Uutuuskirja esittelee piikkipallon, joka ei ole pelkkä lyllertäjä - "Siili on suloinen hyötyeläin"

Siili osaa juosta, kiivetä, tuhista ja ilmehtiä kuin ihminen.

Siili on monille tuttu öisien pihapiirien kulkija. Silti tästä herkkusuisena lyllertäjänä pidetystä nisäkkäästä tiedetään yllättävän vähän.

- On paljon sellaista, mikä tulee siiliä seuraavalle yllätyksenä. Esimerkiksi siilin jalat eivät olekaan niin töpöt kuin kuvitellaan. Siili on myös nopea liikkuja, ja se osaa uida ja kiivetä. Se ilmehtii kuin ihminen, siiliasiantuntija Tuula Nyström kertoo.

Nyström tutustuttaa lapset ja aikuisetkin siiliin uudessa tietokirjassaan Piikkipallo ihan pihalla (Maahenki). Kirjan lämminhenkinen, mutta realistinen kuvitus on Laila Nevakiven.

Lastenlaulun siili menee lypsylle, ja lastenkirjoissa siili häärää usein keittiössä esiliina yllään tai viettää talvi-iltaa teetä juoden.

- Lastenkirjat siileistä ovat ihania, mutta faktat itse eläimestä menevät useimmiten aivan pieleen. Siilille ei saa antaa maitoa, ja se tietenkin horrostaa talven. Halusin tehdä helppolukuisen tietokirjan siilistä, hän sanoo.

Nyström on tutkinut siilejä 15 vuoden ajan. Hän on myös hoitanut orpoja ja loukkaantuneita siilejä.

Siileistä pitäisi tehdä laskentaa

Nyström on huolissaan miljoonia vuosia eläneiden siilien häviämisestä.

- Siileistä pitäisi tehdä laskenta Suomessa. Ihminen on tehnyt siilille sellaiset elinolosuhteet, että eläin ei pitkään enää pärjää. Se on surullista. Tilanne on sama muualla Euroopassa.

Siili liikkuu ruoan perässä. Sillä on vain muutama kuukausi aikaa hankkia tarvittava vararavinto talvea varten.

- Siili syö ja syö, ja voi kulkea kymmenenkin kilometriä yössä ruokaa saadakseen. Siilillä on hyönteissyöjän piikkiset hampaat.

Nyström kehottaa suomalaisia huolehtimaan rakkaasta piikkipallostaan ruokkimalla ja tekemällä talvipesiä. Siilille voi antaa murskattuja maapähkinöitä, kissanruokaa ja vettä.

- Siili on suloinen hyötyeläin. Se syö tuhohyönteisiä sekä pitää hiiren- ja rotanpoikaset pois pihasta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut