Lahden kansanopisto yhden katon alle - päärakennukselle etsitään ostajaa

Kansanopisto on luopumassa vanhasta päärakennuksestaan. Katja Luoma

Ville Paso

Lahden kansanopisto tähtää toimintojensa keskittämiseen yhden katon alle ja etsii uutta omistajaa Harjukadun arvokkaalle päärakennukselle.

Päärakennuksen lisäksi opiston toinen koulurakennus, Lahden entinen kansakoulu osoitteessa Vuorikatu 13 on myynnissä. Opisto etsii parhaillaan uusia vuokratiloja, joihin koko sen toiminta voitaisiin jatkossa keskittää.

Vanhan päärakennuksen myyminen on ollut opiston suunnitelmissa jo puolitoista vuotta. Kansanopiston rehtori Petri Pullinen kertoo, että muutamia kiinnostuneita on ollut, mutta neuvottelut eivät ole edenneet. Syynä keskustelujen tyrehtymiseen on ollut esimerkiksi tarvittavien pääomien puute.

Päärakennus on näyttävä myös sisältä. Kai Sinervo

Asemakaavaan haetaan muutosta

Koska rakennuksen käyttötarkoitus mitä luultavimmin muuttuu uuden omistajan myötä, on asemakaavaan haettava muutosta. Kansanopisto on solminut NCC Suomi oy:n kanssa sopimuksen, joka käynnistää asemakaavan muutoksen haun opiston päärakennuksen Harjukadulla sijaitsevalle tontille.

Vanhoista tiloista luopumalla halutaan turvata opiston ydintehtävä, joka on vapaa sivistystyö. Uudelta omistajalta toivotaan resursseja arvokkaan rakennuksen ylläpitoon.

- Rakennuksen ylläpito on kallista. Sisältö on sitä tärkeämpää, Pullinen mainitsee viitaten ydintehtäviin.

Opisto etsii uutta omistajaa Arviointitoimisto oy:n kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Skopjesta saapuneita matkustajia
 3. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 4. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 5. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan
 6. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 7. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 8. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 9. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 10. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 11. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 12. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 13. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 14. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 15. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.