Lahtelainen Jaakko Kuusisto sai tilauksen, josta säveltäjän työt eivät parane

- Se on tehtävä, josta säveltäjän työt eivät oikein Suomessa parane, Kuusisto toteaa.

Oopperan tilaamiseen ei kovin monella taholla Suomessa riitä rahkeita, ja niistä harvoistakin tahoista Kansallisooppera painii aivan omassa sarjassaan. Kansallisooppera on oopperatuotantojen ykköstalo, ja Kuusistolla on käytössään suuren talon koko koneisto.

Kansallisooppera on viime vuosina tilannut uuden oopperan suomalaissäveltäjiltä noin vuoden tai kahden välein. Edellinen kotimaisen oopperan kantaesitys oli alkuvuodesta 2016, jolloin heviooppera Indigo sai ensiesityksensä. Seuraava kantaesitys on syyskuun alkupuolella ensi-iltaan tuleva Syyssonaatti. Kuusiston säveltämä ooppera on vuorossa sen jälkeen, ja se kantaesitetään tammikuussa 2019.

Palkittu menestysteos

Uusi ooppera pohjautuu Ulla-Lena LundberginJää (Is) -romaaniin. Teos sai Finlandia-palkinnon vuonna 2012, ja se oli myös valtava kaupallinen menestys. Romaania on tähän mennessä myyty Suomessa ruotsin- tai suomenkielisenä yhteensä lähes 150 000 kappaletta. Suosittuun romaaniin pohjautuvan oopperan voi jo ennakkoon uskoa kiinnostavan myös lippuluukulla.

Menestysromaanista ei aiemmin ole tehty näyttämösovituksia. Kansallisoopperan tiedotteen mukaan kiinnostusta on ollut, mutta Ulla-Lena Lundberg antoi luvan toteutukseen vasta Kansallisoopperalle.

Aihepiiri kiinnosti heti

Keskustelut tilauksesta käynnistyivät puolitoista vuotta sitten, jolloin Kuusisto oli mukana heviooppera Indigossa. Kuusisto vastasi tuolloin Apocalyptican Eicca Toppisen ja Perttu Kivilaakson teoksen sovituksista ja orkestroinnista.

Uuden oopperan aihetta pohdittiin ensiksi hetken, mutta aika nopeasti Kuusisto ja oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi päätyivät Jää-romaaniin. Kuusisto ei vielä tuolloin ollut lukenut teosta, mutta oli kuullut siitä paljon hyvää.

- Aihepiiri oli sellainen, että se kiinnosti minua automaattisesti, Kuusisto kertoo.Jää-romaani sijoittuu saaristoon, joka on Kuusistollekin tärkeää seutua. Hän on viettänyt lapsuutensa rannikolla ja viihtyy edelleen hyvin vesillä veneilemässä. Hauska yhteensattuma on, että Kuusisto on myös viettänyt sapattivuoden Utössä, niillä seuduilla, joihin Lundbergin romaanissa viitataan. Meri ja elämä saaristossa on siis tuttua kaikkina vuodenaikoina.

Oopperan libretossa kerrotaan olevan mukana romaanin olennaiset tapahtumat ja henkilöt. Sen on kirjoittanut Kansallisoopperan päädramaturgi Juhani Koivisto.

Ooppera kertoo romaanin tavoin tarinan nuoresta papista ja hänen perheestään, joka asettuu syrjäiselle saarelle sotien jälkeen. Idylli särkyy, kun tulee talvi ja jää, jonka pettävyyttä pappi ei vielä tunne.

Suurta kuvaa hahmottelemassa

Oopperan sävellystyö on nyt siinä vaiheessa, että Kuusisto odottelee suurta ahaa-elämystä, joka määrittelisi teoksen kokonaisilmeen.

- Se on tehtävä itselle ensin selväksi.

Kuusisto sanoo, että sävellystyötä täytyy kypsytellä aika kauan, ja kantava idea voi putkahtaa esiin missä vain.

Tilaaja on antanut säveltäjälle vapaat raamit, mutta on määritellyt teoksen keston ja sen ensi-illan.

Kansallisoopperan tilaus on Kuusiston toinen täysimittainen ooppera. Ensimmäinen oli Ilmajoen Musiikkijuhlien tilaama Elämälle, ooppera Oskar Merikannosta (2015). Sitä ennen hän on säveltänyt erittäin suositun koko perheen oopperan Koirien Kalevalan ja lastenoopperan Prinsessan och vildsvanarna.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut