Sisäilmasta yhteydenottoja lähes viikoittain Orimattilassa: "Se on valitettavasti tätä päivää"

Orimattilan yhteiskoululla sisäilmakorjaukset saatiin tehtyä juuri ennen lukuvuoden alkua. Nyt edessä on seurantavaihe. Pertti Louhelainen

Kimmo Kangas

Orimattilan sisäilmakorjauksissa eletään parhaillaan suvantovaihetta. Toimitilajohtaja Ismo Aallon mukaan korjauksia tehdään tällä hetkellä lähinnä vanhalla terveysasemalla, joka on sivistyspalveluiden käytössä. Siellä remontissa on muutama huone.

Tilanne voi muuttua, kun Vuorenmäen koululla Artjärvellä tehdyn kuntotutkimuksen tulokset valmistuvat. Koulun henkilökunta ja oppilaat ovat oireilleet ja koululla päätettiin tehdä kesällä perusteellisempi kuntotutkimus.

- Se on meillekin vähän vieras kiinteistö, joten tilannetta lähdettiin selvittämään kuntotutkimuksella, jossa avattiin rakenteita, sanoo Orimattilan kiinteistöpalvelupäällikkö Jarmo Rantalainen.

Vuorenmäen koulun rehtorin Outi Aallon mukaan oireilu koululla ei ole ollut niin laajamittaista, että pelkästään sen takia kuntotutkimuksiin olisi tarvinnut lähteä.

- Oireita on ollut parissa luokassa. Huoli on osalla huoltajista ollut iso, joten siksikin tutkimus päätettiin tehdä.

Aallon mukaan kuntotutkimusten lopullista raporttia odotetaan edelleen. Alustavien tietojen mukaan korjaustarvetta ei olisi.

- Kun raportit tulevat, ne ovat koululla avoimesti nähtävissä, Aalto sanoo.

Sisäilmaselvityksiä neljässä paikassa

Sisäilmaselvityksiä on Rantalaisen mukaan tehty Orimattilassa myös yhteiskoululla, Jokivarren koulun D-osassa ja vanhassa terveyskeskuksessa. Vuorenmäellä tutkimukset ovat kesken, mutta esimerkiksi yhteiskoululla sisäilmakorjaukset saatiin valmiiksi juuri ennen lukuvuoden alkua.

- Nyt edessä on seurantavaihe, jossa katsotaan, miten korjaukset tehoavat ongelmatiloihin ja tuleeko henkilökunnalta tai oppilailta ilmoituksia, kertoo rehtori Olli-Matti Selin.

Yhteiskoulu on ollut sisäilman suhteen yksi Orimattilan ongelmatiloista. Nyt päättyneessä yhteiskoulun sisäilmaremontissa on muun muassa poistettu lattiapinnoite, liima ja tasoitekerros. Viime vuonna tehdyissä sisäilmatutkimuksissa yhteiskoulusta löytyi ongelmia opetustilojen alapohjarakenteista ja kellarikerroksen varastotiloista. Myös kellarikerroksen ongelmat on Rantalaisen mukaan korjattu.

- Yhteiskoulu on sen ikäinen, että ei osaa sanoa, mitä jatkossa on tulossa. Jotakin voi tulla taas vastaan. Tilannetta seurataan koko ajan, Ismo Aalto sanoo.

Mittavia sisäilmakorjauksia on tehty myös Jokivarren koululla. Koulun D-osasta on poistettu muun muassa välipohjien vanhoja materiaaleja.

- Toistaiseksi Orimattilassa ei ole jouduttu turvautumaan viipalekouluihin väistötiloina, mutta sekin saattaa tulla ajankohtaiseksi, jos isompia korjauksia tulee, Aalto sanoo.

Yhteydenottoja lähes viikoittain

Jarmo Rantalaisen mukaan yhteydenottoja sisäilmaolosuhteista tulee lähes viikoittain.

- Se on valitettavasti tätä päivää. Sisäilma-asia koskettaa lähes kaikkia kiinteistöjä jollain tavalla. Joku ilmoitus johtaa siihen, että asiaa lähdetään tutkimaan pidemmälle ja joissakin paikoissa löytyy helppojakin ratkaisuja.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n Orimattilan paikallisyhdistyksen työsuojeluvaltuutetun Päivi Hallikaisen mielestä sisäilmaongelmat vaikuttaisivat Orimattilassa olevan tällä hetkellä kohtuullisessa hallinnassa.

- Työsuojelun näkökulmasta asiat otetaan vakavasti ja niihin pyritään vaikuttamaan, mutta prosessi on tosi hidas. Joitakin ongelmakohteita on saatu korjattua hyvinkin, ja osassa ongelmat jatkuvat, vaikka korjauksia tehdään.

Hallikaisen tiedossa ei ole suurempia sisäilmaongelmia, mutta hän arvioi, että syksyn mittaan uusia tapauksia voi ilmaantua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.