Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Hollolalainen Helena Vaari on harvinainen osaaja - sama tekijä suunnittelee ja tekee taidokkaita kirkkotekstiilejä

Kirkkotekstiilit ovat yleensä käytössä paikassa, johon ne on tarkoitettu, mutta nyt Lahdessa on ainutlaatuinen tilaisuus päästä tarkastelemaan niitä lähempää kuin tavallisesti - ja tavanomaisesta poikkeavassa ympäristössä.

Hollolalaisen tekstiilitaiteilijan Helena Vaarin suunnittelemia ja toteuttamia kirkkotekstiilejä on esillä Galleria Nuovossa. Näyttelytilat ovat täyttyneet muun muassa kalkkiliinoista, alttarivaatteista ja kasukoista.

Vaarilla on kirkkotekstiileiden tekemisestä kokemusta jo 30 vuoden ajan. Hänen käsistään on lähtenyt lähes 300 tekstiiliä ilahduttamaan kävijöitä ja käyttäjiä kymmenessä kirkossa eri puolilla Suomea. Vaari on saanut näyttelyyn lainaan tekstiilejä kaikista kirkoista, joihin on niitä suunnitellut.

- Tekstiilejä katsellessa on tullut nostalginen olo. Niitä on kertynyt paljon, mutta muistan jokaisen, Vaari sanoo.

Tekstiilien valitseminen näyttelyyn sadoista ehdokkaista oli taiteilijan mielestä lähes mahdoton tehtävä. Siinä häntä auttoi sisustusarkkitehti Hanni Koroma, joka on suunnitellut näyttelyn.

Vaarin kirkkotekstiilejä voi ihailla lähialueilla Hollolan keskiaikaisessa kirkossa, Salpausselän, Joutjärven, Hämeenkosken ja Padasjoen kirkoissa.

Unelmien täyttymys

Vaari on kirkkotekstiilien tekijänä harvinaisuus. Hän suunnittelee ja valmistaa tekstiilit itse, kun yleensä suunnittelija on eri ammattilainen kuin tekijä. Vaarilta onnistuvat kuitenkin molemmat tehtävät.

Vaari sanoo työnsä olevan unelmien täyttymys. Hänellä on riittänyt tilauksia valmistumisesta, vuodesta 1987, lähtien, ja töitä on sovittu eteenpäin kahdeksi vuodeksi.

Vaari luonnehtii tekniikkaansa maalaamiseksi ompelukoneella. Kone on hänen siveltimensä ja langat maaleja. Kone on säädetty niin, että sillä voi ommella millaista kuviota taiteilija vain haluaa suoran tikin sijaan - suoraa saumaa taiteilija sanoo olevansakin huono ompelemaan.

Erivärisiä lankoja teoksessa on paljon - lankaa voi mennä yhteen teokseen kymmeniä kilometrejä.

Tekstiilit kirkon mukaan

Kirkkotekstiilien suunnittelu on Vaarin mukaan vapaata eikä ohjeistusta tule.

Jokainen kirkko on kuitenkin erilainen ja vaatii sinne sopivat tekstiilit. Suunnitteluun vaikuttaa moni asia, joista kirkon interiööri on yksi. Oleellisesti lopputulokseen vaikuttavat kirkkotekstiilien värit ja kirkollinen sanoma.

Vaari kertoo tekevänsä tekstiileistään tarkat suunnitelmat, mutta lopputulos voi olla erilainen kuin hän oli ajatellut. Taiteilija käy paikan päällä kirkossa testaamassa suunnitelmiensa sopivuutta sitä mukaa kun työ edistyy.

Vaari käyttää tekstiileissään mielellään myös paikallista symboliikkaa tai asioita, jotka ovat yleisesti tuttuja kirkossakävijöille. Hämeenkosken kalkkiliinassa on kuvattuna esimerkiksi vettä, joka viittaa paikkakunnan koskeen.

- Symboliikka voi lohduttaa tai ilahduttaa kirkossakävijää. Assosiaatio kirkkotekstiileistä omaan elämään on tärkeä, Vaari sanoo.

Myös taidetekstiilejä

Näyttelyn pääosa on kirkkotekstiilejä, mutta Vaari on tehnyt paljon myös taidetekstiilejä. Niitä on ollut esillä muun muassa Lahdessa ja muualla Suomessa sekä ulkomailla.

Nuovon näyttelyssä mukana on aivan tuoreita näytteitä taidepuolesta - näyttävä Roomatar-teos valmistui tällä viikolla. Sen esikuva on ollut Vestan neitsyen patsas Forum Romanumissa.

Taidetekstiileissä Vaari kuvaa usein kangasta kankaalla. Se näkyy myös Roomattaressa, jossa mekko laskeutuu taidokkaina laskoksina neitsyen jalkoihin samettipohjalla.

Vaarin toivetyökin liittyy alaan, jossa kangas on merkittävässä osassa

- Suuri haaveeni olisi päästä tekemään yhteistyötä jonkun ranskalaisen tai italialaisen muotitalon kanssa.

Suomalaiselle Marja Kurjelle Vaari on suunnitellut huivia ja solmioita.

Ministeri avasi

Helena Vaarin näyttelyn avajaisia vietettiin lauantaina 19.8. Näyttelyn avasi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.), jonka Vaari oli tavannut aiemmin yrittäjänaisten tilaisuudessa.

Nuovon syksyn muissa näyttelyissä esillä on Maija Annikin ja Jaakko Mattilan teoksia yhteisessä näyttelyssä sekä omassa näyttelyssään kärköläläisen kuvanveistäjän Satu Loukkolan teoksia tämän 60-vuotisjuhlien kunniaksi.

Galleria Nuovo: Helena Vaari - Neula siveltimenä 30 vuotta 20.8.-17.9. Mariankatu 16 B, Lahti. Avoinna ke-pe klo 14-17, la klo 12-15, su klo 14-17. Helena Vaari on paikalla galleriassa tiistaisin näyttelyn aikana klo 13-18.