Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Näin turvasumutin toimii

Turvasumuttimet ovat varustautumisen välineitä, joiden tarkoitus on antaa uhrille mahdollisessa uhkatilanteessa etumatkaa pakenemiseen. Sumute tähdätään hyökkääjän silmiin, jolloin uhri voi saada muutaman lisäsekunnin pakenemiselle.

Turvasumuttimen tehoaine on yleensä menthol, joka aiheuttaa hyökkääjälle hetkittäisen sokaisevan vaikutuksen. Myös kirvelyä voi aiheutua.

- Lupavapaan sumutteen vaikutus on yksilöllinen. Se voi kestää muutamia sekunteja tai useita minuutteja, Miko Linnavirta kertoo.

Hän myy sumutteita lahtelaisessa Total Shopissa. Linnavirta kuvailee sumutetta kuin vahvaksi suuvedeksi, mutta sumutteen muodossa. Joissakin valmisteissa on alkoholia pakkaskestävyyden lisäämiseksi.

- Turvasumutin ei ole toista vahingoittava ase, Linnavirta painottaa.

Jotta sokaiseva vaikutus saadaan aikaan, on sumutteen eli mentholin osuttava silmiin.

- Vaikutuksen kesto riippuu siitä, osuuko sumute silmiin ja paljonko sitä menee silmiin.

Linnavirta ohjeistaa, ettei sumuttimen sisältöä kannata jäädä säästelemään.

- Sumutetaan niin paljon, että silmiin on varmasti saatu tarpeeksi mentholia, minkä jälkeen välittömästi pakeneminen.

Joissakin sumutevalmisteissa on myös mukana iholle tarttuvaa väriainetta. Väri voi helpottaa poliisia tunnistamaan hyökkääjän. Sumutteissa voi olla myös hälytysääni.

- Mutta ääni ei pysäytä hyökkääjää, Linnavirta sanoo.

Lupavapaat turvasumuttimet eivät vaadi osto- tai hallussapitolupaa. Niitä myydään verkkokauppojen lisäksi monissa marketeissa ja apteekeissa. Yleensä sumutin maksaa kymmenestä eurosta muutamaan kymmeneen euroon. Total Shopin verkkokaupasta ja kivijalkamyymälästä sumutteita myydään kymmeniä kuukaudessa.

- Ala-ikäisille emme myy.

Luvanvaraisia OC-kaasusumuttimia, usein virheellisesti pippurisumutteiksi kutsuttuja sumutteita myydään vain hallussapitoluvan omaaville henkilöille.

Katso Total Secin videolta, miten turvasumutin toimii usean metrin päässä olevaan hyökkääjään.