Näin turvasumutin toimii

Sumutin sujahtaa hyvin taskuun ja pois sieltä. Punaisen liipaisimen päällä on suojaläppä, jonka tarkoitus on estää sumuttimen laukaiseminen vahingossa. Viena Kytöjoki

Minna Krupka

Turvasumuttimet ovat varustautumisen välineitä, joiden tarkoitus on antaa uhrille mahdollisessa uhkatilanteessa etumatkaa pakenemiseen. Sumute tähdätään hyökkääjän silmiin, jolloin uhri voi saada muutaman lisäsekunnin pakenemiselle.

Turvasumuttimen tehoaine on yleensä menthol, joka aiheuttaa hyökkääjälle hetkittäisen sokaisevan vaikutuksen. Myös kirvelyä voi aiheutua.

- Lupavapaan sumutteen vaikutus on yksilöllinen. Se voi kestää muutamia sekunteja tai useita minuutteja, Miko Linnavirta kertoo.

Hän myy sumutteita lahtelaisessa Total Shopissa. Linnavirta kuvailee sumutetta kuin vahvaksi suuvedeksi, mutta sumutteen muodossa. Joissakin valmisteissa on alkoholia pakkaskestävyyden lisäämiseksi.

- Turvasumutin ei ole toista vahingoittava ase, Linnavirta painottaa.

Miko Linnavirran mukaan on tärkeintä, ettei ulkona liikkumista ala pelätä. Turvasumutin on sopiva väline varautumista varten, jos sellaisen kokee tarvitsevansa. Viena Kytöjoki

Jotta sokaiseva vaikutus saadaan aikaan, on sumutteen eli mentholin osuttava silmiin.

- Vaikutuksen kesto riippuu siitä, osuuko sumute silmiin ja paljonko sitä menee silmiin.

Linnavirta ohjeistaa, ettei sumuttimen sisältöä kannata jäädä säästelemään.

- Sumutetaan niin paljon, että silmiin on varmasti saatu tarpeeksi mentholia, minkä jälkeen välittömästi pakeneminen.

Joissakin sumutevalmisteissa on myös mukana iholle tarttuvaa väriainetta. Väri voi helpottaa poliisia tunnistamaan hyökkääjän. Sumutteissa voi olla myös hälytysääni.

- Mutta ääni ei pysäytä hyökkääjää, Linnavirta sanoo.

Lupavapaat turvasumuttimet eivät vaadi osto- tai hallussapitolupaa. Niitä myydään verkkokauppojen lisäksi monissa marketeissa ja apteekeissa. Yleensä sumutin maksaa kymmenestä eurosta muutamaan kymmeneen euroon. Total Shopin verkkokaupasta ja kivijalkamyymälästä sumutteita myydään kymmeniä kuukaudessa.

- Ala-ikäisille emme myy.

Lupavapaita turvasumuttimia myydään myös marketeissa. Viena Kytöjoki

Luvanvaraisia OC-kaasusumuttimia, usein virheellisesti pippurisumutteiksi kutsuttuja sumutteita myydään vain hallussapitoluvan omaaville henkilöille.

Katso Total Secin videolta, miten turvasumutin toimii usean metrin päässä olevaan hyökkääjään.

Aiheeseen liittyvää

  1. Turun terrori-isku lisäsi huimasti turvasumuttimien kysyntää
    22.8.2017 18:44
  2. Hätäpuhelut helpottuvat syksyllä - "Kun hätä on suurin, hyvinkin yksinkertaisesta asiasta voi olla iso apu"
    22.8.2017 9:00

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut