Vuodeosastolle useita kertoja päätyvien määrää on saatu vähennettyä

Tarja Liikonen ja Katri Nousiainen ovat asiakaspäälliköitä. Juha Peurala

Emmi Tuomisto

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on saatu hyviä tuloksia hyödyntämällä case manager -mallilla eli suomeksi asiakaspäällikkömallilla. Malli on ollut käynnissä nyt noin vuoden ajan ja sitä aiotaan jatkaa pysyvänä toimintamallina.

Toimintamallin tarkoituksena on auttaa niitä potilaita, joille kertyy vuoden aikana yli kolme vuodeosastojaksoa keskussairaalassa. Jos potilas itse haluaa, hän voi tulla asiakaspäällikön asiakkaaksi ja asiakaspäällikkö auttaa selvittämään, miten asiakkaan elämä jatkuisi kotona sujuvasti niin, ettei vuodeosastojaksoja kertyisi enempää.

- Jos perusterve ihminen tulee vuodeosastolle jonkin operaation jälkeen, hän saa mukaan kotihoito-ohjeet ja hoito onnistuu, mutta kaikilla ei ole kotona sellaisia olosuhteita, joissa he pystyisivät pitämään itsestään huolta. Kysymys voi olla vaikka se, onko ihmisellä rahaa maksaa sairaalalaskut ja ostaa lääkkeitä, projektipäällikkö Satu Kopra kuvailee.

Asiakaspäälliköt ovat koulutukseltaan sairaanhoitajia, joilla on laajaa osaamista sosiaali- ja terveyspalveluista. He perehtyvät asiakkaan potilastietoihin huolella ja pohtivat yhdessä asiakkaan kanssa, millaista apua tämä tarvitsee ja mitä on saatavilla. Usein tueksi tarvitaan sosiaalityöntekijää, fysioterapeuttia, kotihoitoa, vammaispalveluita tai kolmannen sektorin toimijoita. Asiakaspäällikkö huolehtii myös siitä, että eri alojen ammattilaiset ovat keskenään kartalla siitä, mikä asiakkaan tilanne on.

Lupa kysytään aina

Ennen hankkeen käynnistämistä oletuksena oli, että suurin osa asiakkaista olisi yli 75-vuotiaita, mutta näin ei ole ollut. Asiakkaiden iät ja tilanteet vaihtelevat laidasta laitaan. Vuoden aikana asiakaspäälliköt ovat selvittäneet noin 600 vuodehoitojaksoa, joista osa on koskenut samoja ihmisiä. Hanke on käytössä keskussairaalan somaattisilla vuodeosastoilla.

- Potilaan tulosyy vuodeosastolle voi olla vaikka vatsakipu. Kun se on hoidettu, kotiinlähdön hetkellä alkaakin realisoitua kaikki se muu, mikä asiakkaan elämässä vaatii apua, Kopra sanoo.

Kenenkään ei ole pakko ottaa apua vastaan ja asiakkailta kysytään aina lupa siihen, mitä terveystietoja saa katsoa ja voidaanko esimerkiksi omaisiin olla yhteydessä vai ei. Sekin pitää muistaa, että joillain potilailla on aidosti tarve tulla vuodeosastolle hoitoon useita kertoja vuodessa, eikä taustalla ole mitään erityistä tuen tarvetta. Silloin asiakaspäällikköä ei tarvita.

Säästöä saatu

Hankkeessa on tarkasteltu mukana olleiden asiakkaiden tilannetta ennen ja jälkeen manageroinnin. Tulosten mukaan tukea saaneiden potilaiden hoitojaksot vähenivät 24 prosenttia ja päivystyskäynnit peräti 44 prosenttia. Potilaiden hoidon kustannukset erikoissairaanhoidossa vähenivät viidenneksellä. Palaute on ollut myönteistä niin asiakkailta itseltään kuin ammattilaisiltakin.

Case manager -toimintamalli on peräisin Yhdysvalloista. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän saamat hyvät kokemukset ovat herättäneet kiinnostusta myös muualla Suomessa. Jatkossa tavoitteena on tarjota mallia myös perusterveydenhuollon asiakkaille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.