmosen ulkopuolella

Toinen Aholan Lahteen liittyvä hyvä - tai ainakin hauska - muisto sijoittuu bändin varhaisvuosiin.

Lahti oli ensimmäinen paikkakunta, jossa uraansa aloitteleva Don Huonot esiintyi kotikaupunkinsa Helsingin ulkopuolella. Vuosi oli 1989 ja paikka oli Freetime, joka sijaitsi Vapaudenkadulla nykyisen Ten Dollars Saloonin paikalla.

Pubin liitutaulussa keikkaa mainostettiin iskulauseella ”Tänä iltana Hassisen Koneen tapaan Don Huonot”. Se viittasi bändin demosta kirjoitettuun arvioon, jossa yhtyettä verrattiin Hassisen Koneeseen.

Keikkamaailmaan bändin tutustutti keikan buukannut promoottori, jolla oli niin rasvaiset jutut, että 17-vuotiaat taidelukion kasvatit alkoivat tuntea olonsa vaivautuneiksi.

Kun keikka alkoi, Aholalle tuli muutenkin mieleen, että kaikki eivät ehkä olleet tulleet paikalle heidän takiaan.

- Joidenkin iltaa soittomme häiritsi, ja yleisöä alkoi poistua paikalta. Basistimme yritti estää heidän lähtöään seisomalla soittamassa pubin oviaukossa.

Don Huonot hullaannutti yleisön Mukkula-rockissa Lahdessa vuonna 1999. lhoi leeni hoimela

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut