Rakennusmiehen puukkoon ei puututa - Päijät-Hämeessä teräaseiden hallussapitorikoksia vähemmän kuin viime vuonna

Puukkojen ja muiden vahingoittamiseen soveltuvien esineiden hallussapidosta voi saada sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Sami Lettojärvi

Leo Autere

Päijät-Hämeessä poliisin tietoon tulee vuosittain reilut 160 toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapitoon liittyvää rikosta. Noin yhdeksän kymmenestä rikoksesta tapahtuu Lahdessa.

Toisen vahingoittamiseen tarkoitettuja esineitä ovat esimerkiksi teräaseet, rikotut lasiesineet, ketjut ja pesäpallomailat. Rangaistus hallussapidosta voi olla sakko tai vankeutta enintään kuusi kuukautta.

Rikosten määrä on pysynyt tasaisena viime vuosina. Tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä poliisin tietoon oli tullut hieman vähemmän tapauksia kuin viime vuonna samalla aikavälillä. Päijät-Hämeessä oli 86 tapausta, kun edellisenä vuonna niitä oli 101.

Nyrkkiraudat, stiletit ja heittotähdet lukeutuvat vaarallisiin esineisiin

Vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapito on kielletty yleisellä paikalla kuten kadulla, torilla tai ravintolassa. Kielto ei kuitenkaan koske esineitä tai aineita, joiden hallussapito on työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen. Poliisi ratkaisee hallussapidon hyväksyttävyyden asiayhteyden perusteella.

- Tyypillinen esimerkki on rakennusmiehen puukko, jonka hallussapitoon ei puututa kun hän on vaikka nakkikioskilla ruokatunnilla, kertoo apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisista.

Vaarallisen esineen hallussapitoon liittyviä rikoksia tulee poliisin tietoon Päijät-Hämeessä parisenkymmentä vuosittain. Vaarallisia esineitä ovat esimerkiksi nyrkkiraudat, stiletit ja heittotähdet.

Lupavapaiden turvasumuttimien kantamiseen poliisi ei puutu.

- Voi silläkin periaatteessa syyllistyä pahoinpitelyyn. Silloin siitä tulee rikoksentekoväline, ja se otetaan pois. Rikoksia tehdään monilla muillakin sinänsä laillisilla esineillä, Seppänen kertoo.

Tehokkaampien välineiden lupia myönnetään vain ammattilaisille

Turvasumuttimia huomattavasti tehokkaampiin paprikasumuttimiin Hämeen poliisi myöntää viitisenkymmentä lupaa vuosittain. Myönnettyjen lupien määrä on pysynyt hyvin tasaisena, eikä ainakaan tällä tasolla turvallisuudentunteen horjuminen näy, sanoo ylikonstaapeli Markku Elonen Hämeen poliisista. Luvat ovat viiden vuoden mittaisia, joten niitä uusitaan.

- Kukaan ei ole soitellut ja kysellyt, että tunnen oloni turvattomaksi ja voisinko siksi saada paprikasumuttimen - ei Turun tapahtumien jälkeen, eikä niitä ennenkään.

Poliisi myöntää lähes kaikki luvat turvallisuusalan ammattilaisille kuten vartijoille ja järjestyksenvalvojille. Muille lupia myönnetään äärimmäisen harvoin.

- Muistelen, että kultasepänliikkeeseen lupa on annettu, koska siellä myyjä joutuu tekemään yksin töitä ja arvotavaraa on paljon. On kuitenkin äärimmäisen harvinaista, että lupa myönnetään muille kuin turvallisuusalan ammattilaisille, Elonen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.