Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Onko maakuntavaaleihin haalittava jämäehdokkaita? - kuntavaaleissa tulos olisi ratkennut pienemmällä ehdokasmäärällä

Kuntavaalien tulos voitaisiin ratkaista nykyistä pienemmällä ehdokasmäärällä. Ainakin suurissa kaupungeissa puolueiden suuruusjärjestys olisi pysynyt samana, vaikka ehdokasjoukkoa olisi kutistettu kolmanneksella.

Asia käy ilmi kokoomusta lähellä olevan Ajatuspaja Toivon selvityksestä, jossa vertailtiin puolueiden kuntavaalikannatusta yli 100 000 asukkaan kaupungeissa.

Kaikissa kaupungeissa valtuuston paikkamäärän kokoinen lista riitti keräämään vähintään 90 prosenttia puolueen äänistä. Täysillä listoilla kolmasosalle ehdokkaista jäi jaettavaksi enintään 10 prosenttia äänistä.

Päijät-Hämeessä 103 ehdokasta

Ehdokkaita saa asettaa valtuuston kokoon nähden 1,5-kertaisen määrän. Selvityksessä huomautetaan, että puolueorganisaation resurssit menevät täysien listojen hankkimiseen, vaikka häntäpään ehdokkaat eivät oleellisesti muuta vaalitulosta.

- Näyttää ilmeiseltä, että maakuntavaaleissa riittäisivät maakuntavaltuustojen kokoiset ehdokaslistat, todetaan analyysin johtopäätöksenä.

Maakuntavaaleissa, jotka näillä näkymin pidetään vuoden kuluttua syksyllä, valitaan Päijät-Hämeessä 69 maakuntavaltuutettua. Täyden listan kokoamiseen tarvitaan 103 ehdokasta.

Etelä-Suomen Sanomat kysyi puolueiden piirivaikuttajilta, riittäisikö tätä pienempi ehdokasmäärä.

"Hyvä, että mahdollisimman moni ehdokkaana"

Lahdessa SDP ja kokoomus ovat perinteisesti keränneet kuntavaaleihin täyden ehdokaslistan. Hämeen Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Pirjo Alijärvi ei pienentäisi maakuntavaalien ehdokasmäärää.

- Vaaleissa on kyse demokratian toteutumisesta sekä ihmisten mahdollisuudesta vaikuttaa, kertoa omaa asiaansa ja tulla kuulluksi. Sitä taustaa vasten on hyvä asia, että mahdollisimman moni voi olla ehdokkaana, hän toteaa.

Alijärvi huomauttaa, että Lahdessa SDP:n kuntavaalilistalle oli jopa ylitarjontaa.

- Valitettavaa oli, että hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois. Mieluummin tekisin työtä sen eteen, että ehdokkaita saadaan kuin lähtisin supistamaan listaa.

"Pienempi määrä voisi olla perusteltu"

Kokoomuksen Hämeen piirin puheenjohtaja Juha Rostedt pitää maakuntavaalien ehdokasmäärää korkeana.

- Äkkiseltään tuntuu, että huomattavasti pienempi määrä voisi olla perusteltu. Tietysti maakuntavaaleissa joudutaan hakemaan alueellista kattavuutta, mutta on ehdokasmäärä iso joka tapauksessa.

Rostedt pitää selvänä, että kokoomus saa maakuntavaaleihin täyden listan.

- Emme tietenkään lähde vapaaehtoisesti pienentämään ehdokasmäärää. Eri asia on, jos vaalilaki määrittää ehdokasmäärän vastaamaan valtuuston kokoa.

Myös Hämeen vihreiden puheenjohtaja Riina Puusaari olisi valmis pienentämään maakuntavaalien ehdokasmäärää.

- Vaalit ovat ihan uudet, ja varmaan aika moni ehdolle asettuvista on myös kunnanvaltuutettuja. Kuntavaalien ehdokaslistoja en lähtisi pienentämään, koska pienissä kunnissa se vähentäisi demokratiaa.

"Voimasuhteet voivat kääntyä häntäpään äänillä"

Rostedt ja Puusaari huomauttavat, että ehdokkaiden vaalimenestystä on vaikea ennakoida etukäteen.

- Ei ole sanottu, kuka pärjää, mitkä ovat verkostot ja miten kampanjaa tehdään, Rostedt toteaa.

- Listoilla voi olla mustia hevosia, jotka keräävät paljon ääniä. Sitä ei ehdokasasettelussa tiedetä, Puusaari sanoo.

Keskustan Päijät-Hämeen piirin puheenjohtajan Jukka Mölsän mielestä ehdokkaiden määrällä on merkitystä.

- Monissa vaaleissa on nähty, että ehdokasmääräkin korreloi vaalitulokseen vahvasti. Häntäpään ehdokkaat nostavat vertauslukua. Parin ehdokkaan äänillä puolueidenkin voimasuhteet voivat kääntyä toisin päin.

Mölsä arvioi, että kattava ehdokasjoukko on puolueelle myös imagotekijä.

- Puolueen tila vaikuttaa terveemmältä ja vahvemmalta, mitä enemmän on ehdokkaita.

"Kampanjointi henkisesti raskasta"

Hämeen vasemmistoliiton puheenjohtajan Elisa Lientolan mielestä maakuntavaaleissa riittäisi pienempikin ehdokasmäärä. Hän arvelee, että kampanjointi voi olla henkisesti raskasta ehdokkaalle, joka on lähtenyt alun perin vain kirittämään muita.

- Vaarana on, että politiikka polttaa loppuun, eikä innokkaita ehdokkaita muutaman vaalikauden päästä enää ole.

Perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja Matti Lintukorpi ei halua ottaa kantaa maakuntavaalien ehdokasmäärään.